3 güneşli gezegen keşfedildi!
Malum zaman göreceli; bizim bir yılımız onların üç günü!
Bilim insanları her geçen gün yeni bir keşfe imza atıyor. Henüz 1 hafta içinde ateş topu gezegen ile atmosferi tamamen oksijenden oluşan yıldız keşfedilmişti. ABD'deki Harvard-Smithsonian Astrofizik Enstitüsü'nden yapılan son keşif yine hayret verici cinsten; 3 yıldızlı bir gezegen bilim insanlarının radarına takıldı.
Evrende keşfedilen 3 güneşi gezegenlerin son derece az olduğu biliniyor. Bu arada gerçi biz kolay anlaşılsın diye güneş diyoruz ama tabii aslında ana çeperindeki yıldızlardan bahsediyoruz.
İşte KELT-4Ab olarak isimlendirilen bu gaz devi, keşfedilen dördüncü 3 yıldızlı gezegen olma özelliğini taşıyor. Ayrıca keşfedilen diğer 3 yıldızlıların en yakını olduğu için de oldukça önem arz ediyor.
Gaz Devi: Bu terim ise kayalar veya diğer katı materyaller yerine, büyük bölümü gazlardan (veya kütleçekimi sebebiyle sıvılaşmış gaz) oluşan gezegenler için kullanılır. Yaygın kabul gören modellere göre, ortaya çıkmakta olan bir yıldızı çevreleyen ve içinde gezegenlerin oluştuğu gaz ve toz diskinin yıldıza yakın iç kısımlarında ağır metaller ve kayaçlar toplanırken, hafif gazlar ve buz parçacıkları diskin dış kısımlarında toplanıp Jüpiter, Satürn gibi gaz devi gezegenleri meydana getirir.
Örnek vermek gerekirse dünyamızın bir tek yıldızı var o da güneş. KELT-4Ab'nin ise 3 yıldızı var. KELT-A olarak isimlendirilen yıldız, bu gaz devi gezegenin güneşi olarak varsayılıyor. Bu gezegen, 3 dünya gününde yıldızın etrafında bir tur atarak, bir yıllık hareketini tamamlamış oluyor.
Diğer 2 yıldıza ise KELT-B ve KELT-C isimleri verilmiş. Bu yıldızlar gaz devinin güneşi sayılan KELT-A'dan daha uzakta bulunuyor. Bunların birbiri etrafında dönmesi ise 30 yıl sürüyor. Ayrıca bu iki yıldız, KELT-A etrafındaki yörüngeyi tam 4,000 yılda kat ediyor. Şunu da belirtmeden geçmeyelim, yıldızlar isimlerini gözetlemeyi yapan KELT (Kilodegree Extremely Little Telescope) teleskobundan almış.
Bilim insanları bu gezegen ve yıldızları gözetlemeye devam edecek. Şüphesiz bu keşif, bir gaz devinin, yörüngedeki diğer yıldızları nasıl yönetebildiğini anlamak için mükemmel bir fırsat.
Yeni Şafak
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.