35 yaşını doldurmayanlara müjde
Araştırma görevlisi kadrolarına ilk başvuru tarihi itibarıyla 35 yaşını doldurmamış adaylar başvurabilecek. ALES sonuçları, yapıldığı tarihten itibaren üç yıl geçerli olacak.
Öğretim Üyesi Dışındaki Öğretim Elemanı Kadrolarına Naklen veya Açıktan Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav ile Giriş Sınavlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik değişikliği Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Sınavı'nın (ALES) sonuçları yapıldığı tarihten itibaren üç yıl süreyle geçerli olacak.
Öğretim üyesi dışındaki öğretim elemanı kadrolarına naklen veya açıktan yapılan her türlü atamada ALES'ten en az 70, Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı'ndan (YDS) en az 50 puan veya ÖSYM tarafından eşdeğerliği kabul edilen bir sınavdan bu puan muadili bir puan almış olmak şartları aranacak.
Yükseköğretim kurumları, öğretim elemanı kadro ilanlarında lisans veya lisansüstü mezuniyet alanları ile ilan edilen alana ait bilimsel, nesnel ve denetlenebilir koşullar dışında adayı tanımlayan özel şartlar koyamayacak.
Araştırma görevlisi kadrosuna başvurabilmek için ilana ilk başvuru tarihi itibarıyla 35 yaşını doldurmamış olmak gerekecek.
Ön değerlendirme ve değerlendirme aşamalarında lisans mezuniyeti notunun hesaplanmasında kullanılacak, not sistemlerinin 100'lük not sistemine eşdeğerliği Yükseköğretim Kurulu kararıyla belirlenecek. Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı, Tıpta Yan Dal Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavları ile Diş Hekimliği Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavlarında başarılı olanların araştırma görevlisi kadrolarına atanmalarında bu şartlar aranmayacak.
Alanda 5 yıl tecrübeli lisans ve yüksek lisans mezunları başvurabilecek
Lisans düzeyinde eğitim yapılan birimlere (rektörlüğe bağlı bölümler dahil) başvuracak öğretim görevlisi adaylarında en az yüksek lisans mezunu veya lisans mezunu olmak şartıyla en az alanında beş yıl tecrübeli olması şartı aranacak.
Çevirici kadrosuna başvuracak adaylarda, en az lisans mezunu olmak, belgelendirmek kaydıyla alanlarında en az iki yıl tecrübeli olmak ve YDS'den en az bir dilde 80 puan veya eşdeğerliği ÖSYM tarafından kabul edilen bir sınavdan bu puan muadili bir puan almış olmak şartları aranacak.
Sınav jürisi; müracaat eden adaylar arasından ilan edilen kadro sayısının 10 katına kadar adayı belirleyecek ve kurumun web sitesinde ilan edecek. Bu sıralamaya göre son sırada aynı puana sahip birden fazla adayın olması halinde, bu kişilerin tamamı sınava çağrılacak. Başvuru sayısının ilan edilen kadronun dört katından az olması halinde, adayların tamamı giriş sınavına alınacak.
Giriş sınavı jüri tarafından ilan edilen alanla ilgili bilgi düzeyini ölçecek şekilde yazılı olarak yapılacak. Ancak yabancı dil okutmanları ve çeviricilerde adayların mesleki ifade ve bilgi becerisi ile anlatım yeteneğini ölçecek şekilde sadece sözlü sınav yapılacak.
Sınav jürisi yazılı ve sözlü sınavın nesnel, ölçülebilir ve denetlenebilir olmasını sağlayacak. Raportör olarak belirlenen üye, sınavların soru ve cevaplarını tutanak altına alacak.
Sözlü sınav sonucu 60 puanın altında olanlar değerlendirme aşamasına geçemeyecek.
Sınav jürisi değerlendirmesinde; ALES notunun yüzde 55'ini (merkezi sınavdan muaf tutulacak adayların değerlendirilmesinde; son 3 yıla ait merkezi sınav notunun bulunmaması halinde ALES puanı 70 olarak kabul edilir), lisans mezuniyet notunun yüzde 15'ini, yabancı dil puanının yüzde 15'ini ve giriş sınavı notunun yüzde 15'ini; meslek yüksekokullarında ise ALES notunun yüzde 55'ini (merkezi sınavdan muaf tutulacak adayların değerlendirilmesinde; son 3 yıla ait merkezi sınav notunun bulunmaması halinde ALES puanı 70 olarak kabul edilir), lisans mezuniyet notunun yüzde 30'unu ve giriş sınavı notunun yüzde 15'ini hesaplayarak ilan edilen kadro sayısı kadar adayı başarı sırasına göre belirleyecek.
Doktorasını tamamlamış olanlar, Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği hükümlerine göre uzmanlık eğitimini tamamlayanlar, meslek yüksekokullarının Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen uzmanlık alanlarına atanacak öğretim görevlileri yükseköğretim kurumlarında bu kadro unvanlarında çalışmakta olanlar ile yükseköğretim kurumlarından ayrılan öğretim elemanlarının çalışmakta oldukları yükseköğretim kurumlarında veya başka yükseköğretim kurumlarında öğretim elemanı kadrolarına başvurularında, merkezi sınav; Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı kapsamında, Yükseköğretim Yürütme Kurulu kararı ile belirlenen araştırma görevlisi kadrolarına yapılacak başvurular ile meslek yüksekokullarının yabancı dil okutmanı hariç öğretim elemanı kadrolarına başvurularında ise yabancı dil şartı aranmayacak.
AA
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.