Hesapsız kitapsız yatırımlar enerji sektörünü tıkıyor
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, elektrik sektörüne yatırım yapma modasının sektörün önüne ciddi bir engel olarak çıktığını söyledi.
İsmail Altunsoy'un haberi:
Köktaş, “Bu kişiler, hesap kitap, doğru fizibilite yapmadan, hızlı şekilde sektöre girmeye çalışıyorlar. Bu, sistemde tıkanmalara yol açıyor.” dedi. Termik santrallerde yüzde 37 oranında gerçekleşmeyen proje oluştuğunu vurgulayan Köktaş, bunların gelecek dönemde ayıklanacağını ifade etti. Köktaş özel sektörün 1.021 hidrolik santral (HES) projesiyle 34 milyar liralık yatırım yapacağını açıkladı. Bu yatırım yaklaşık 10 Atatürk Barajı’na denk geliyor.
Elektrik Üreticileri Derneği (EÜD) ile EPDK, üretim yatırımlarına ilişkin problemlerini tartışmak üzere Trabzon’da bir araya geldi. Toplantı öncesinde soruları cevaplandıran Üst Kurul Başkanı Hasan Köktaş, elektrik projelerinin uzun vadeli altyapı yatırımları olduğunu ve çok uzun bir süre tek taraflı para harcanması gerektiğini söyledi. Köktaş, “Bugün parasını yatıran, yarın alamıyor. En küçük bir tesis bile 36 ayda kuruluyor. Bazı işadamları bu lisansları 49 yıllığına aldıklarını ve lisansın bu sektörün kalıcı oyuncuları için adeta bir ehliyet olduğunu bilmiyor, maratoncu değil 100 metre koşucusu gibi davranmak istiyorlar.” şeklinde konuştu. Köktaş, böyle davranan işadamlarının hem kamuyu, hem sektörü kilitlediğini kaydetti. Meclis’te bulunan Elektrik Piyasası Yasa Tasarısı’nda, elektrik yatırımlarıyla ilgili kamulaştırma işlemlerinin EPDK’dan alınarak, Maliye Bakanlığı’na bağlı Milli Emlak Genel Müdürlüğü’ne devredilmesi öngörülüyor. Elektrik Üreticileri Derneği Başkanı Önder Karaduman, bu düzenlemeyle yeni elektrik yatırımlarının ciddi bir tehditle karşı karşıya kalacağını savundu. Karaduman, gelecek 10 yılda her yıl 4 bin megavatlık, toplam yatırım tutarı 50-60 milyar dolara ulaşacak üretim santrali projesinin hayata geçirilmesi gerektiğine işaret ederek, bu düzenleme ile söz konusu yatırımlarda ciddi risklerin ortaya çıkacağı kaygısını dile getirdi. EPDK’nın yetkilerinin ‘budanmaya’ çalışıldığını kaydeden Karaduman, tam tersine kurumun daha da serbest bırakılmasını istedi. Karaduman, Avusturyalı OMV’nin Samsun’da inşaatını tamamladığı 870 megavatlık doğalgaz santraliyle ilgili Danıştay’ın tarımsal sulama alanında kurulduğu gerekçesiyle verdiği yürütmeyi durdurma kararını da eleştirdi.
Santral bittikten sonra üretime geçemediğini ifade eden Karaduman, “Bu projeler başlarken lisanslama aşamasına gelinceye kadar bir sürü aşamadan geçiyoruz. Böyle bir karardan sonra buraya gelen yabancı yatırımcı, bir daha bu ülkeye gelir mi? Hâkimler vicdanlı davranmalı. Devletin kurumlarının verdiği kararlara saygı duymalı.” diye konuştu.
Zaman