Sessiz salgın her 10 saniyede 1 kişi öldürüyor
Dünyada 350 milyon kişinin yakalandığı diyabet hastalığının geleceği korkutuyor.
Son yıllarda diyabet vakalarında önemli değişiklikler görülüyor. Her 5 saniyede bir kişi bu hastalığa yakalanıyor. Her 10 saniyede bir kişi diyabetten dolayı ölüyor.
Diyabetin ne kadar hızlı artabileceğinin en çarpıcı örneklerinden biri de Katar...
Lüks yaşamla birlikte hasta sayısında hızlı artış
Zengin körfez ülkesi Katar diyabet hastalarında ciddi artışın olduğu ülkelerden biri. Katar'da zenginlik her alanda göze çarpıyor. Lüks hayat halkın yaşamında rahatlığı arttırırken insanların sağlığını ise kötü etkiliyor.
Katar'da yaşayan Abdulrezzak, yüzbinlerce diyabet hastalarından biri. Abdulrezzak, diyabeti ”Siz farkında olmadan vücudunuzu içerden tahrip eden bir hastalık” olarak tanımlıyor.
350 milyon diyabet hastası
Sessiz salgın olarak bilinen bu hastalık, Katar'ın yüzde 20’sini etkisi altına almış. Bu oranla Katar dünyada dördüncü sırada...
Dünya sağlık örgütüne göre dünyada 350 milyon kişi diyabet hastası. Bu sayı dünyanın yüzde 5’i demek. Bu oranın önümüzdeki yirmi senede iki katına çıkması bekleniyor.
Hastalığın nedeni hareketsiz yaşam ve obezite olarak görülüyor. Körfez ülkeleri de bu hastalıktan en çok etkilenenler arasında... Hazır yemek zincirleri körfez ülkelerinde hızla yayılmaya devam ediyor.
Çocukların yüzde 40’ı obez
Katarın en büyük tıp merkezi doktorlarından Malam Musselam “Bizi en çok çocuklar korkutuyor” diyor. Katar’da çocukların yüzde 40’ı obez. Yetişkinleri dörtte üçünün gelecek 5 sene içinde obez olacağı tahmin ediliyor.
Diyabet hastaları insülin yardımıyla yaşamlarına devam edebilirken, bir kısmı diyabetin yıkımından daha fazla etkileniyor.
Diyabetle yok olan bir aile
Abdulrezzak babası ve annesini diyabetten kaybetmiş. Abisi ise diyabet hastası. Abdulrezzak 25 yaşındayken diyabetten şüphelenip kan şekerini ölçtürünce şekerinin çok yüksek olduğunu görmüş. Abdulrezzak şimdi 52 yaşında ve tekerlekli sandalyeyle dolaşıyor. Hastalığı her geçen gün şiddetleniyor. Bir ayak parmağı kesilen Abdulrezzak’ın sol gözü de hastalıktan görmez olmuş. Abdulrezzak, haftada üç defa diyalize gitmek zorunda. Doktorlar kanındaki toksinlerden arındığı bu tedaviyi görmezse komaya girebileceğini söylüyor. Hastalık ailesini de duygusal biçimde ağır bir şekilde etkiliyor.
Diyabeti önlemek için
Katar hükümeti sağlık bütçesinin yüzde yirmisini diyabet hastalığının tedavisi ve önleme yollarına ayırdı. Ülkedeki hazır yemek lokantalarına yemeklerindeki kaloriyi belirtme zorunluluğu getirdi. Ülkede tüm çocuklara ücretsiz yaz kampına katılma hizmeti sunuluyor. Burada çocuklar egzersiz yapmaya ve sağlıklı beslenmeye yönlendiriliyor.
Trthaber