Diyanet Alevi açılımına açık

Diyanet Alevi açılımına açık

Hamza Aktan, Alevilerin talepleriyle ilgili olarak Diyanet'in hiçbir menfi tavrının olmadığını söyledi.

Erhan Seven'in haberi:

Alevi Çalıştayı'na katılan Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Prof. Hamza Aktan, Alevilerin talepleriyle ilgili olarak Diyanet'in hiçbir menfi tavrının olmadığını söyledi.

Hükümet, Alevi vatandaşların sorunlarını çözmek için düzenlediği çalıştayın üçüncüsünü Ankara'da gerçekleştirdi. Devlet Bakanı Faruk Çelik'in başkanlığında yapılan 3. Alevi Çalıştayı'na 42 ilahiyat fakültesinden ilahiyatçı katıldı. Toplantıya katılan Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hamza Aktan, Alevilerin talepleriyle ilgili Diyanet İşleri Başkanlığı'nın hiçbir menfi tavrının olmadığını söyledi. Aktan, “Alevi vatandaşların özgürlükleri, alabilecekleri haklar, maddi ve kimlikleriyle alakalı hem ahlak hem itikat hem de ritüeller hakkında talep ettikleri konusunda Diyanet'in engel oluşturacak bir görüşü yoktur” diye konuştu.

GEREKİRSE ARSA VERİLEBİLİR

Sadece cemevlerinin ibadethane olarak kabul edilmesi konusunda tereddütleri olduğunu dile getiren Aktan, bir dinin tüm mensuplarının ortak mekanlarda ibadet ettiğini söyledi: “Cemevi inşa ederken arsa ve maddi yardım istiyorlarsa alsınlar buna hiçbir mani yok. Ama 'bu mekan camiye alternatif, Alevi-Bektaşilerin mabedi' denirse bunda sakınca görüyoruz.” Devlet Bakanı Faruk Çelik de çalıştaylarla ilk kez devlet ve Aleviler arasında doğrudan bir iletişim ve diyalog zemini oluşturulduğunu söyledi.
Yeni Şafak