NATO’nun petrol boru hatları sivil kullanıma da açılacak
Türkiye’de 3 bin kilometreyi bulan ve sadece askerî amaçlı kullanılan NATO petrol boru hatları, sivil kullanıma da açılıyor.
İsmail Altunsoy'un haberi:
Verimsiz çalışan NATO hatlarının daha iyi değerlendirilmesini sağlayacak uygulamanın akaryakıt kaçakçılığına da darbe vurması bekleniyor. Konuyla ilgili mevzuat değişikliği çalışmaları başladı.
Türkiye’deki uzunluğu 3 bin kilometreyi bulan askerî amaçlı NATO petrol boru hatları, sivil kullanıma açılıyor. Enerji Yönetimi ve Milli Savunma Bakanlığı kaynaklarından alınan bilgiye göre, boru hatlarının sivil kullanıma açılması için yasa değişikliğine gidilecek. Bunun için yapılan çalışmalarda son aşamaya gelindi. NATO hatlarının sivil kullanımıyla akaryakıt kaçakçılığına darbe vurulması ve hatların verimli kullanımı hedefleniyor.
Aynı kaynaklara göre NATO’ya ait petrol boru hatları halen yüzde 20 kapasite ile çalışıyor. NATO boru hatları daha çok İç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgeleri ile Marmara ve Ege bölgelerinde yoğunlaşıyor. Akaryakıt kaçakçılığı, alınan bütün önlemlere rağmen engellenemiyor. Akaryakıt şehirlere tankerle değil de boru hatları ile kontrollü ve kayıt altına alınarak taşınmış olacak. Çünkü boru hatları otomasyonlu. Her yıl Türkiye ekonomisine milyarlarca lira zarar veren kaçağı önlemek için Enerji Yönetimi yeni yasal düzenlemeler yapıyor. Ayrıca mevcut yasalara ek olarak Milli Savunma ve Gümrük bakanlıkları da kanun değişikliğine gidiyor. Amaç, Türkiye’nin akaryakıt ihtiyacını güvenli yollardan temin etmek.
Geçen hafta TÜBİTAK’ın düzenlediği bir milyonuncu ulusal marker verme töreninde konuşan EPDK Petrol Dairesi Başkanı Taner Mutlu, “NATO’nun askerî amaçlı kullanılan boru hatları ve depolama tesislerinin sivil kullanıma açılması için mevzuat çalışmaları yapıldığını” söyledi. Mutlu’nun anlattığı çalışmanın ayrıntılarına Zaman ulaştı. Enerji Yönetimi ve Milli Savunma Bakanlığı kaynaklarından alınan bilgiye göre Türkiye topraklarında yaklaşık 3 bin kilometre uzunluğunda NATO’ya ait petrol boru hattı ile 1,1 milyon metreküp kapasiteli depolama tesisi var. Yeni yapılacak yasal düzenlemelerle bu altyapı sivil kullanıma açılacak. NATO hatlarının sivil amaçlı kullanımı ile karayollarındaki tanker trafiği azalacak. Tüketime sunulan akaryakıtın otomasyona bağlı boru hatları ile taşınmaya başlanmasıyla akaryakıt kaçakçılığına yıllık yaklaşık 100 milyon liralık bir darbe vurulacak. Enerji Bakanlığı ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), çalışma için olumlu görüş verdi. Yasal düzenlemenin, kısa süre içerisinde tamamlanması hedefleniyor.
Zaman