1000 yıldır eğitim veren medrese
Bugünkü İspanya ve Fas topraklarında kurulan Murabıtlar Deveti'nin (1040-1147) kurucusu Abdullah bin Yasin'in de aralarında bulunduğu, bölgede pek çok tanınan ismi yetiştiren medrese, adını yer aldığı Sus bölgesinde yaşamış alimlerden Sidi Vekkak bin Zell
Küçük Atlas Dağlarına bitişik bir tepede, Aklo sahili yakınında bulunan; öğrenci yurdu, kütüphane, yemekhane, misafir odası, revir ve sınıflardan oluşan medresenin 26 yıllık müderrisi Muhammed Vasmih, medreseyle ilgili bilgi verdi.
Medresenin bölgenin Müslümanlar tarafından fethinin ardından, 1039 yılında kurulan "ilk ilim yuvası" olduğunu ifade eden Vasmih, "Sidi Vekkak, Fas'ta İslami fetihlerin ardından açılan ilk medresedir. Sidi Vekkak, dini bir şaheser ve içsel eğitim, Kur'an-ı Kerim hıfzı ve İslami ilimleri bir araya getiren bir kılavuzdur” dedi.
Medresenin sistemli bir eğitim ve öğretim verdiğini anlatan Vasmih, mezunlarının, imam - hatip veya müderris olabildiklerini, lise diploması alanların genellikle hukuk ve İslami ilimler alanında lisans eğitimine yöneldiklerini söyledi.
Medresedeki hizmetler hayırseverlerin yardımlarıyla sürdürülüyor
Medresenin, bölge halkı, hayırseverler ile Vakıflar ve İslami İşler Bakanlığının yardımıyla hizmet verdiğini aktaran Vasmih, medresenin avlusunda bulunan Sidi Vekkak türbesinin de yoğun ziyaret edildiğini anlattı.
Yüzlerce yıldır hizmet veren medresenin el yazması eserlerinden çok azının bugüne kadar ulaştığını belirten Vasmih, kayıp el yazmalarının ve kitapların çoğunun bir yere gömüldüğü yönünde söylentiler bulunduğunu dile getirdi.
Mülakatla öğrenci alınıyor
Marakeş'ten eğitim için medreseye gelen öğrencilerden İsmail Ebu Ahmed, öğrencilerin mülakata alındığını söyledi.
Her yıl 80 -100 öğrencinin kabul edildiği ve 8 ila 12 yıl eğitim verilen medreseye kabulde yaş sınırının olmadığı, burayı bitirenlerin aldıkları "geleneksel mezuniyet belgesi"yle, bu alanda çalışabildiği kaydedildi.
Öte yandan medrese hocalarının seçiminde bölge halkının da etkili olduğu ifade ediliyor.
Bölge sakinlerinden Abdullah Vekkak, medrese hocalarının seçiminde halkın görüşüne de önem verildiğini, evli, hafız, fıkıh ve hadis alanında yetkin olmanın yanı sıra ahlaklı, öğrencilerine iyi davranan, komşu ilişkilerine önem veren, liderlik ve hitabet gibi sıfatlarına sahip olma şartlarının arandığını anlattı.
'Medrese mimari bir şaheserdir'
Sidi Vekkak Medresesi hakkında bir kitap da hazırlayan Aklo Araştırma ve Arşivleme Merkezi Başkanı Cami Benidir, "10 asırdan uzun süredir var olan medrese mimari bir şaheserdir. Güçlü bir ilim geleneği var. Medresede hala her yıl ocak ayının sonu ile şubat ayının başı arasındaki bir tarihte düzenlenen ve bir hafta boyunca devam eden yıllık tarikat, ilim ve zaviye buluşması, Fas'taki en önemli dini organizasyonlar arasında yer alıyor" dedi.
Benidir, ciddi bir restorasyondan geçen medresenin son dönemde yaşanan seller ve toprak kaymaları nedeniyle tekrar hasar gördüğünü de aktardı.
AA
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.