İki yerli otomobil heyecanı

İki yerli otomobil heyecanı

Yerli araç konusunda önemli adreslerden biri olan Tofaş, iki yeni binek otomobil modeli üzerinde çalışıyor.

Memduh Taşlıcalı'nın haberi:

Kararın en geç 5 ay içinde ortaya çıkacağını açıklayan Tofaş CEO’su Kamil Başaran, tüm hakları Tofaş’a ait olacak yeni modellerin, Türkiye’nin yanı sıra ihracat pazarlarında da yer alacağını söyledi.

 Hükümetin ısrarla üzerinde durduğu yerli otomobil konusundaki önemli adreslerden biri olan Tofaş, 5 ay içinde iki yeni yerli modelin yatırım kararını açıklayacak. Tasarım ve modelleme çalışmaları devam eden projenin onay sürecinin yakında tamamlanması ve en geç temmuz ayında detaylarının paylaşılması hedefleniyor. Tofaş CEO’su Kamil Başaran, “Biz bu iki modeli geliştirelim, adını ister Fiat isterse Türk kamuoyu koyar.” ifadelerini kullandı. Başaran’ın verdiği bilgilere göre bu modellerden biri B sınıfı sedan diğeri ise aynı platform üzerinde geliştirilecek farklı bir model olacak. Bursa’da üretime alınacak yeni modeller için öncelik ihracat olurken Doblo ve Minicargo’da olduğu gibi iki modelin her türlü lisans ve fikri mülkiyet hakları Tofaş’ta bulunacak. Bu kuş serisinden sonra binek otomobil sınıfında tüm hakları Türkiye’de olan ilk model olacak.

Kısa bir süre önce 800 sözleşmeli personelle yollarını ayıran ve üretimi iki vardiyaya indiren Tofaş, Avrupa’da krizden çıkılması beklenen 2015 yılı ve sonrası için kolları sıvadı. Ar-Ge’de çalışan sayısının 500’e çıkarılması ilk planlar arasında. Şirketin halen ürettiği Doblo, Minicargo ve Linea’nın yanına ekleyeceği iki yeni modelle ise 400 bin adetlik maksimum kapasiteyi zorlaması hedefleniyor. Tofaş CEO’su Başaran, Tofaş olarak 2013-2015 yılları arasında yeni projeler hayata getirmek için her zamankinden daha fazla çalışacakları bir döneme girildiğini kaydetti. Yeni geliştirilen iki modelle ilgili, “Daha fazla detay vermemiz söz konusu değil. Kan kaybeden Avrupa’da rekabetçi bir konumda olmamızı sağlayacak. Ayrıca Türkiye’nin bölgesindeki diğer pazarları da hedefliyoruz.” ifadelerini kullanan Başaran, Tofaş’ın finansal gücünün yerinde olduğunu ve gerektiğinde fabrikadaki kapasiteyi yukarı taşıyacak imkânlara sahip bulunduklarını ifade etti.  Hükümetin kısa bir süre önce genişlettiği teşviklerle ilgili “Kesinlikle büyük bir iş oldu. Teşekkür ediyoruz.” diyen Kamil Başaran, teşviklerin kendilerine cesaret sağlayacağını dile getirdi. Bu yıl 160 milyon dolar yatırım yapacaklarını ifade eden Başaran, “Bu yatırımın içinde 2014 yılı başında ABD’ye göndermeye başlayacağımız RAM Doblo için yapılacak geliştirmeler ve fabrika içindeki diğer iyileştirmeler olacak.” diye konuştu. Fiat’ın zor bir dönemden geçtiğini kaydeden Başaran, yapılan projeksiyonlarda 2016’da Avrupa’da şartların normale dönmüş olmasını hesapladıklarını söyledi.

Kamil Başaran, geçen yıl Fiat’ın Brezilya ve İtalya’dan sonra en büyük üçüncü pazarının Türkiye olduğunu dile getirerek, Avrupa’da satılan her 5 Fiat aracın 1’inin Türkiye’de müşterilerle buluştuğunu kaydetti. Tofaş, geçen yıl 256 bin adet araç üretirken, 154 bin adet araç ihraç etti, iç pazarda 105 bin araç sattı.

