400 yıllık el yazma eserler 2,5 yıldır depoda çürüyor
Bursa İnebey Medresesi'nde hizmet veren Tarihi Yazma ve Eski Basma Eserler Kütüphanesi'ndeki binlerce değerli yazma ve eski basma eser 2,5 yıldır devam eden restorasyon sebebiyle büyük zarar gördü.
Küçük bir odada istiflenen paha biçilmez binlerce kitap, rutubet ve haşerattan olumsuz etkilendi. Uzmanlar, restorasyon yapılan bir alanda böyle değerli eserlerin tutulmasını vefasızlık olarak değerlendiriyor. Türk-İslam medeniyetinin binlerce değerli yazma ve eski basma eserini bünyesinde bulunduran tarihi binanın restorasyonu Kültür Müdürlüğü ve İl Özel İdaresi tarafından yürütülüyor. Bibliyografik danışmanlık hizmeti veren Yazma ve Eski Basma Eserler Kütüphanesi, 2007'de başlayan restorasyon nedeniyle kapalı. 17. yüzyılda Fahrettin Razi tarafından yazılan ve felsefi yorumların yer aldığı elyazması, Kâtip Çelebi'nin 1730 tarihli Cihannüma'sı, Osmanlı döneminde basılan ilk atlas ve VIII. yüzyıla ait Kur'an-ı Kerim sayfası gibi birçok tarihi kitabın bulunduğu kütüphanede, 9 bine yakın yazma, 18 bin civarında da basma eser yer alıyor.
İsminin açıklanmasını istemeyen bir görevlinin verdiği bilgiye göre, 40 m²'lik alanda istiflenen paha biçilmez eserler, 2,5 yıldır nem, küf ve haşeratın zararına maruz kaldı. Kitap sayfalarında mantar oluştu. Uzmanlar, düzenli olarak kimyasal dezenfeksiyon yapılması gereken eserlerin, böcekler ve kemiricilere karşı korumasız kaldığını dile getiriyor. Uludağ Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Hasan Basri Öcalan, yazma eserlerin akademisyenler için çok önemli olduğunu söylüyor.
Kütüphanenin, Türkiye'nin en önemli yazma eser kütüphanelerinden birisi olduğuna dikkat çeken Öcalan, buranın Bursa'da çalışan akademisyenler için vazgeçilmeyen mekanlardan birisi olduğunu kaydetti. Dr. Öcalan, şunları ifade etti: "Son 10 yıldır, idarecilerin tutumlarından dolayı bu kütüphane işlevini yerine getirememektedir. Akademisyenler buraya gidemiyor."
Bursa İl Kültür Müdürlüğü yetkilileri ise bu konuda açıklama yapmaktan kaçındı. Yetkililer, restorasyon sürecinde kitapların zarar görmediğini iddia etti.
Zaman