Eşref Bitlis'i bir kez daha öldürdüler!

Eşref Bitlis'i bir kez daha öldürdüler!

Şüpheli bir uçak kazasında hayatını kaybeden Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Eşref Bitlis’in dosyasında 20 yıllık zamanaşımı süresi doldu.

Yakup Çetin'in haberi:

17 Şubat 1993’teki kazayla ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından açılan soruşturmada şu ana kadar herhangi bir şüpheli hakkında işlem yapılmadı. Bitlis’in oğlu Tarık Bitlis, zamanında soruşturma açılmamış olmasına tepki göstererek, “Bu soruşturma zamanaşımına uğruyorsa demek ki o dönemdeki kişiler halen bu sistem içinde mevcut ve olayların üstünü örtebiliyorlar.” dedi. Zamanaşımıyla birlikte bir dönemin karanlığa gömüldüğünü belirtti. Tarık Bitlis, babasının ölümünün aydınlatılması için 1993 yılında yaşanan diğer karanlık eylemlerin birlikte değerlendirilmesini istedi. Dönemin kurumlarının mercek altına alınmasının gerekli olduğunu kaydederek, “O dönemki kurumların ve başlarında bulunan insanların sorgulanması lazım. Bu zamanaşımı ile 1993 karanlığa bırakılıyor. Gelinen nokta gerçekten vahim. O dönemde olan bir yığın karanlık olay da böylece tarihe gömülecek. Türk halkının bunu görmesi lazım.” çağrısında bulundu. Ergenekon dosyasında da babasının ölümüne dair birçok bulgu olduğunu hatırlatarak, “İfadeleri olan kişiler var. Bazıları hiç dinlenmedi. Dinlenenler de ‘Bilgimiz yok.’ dedi. Somut deliller var. Gerekli soruşturmanın yapılmadığını düşünüyorum. Zamanaşımı gibi saçma sapan bir uygulamanın böylesine davaları etkilememesi gerekiyordu.” ifadelerini kullandı.

Ceza Avukatı Şehmus Tekik ise 4. yargı paketine madde eklenerek zamanaşımının aşılabileceğini söyledi. 2004’te yapılan düzenlemeyle zamanaşımı süresinin 30 yıla çıkarıldığını dile getirerek, “Ancak aleyhe olan kanunla geriye yürütülemediği için 30 yıllık zamanaşımı süresi burada uygulanamıyor. 4. yargı paketinde zamanaşımına ilişkin bazı hükümler olduğu basına yansıdı. Ancak kapsamı bilinmiyor. Eğer yoksa yeni pakete bir madde eklenerek bu sorun aşılabilir. Aksi takdirde 1993 yılında meydana gelen birçok olay zamanaşımı kurbanı olabilir.” dedi. Zamanaşımında düşen Kemal Türkler davasının avukatı Rasim Öz de şöyle konuştu: “İnsanlık suçlarında zamanaşımı olmaz. Ceza yasamızın 76. maddesi insan öldürmeyi insanlık suçu kapsamında değerlendirmiştir. 77. maddede ‘İnsanlık suçlarında zamanaşımı yoktur.’ ibaresi vardır. Bu olayda bu kapsamda değerlendirilmelidir. Biz de aynı mağduriyeti yaşadık. Buna artık bir son verilmesi gerekiyor.”

1993’te bir dizi şüpheli ölümlerin ardı ardına yaşandığı yıl olarak kayıtlara geçti. 2013 yılı içinde zamanaşımına uğrayacak birçok şüpheli olay bulunuyor. Bunlardan birkaçı şöyle: “17 Nisan 1993’te hayatını kaybeden merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın ölümüne ilişkin soruşturma, 22 Ekim 1993 tarihli Tuğgeneral Bahtiyar Aydın suikastı, 33 er olayı, Sivas, Başbağlar, Cem Ersever dosyaları”.

Zaman