Rumları 10 milyar avro da memnun etmedi
Avrupa Birliği, Kıbrıs Rum kesimine ekonomik yardım konusunda anlaştı. Ancak anlaşılan miktar Rumların ihtiyacının yarısını karşılıyor.
Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu IMF, Güney Kıbrıs'ın ekonomik krizden kurtarılması için 10 milyar Euro kredi verilmesini kararlaştırdı. 10 saat süren müzakereler sonucunda varılan anlaşma, AB destek mekanizmasına bağlanan Rumların ihtiyacı olan miktarın ancak yarısını karşılıyor.17 ila 20 milyar arasında olduğu hesaplanan krizin diğer yarısı, Rumların mevduatlarından ve kurumlardan alınacak ağır vergilerle karşılanacak.
Karar Kıbrıs Rum kamuoyunda büyük hayal kırıklığı yarattı. Avrupa Birliği'nin çifte standart uyguladığını belirten Rumlar, alınan kararların birliğin dayanışma ilkesine de ters düştüğünü savunuyor.
GÖRÜŞMELER 10 SAAT SÜRDÜ
Euro Bölgesi ekonomi bakanlarıyla IMF yetkililerinin dün Brüksel'de başlayan toplantısı bu sabah 6 sıralarında sona erdi. Yaklaşık 10 saat süren toplantıda Rum bankalarındaki mevduatlardan vergi alınması ve kurumlar vergisinin artırılması karşılığında 10 milyar Euro kredi anlaşması onaylandı. Kredi anlaşmasını Rum meclisi de onaylayacak.Varılan anlaşma uyarınca Güney Kıbrıs, bankaların sermayelendirilmesi ve düzenlenmesi başta olmak üzere, kurumlar ve sermaye gelirleri üzerindeki stopaj vergisini artıracak. Banka mevduatlarından da ek vergiler alacak.
Avro Bölgesi ağır şartlar karşılığında Kıbrıs Rum kesimini kurtarıyor
Avro Bölgesi maliye bakanları, ağır şartlar karşılığında Kıbrıs Rum kesiminin kurtarılmasına yeşil ışık yaktı.
Ağır mali ve ekonomik krizdeki Kıbrıs Rum Kesimi için Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) da muhtemel katkısıyla 10 milyar avroluk kredi paketi hazırlayan Avro Bölgesi, kalan miktarı Rum bankalarında mevduatı olanlardan tahsil edecek.
Avro Bölgesi maliye bakanları ve IMF'nin Brüksel'de dün gece 10 saat süren müzakerelerinde şekillenen kurtarma operasyonu uyarınca, Rum bankalarında mevduatı olan herkes vergilendirilecek. 100 bin avronun altında mevduatı olanlara yüzde 6,75 ve bu limitin üzerinde mevduatı bulunanlara yüzde 9,9 kesinti derhal uygulanacak. Bu şekilde toplanacak 5,8 milyar avroyla Kıbrıs Rum kesiminin aşırı borçlanmasının önüne geçilecek.
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Maliye Bakanı Mihalis Sarris, Avro Bölgesi maliye bakanları toplantısının ardından basına yaptığı açıklamada, ''Özellikle (mevduat sahibi) halkın dahil edilmesi nedeniyle hoş bir sonuç değil. Fakat diğer ihtimallere göre en az külfetli olan buydu'' dedi.
Sarris, tüm mevduat sahiplerine tek seferliğine uygulanacak verginin, Rum Kesiminden daha fazla sermaye kaçışına neden olmayacağını savundu.
IMF Başkanı Christine Lagarde da, Avro Bölgesi'nin Rum Kesimini kurtarma planının ''sürdürülebilir'' olduğunu ve buna katkı yapmayı değerlendireceklerini söyledi.
AB Komisyonu'nun Ekonomik ve Parasal İşlerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Olli Rehn ise, kurtarma operasyonlarında mevduat sahiplerinin vergilendirilmesinin başka ülkeler için düşünülmediğini vurguladı.
Rum yönetimi, kurtarma paketi karşılığında yüzde 10 olarak uyguladığı kurumsal vergileri yüzde 12,5'e yükseltmeyi, kamu varlıklarını özelleştirmeyi, kara parayla mücadeleyi ve bankacılık sektörünü küçülterek yeniden yapılandırmayı kabul etti.
Euro grubu ve IMF ile varılan anlaşmaya göre, kurumlar vergisi yüzde 10'dan yüzde 12.5'e çıkarılacak. Bankalardaki 100 bin euroya kadar olan mevduatlardan yüzde 6 nokta 75, 100 bin Euro üzerindeki mevduattansa yüzde 9 nokta 9 oranında vergi alınacak.
Böylece Rumlar krizden çıkış için gerekli olan 17 milyar Euro'nun 7 milyarlık bölümünü kendi imkanlarıyla karşılamaya çalışacak.
Euro Grubu, Güney Kıbrıs ve Rusya arasında finans katkısına ilişkin bir anlaşma beklediklerini belirterek Rumları Moskova'ya yönlendirdi. Bu çerçevede Rum Maliye Bakanı Mihalis Sarris Moskova'ya hareket etti. Rumlar Moskova'dan 2 buçuk milyar Euro kredi beklentisinde. Avrupa Birliği ve IMF'den oluşan troyka KİT'lerin özelleştirilmesini de talep ediyor.
Ekotrent