Ocak süpriz oldu, asıl mart sonunu görmek lazım

Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, otomotiv pazarında ocak ayında yaşanan yüzde 20’lik artışın bir ölçü olmadığını söyledi. Otomotiv pazarında geçen ay yaşanan artışın iki nedenden kaynaklandığına işaret eden Aybar, “2013 yılı ile birlikte ilk ay doğal olarak yerli modeller öne çıktı. Bundan dolayı bu model yılı geçişinin getirdiği bir artı var. Ama ayrıca 2012 yılında bağlantıları yapılmış satışların 2013 yılı başında faturalanmasının veya tescil edilmesinin de etkileri görüldü. Neticede finansman seçeneklerinin de kolaylaşmasıyla ocak ayı 2012 yılı Ocak ayına göre bir miktar yukarıda kapandı. Biz asıl pazar büyüklüğünü şubatı hatta martı yaşadıktan sonra algılamaya başlayacağız. 2013 yılının otomotiv sektörü açısından 2012 yılı gibi geçmesini öngörüyoruz. Herhangi başka bir olumsuzluk beklemiyoruz.” dedi.

Aybar, Renault’nun Türkiye’deki geçen yılki satışlarına bakıldığında Avrupa satışlarında üçüncü sıraya kadar çıktığını dile getirdi. Fransa ve Almanya’dan sonra en çok Renault satışı yapılan ülkenin Türkiye olduğunu kaydeden Aybar, “Dacia’da da 4.lüğe çıktık. Bu yıl da benzer sonuçlara ulaşacağımızı düşünüyoruz.” diye konuştu.

Türkiye’nin en çok tercih edilen ilk üç otomobili arasında yer alan Renault Symbol, baştan aşağı yenilendi. Bursa yerine Romanya Dacia fabrikasında Logan ile aynı platformdan ortak üretiliyor. Yeni Symbol daha teknolojik dokunmatik ekranlı Navigasyon Multimedya Sistemi Renault R-Nav, elektronik klima ve tüm versiyonlarda standart olarak sunulan USB ve bluetooth müzik-telefon bağlantısı gibi yenilikle zenginleştirildi. Modelde 90 beygir gücündeki 0,9 litrelik yeni benzinli motor kullanılıyor. Araç bu motorla 100 kilometrede 5,2 litre karma yakıt tüketimi sunuyor. Symbol’de her ikisi 75 beygir gücünde olan 1.2 litre benzinli ve 1.5 litre dizel motorlar da yer alıyor.

Elektrikli Fluence’ta 18 bin liralık indirim

Türkiye’de üretilen elektrikli Renault Fluence Z.E.’nin fiyatı şubat sonuna kadar benzinli model düzeyine indirildi. Sınırlı sayıdaki araç için yapılan kampanya ile elektrikli Fluence 46 bin 300 TL’den satılmaya başlandı. Fluence Z.E. ‘Wallbox’ ile, 6 ila 8 saatte tamamen şarj oluyor. Bunun yanı sıra opsiyonel olarak sunulan, 220V duvar tipi prize bağlanan bir kablo ile tam şarj 10 ila 12 saatte gerçekleştiriliyor. Fluence Z.E. için bir şarj enerji fiyatı 5 TL. Böylece aracın 100 km kullanım maliyeti 2,8 TL oluyor. Bir şarjla 185 km gidebilen aracın pili için ayda 83 Euro kira ödeniyor. Fluence Z.E. müşterilerine, batarya kira süresi boyunca eksiksiz ve ücretsiz yol yardım hizmeti veriliyor.

Türkiye’de elektrikli otomobil seçenekleri artıyor; Fluence Z.E.’nin yanı sıra teknolojisi ve üretimi Derindere Motorlu Araçlar’a ait elektrikli Toyota Corolla tek şarj ile yaklaşık 280 km yol yapabiliyor. Aracın fiyatı 120 bin TL filo kiralama bedeli ise aylık 900 Euro. BD Otomotiv’in Türkiye ve çevre ülkelerdeki distribütörlüğünü üstlendiği elektrikli Fisker Karma’nın fiyatı 195 bin Euro’dan başlıyor. Karma 0-100 km hıza 6,3 saniyede ulaşıyor. Galatasaray’a sponsor olan Opel, Teknik Direktör Fatih Terim’e Ampera teslim edecek. Siparişle gelen aracın Türkiye fiyatı 64,8 bin Euro.

Zaman