12 Eylül'de, darbenin omurgası kırılacak
Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) anayasa değişikliği paketinin oylanacağı tarihte 120 günü esas almasına hukukçular tepki gösteriyor.
Cihan Yenilmez'in haberi
Ancak, referandumun 12 Eylül darbesinin yıldönümü olan 12 Eylül 2010 Pazar gününe denk gelmesi, darbe karşıtı sivil toplum kuruluşlarını memnun etti. 12 Eylül'ün darbelerle hesaplaşma tarihi olacağını söyleyen kuruluşlar, referandum sonucundan umutlu. Kuruluşların görüşü şöyle:
Turgay Oğur (Genç Siviller Sözcüsü): 12 Eylül darbesinin yıldönümünde darbe ürünü olan anayasanın oylanması bence tarihi tesadüf ve olağanüstü bir olay. Çünkü darbe ile hesaplaşmak için büyük bir fırsat elimize geçti. Küçük siyasi hesaplardan dolayı bu değişikliklere hayır diyecek insanların vicdanları 12 Eylül günü daha çok sızlayacak. 12 Eylül anayasasının omurgasını ortadan kaldıracak bu değişiklikler, 30 yıl sonra oylanacak. Darbeden dolayı idam edilenlerin, öldürülenlerin, tutuklananların, işkence görenlerin ruhları rahatlayacaktır.
Şenol Karakaş (Darbelere Karşı 70 Milyon Adım Koalisyon Üyesi): Her ne kadar YSK yetkilerini aşıp böyle bir karar vermiş olsa da 12 Eylül günü darbe ürünü olan Anayasa'nın oylanacak olması tarihi bir olay. Ergenekon'la mücadele verenler için, 12 Eylül anayasasından kurtulmak isteyenler için çok önemli bir gün olacak. İnsanlar oy verirken Diyarbakır Cezaevi'ni, sendikaların kapatılmasını, Anayasa Mahkemesi'nin kararlarını, HSYK'yı, parti kapatmaları, idam edilenleri, dövülenleri hatırlayacak. 12 Eylül özgürlük isteyen, adalet isteyen, darbecilerin yargılanmasını isteyenler açısından çok kritik bir gün haline geldi.
Ayhan Ogan (Sivil Dayanışma Platformu Başkanı):
Referandumun Temmuz ayında yapılması daha iyi olurdu. Türkiye iki aydır bu gündemi tartışıyor. Asıl problemleri ile uğraşamıyor. Aynı zamanda bu tür önemli reform çalışmaları yapılırken maalesef kaos ve provokatif eylemler devreye girerek engellemeye yönelik çalışmalar yapılıyor. Bu nedenle sürecin uzatılması çok doğru olmadı. Fakat 12 Eylül tarihine denk gelmesi ibretlik bir hadisedir. Darbenin yapıldığı tarihte, darbe yapanların yargılanmasının önünü açan düzenlemenin oylanıyor olması çok anlamlı. Halk, önüne geldiği zaman zaten gereken cevap verilecektir.
Zaman