En ucuz televizyon Türkiye'de satılıyor

En ucuz televizyon Türkiye'de satılıyor

Türkiye otomobil, akıllı cep telefonu, akaryakıt gibi birçok üründe dünyanın en pahalı ülkelerinden biri kabul edilirken, geniş ekran (LCD plazma) televizyonda tam tersi bir durum gözleniyor.

Zeliş Yıldıral'ın haberi:

Avrupa’da 600-700 Euro’dan, yani 1.500-1.600 liradan başlayan fiyatlarla HD LCD satılıyor. Amerika’da ve Ortadoğu’da da benzer rakamlara televizyon alınırken, Türkiye’de 700-800 liraya geniş ekran bulmak mümkün. Üretici ve satıcı firmalar, yüzde 30 vergiye rağmen en ucuz televizyonun satılmasını iç pazardaki rekabete bağlıyor. Samsung Electronics Tüketici Elektroniği Genel Müdürü Lemi Paksoy, “Hem satış kanalları hem de bizde sıkı bir rekabet var. Bu da müşteriye yarıyor. Türk tüketicisi çok avantajlı.” diyor.

Aralarında Arçelik, Vestel, Samsung, LG, Sony, Philips, Sharp, yerli yabancı birçok markanın rekabet ettiği Türkiye televizyon pazarı 2012’de yüzde 25 büyüdü. Geçen sene 3 milyon adet televizyon satışı gerçekleşti. 2011’e göre büyüme hızı yarı yarıya düşse de pazar yeni ürünlerle canlılığını koruyor. Satışları tetikleyen bir diğer unsur da Süper Final ile 2012 Futbol Şampiyonası idi. Şirketler bu yıl 3 milyon 500 bin adetlik satış beklentisi içinde. Lemi Paksoy, daha canlı, daha kaliteli renk ve görüntü özelliğiyle sektörün kendini devamlı yenilediğini, büyük ekranlara yönelik talebin ise sürekli arttığını söyledi. Daha önce dünyada 10 yılda bir televizyon değiştirilirken, artık üç yılda bir değiştiğini kaydeden Paksoy, Türkiye’de düz ekran televizyonun payının yüzde 90 olduğunu kaydetti. Ekran boyutlarına bakıldığında 40 inç ve üzeri satışlar da artıyor. Satılan her 100 televizyondan 70’i ise 3D’li. 3D özellikli cihazların 2013 yılında 85,93 milyon, 2014 yılında 113,64 milyon satış yapması öngörülüyor. Televizyon teknolojilerinin diğer bir türü olan akıllı cihazlar ise son dönemlerde yükselen bir trende sahip. Satışlarını her geçen yıl artıran akıllı TV’ler birkaç sene sonra evlerin büyük çoğunluğunda yer bulacak. IHS iSuppli’dan elde edilen veriler 2012’de 66 milyon akıllı televizyon sevkiyatı yapıldığını gösteriyor. Akıllı televizyonların toplam televizyon sevkiyatındaki payı 2012’de yüzde 27’ye yükselirken, 2015’te bu oranın yüzde 55’e ulaşması bekleniyor. 2015’te akıllı televizyon sevkiyatı için öngörülen toplam rakamsa 141 milyon.

Sonuçları değerlendiren IHS analisti Veronica Thayer, küresel televizyon satışındaki düşüşe rağmen internet bağlantılı akıllı televizyonlara olan talebin artışına dikkat çekti. Thayer, akıllı televizyonların hızla ana akıma katıldığını, üreticilerin bu televizyonlara yeni özellikler yerleştirdiğini ve kullanımlarının daha kolay hale geldiğini ifade etti. Topoloji Araştırma Enstitüsü de akıllı televizyonların üç kategoriye ayrılacağını belirtti. İlk kategoride ağırlık Samsung’un. İkinci kategori Google Android işletim sistemini kullanan Sony, Hisen, TCI ve Konka gibi ürünlerden oluşuyor. Üçüncü kategoride ise LG, Sharp ve Philips gibi firmalar ön planda. Lemi Paksoy, bundan sonra, açılımı ‘Organik Işık Yayıcı Diyot’ olan OLED teknolojisinin sahnede rol alacağı görüşünde. ‘Organik’ derken, iki iletkenin arasında bulunan karbon film kastediliyor. OLED paneller, elektrik akımı geçtiğinde kendi ışıklarını yayıyor. LCD ekranındaki hücreler ise iletici özelliğe sahip ve dış kaynaktan gelen bir ışığa ihtiyaç duyar. Ayrıca OLED ekranlar, LED arka aydınlatmalı LCD panellerden 1.000 kat daha hızlı.

Zaman