100 yıl sonra hattatlara icazet töreni
Erzurum, bir asır sonra hat icazet törenine ev sahipliği yaptı.
Erzurum, bir asır sonra hat icazet törenine ev sahipliği yaptı. İkisi kadın 3 hattatın icazet belgelerini Vali Dr. Ahmet Altıparmak verdi. İcazet töreninin sonunda Erzurumlu hat sanatçılarının kaleme aldığı Esma-ül Hüsna sergisi açıldı.
Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi'nde yapılan törene Vali Dr. Ahmet Altıparmak, AK Parti Erzurum Milletvekili Orhan Deligöz, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, kurum amirleri, Reisülhattatın Hattat Hacı Hafız Hasan Çelebi, öğretim üyeleri ve davetlilerin katıldı.
Törende emekli Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sadi Çöğenli, icazet konusunda bilgi vererek bir asır sonrası icazet töreni düzenlendiğini söyledi. Erzurum'daki geleneğin dünyanın hiçbir yerinde olmadığını belirten Prof. Dr. Sadi Çöğenli, "Son olarak Hattat Mustafa Efendi döneminde icazet töreni yapılmıştı. 100 yıllık bir inkıtadan sonra bunu gerçekleştiriyoruz. Artık bu fetretin bitmesi bekleniyordu. Bu konuda büyük destek sağlayan herkese teşekkür ediyorum "diye konuştu.
İcazet törenlerindeki durmayı suyu kesilmiş bir arka benzeten Reisülhattatin Hattat Hacı Hafız Hasan Çelebi'de yeniden bu geleneğin başlatılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Törende icazet alan kadın hattatlarla ilgili de konuşan Çelebi, "Bu hanım kızların yazılarını gördüm, ümit vaat ediyorlar. Bırakmazlarsa bu hususta neticeye ulaşırlar" dedi.
Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak'ta yaptığı konuşmada Erzurumlu hattatların kaleme aldığı 47 eserin sergileneceği bilgisini verdi.
Erzurumlu hattatların yazdığı Esma-ül Hüsna yazılı eserlerin İstanbul ve Ankara'dan sonra üçüncü kez sergiye çıkarıldığını söyleyen Vali Dr. Ahmet Altıparmak'ta, sergiyle birlikte icazet töreni düzenlenmesinin büyük bir güzellik olduğunu ifade etti. Vali Altıparmak, hat sanatının Müslüman Türk Milleti için önemli bir sanat olduğuna dikkat çekti.
Konuşmaların ardından, Vali Altıparmak, kadın hattatlar Rafia Öztürk, Hülya Eğin ile Ahmet Karcıoğlu'na icazetlerini verdi.
İcazet töreni sonrası Vali Dr.Ahmet Altıparmak ile davetliler tarafından Esma-ül Hüsna Sergisi açıldı. 47 eserin yeraldığı sergiyle ilgili bilgi veren Hasan Çelebi, Allah'ın 99 isminden oluşan Esma-ül Hüsna'yı hattatlara dağıtarak yazılmasını sağladıklarını bildirdi.
Esma-ül Hüsna Sergisi'nin eski Kültür ve Turizm Müdürü Fikret Öztürk'ün projesi olduğunu belirten Vali Dr. Ahmet Altıparmak, Ankara'daki sergiye destek veren Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak'a da teşekkür etti. Vali Altıparmak ve davetliler daha sonra sergiyi gezerek hazırlanan eserler hakkında hattatlardan bilgi aldılar.
İha
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.