400 yıllık Vezir Han Camisi görenleri büyülüyor

400 yıllık Vezir Han Camisi görenleri büyülüyor

Tarihte kurulmuş 16 büyük Türk devletinden biri olarak kabul edilen Babürlüler döneminde Pakistan'ın doğusundaki Lahor'da inşa edilen Vezir Han Camisi, dünyada eşi olmayan çini ve seramikleriyle görenleri büyülüyor.

Lahor kentinin "Eski Lahor" olarak isimlendirilen bölgesinde bulunan Vezir Han Camisi, asırlar öncesindeki doğallığını koruyor. Eski kentin surları içindeki cami, etrafını saran tarihi evler, dükkanlar ve dar sokaklarla birlikte yüzyıllar öncesini çağrıştırıyor.

Vezir Han Camisi, Hindistan sınırları içinde bulunan ve dünyanın en büyük "aşk anıtı" olarak bilinen Taç Mahal'i eşi Mümtaz Mahal anısına inşa ettiren Babürlülerin en tanınmış hükümdarlarından Şah Cihan döneminde Lahor Valisi Şeyh İlmuddin Ensari tarafından yaptırılmış.

İnşaatına 1634 yılında başlanan ve 7 yılda tamamlanan cami, eyvan mimarisi, avlusundaki havuzu, yapımında kullanılan küçük kiremitlerin oluşturduğu kırmızı görüntüsü, sekizgen minareleri, yan yana sıralanan kubbeleri ve büyük kapısıyla klasik Babürlü mimarisinin bütün özelliklerini taşıyor.

Vezir Han Camisini Hindistan ve Pakistan'daki diğer Babürlü camilerinden ayıran en belirgin özellik, minare, iç kubbe, kapı ve pencereleri süsleyen ve dünyada eşine rastlanmayan çini ve seramikleri. Cami duvarlarını süsleyen çinilerdeki canlı renklerin uyumu, ince işçilik ve Arapça kaligrafileriyle uluslararası düzeyde sanat tarihçilerin ve araştırmacıların ilgisini çekiyor.

-UNESCO'NUN KÜLTÜR MİRASI LİSTESİNDE-

Babürlülerin İslam ve dünya kültürüne kazandırdığı yüzlerce büyük eser arasında ilk sıralarda bulunan Vezir Han Camisi, 400 yıla yakın geçmişiyle Pakistan'ın tarih ve kültür kenti Lahor'da zamana meydan okurcasına ayakta duruyor ve ziyaretçilerini büyülemeye devam ediyor.

Ramazan aylarında ve kutsal gecelerde ışıklandırılan caminin iç avlusunda Tuğluk Hanedanı zamanında Lahor'a yerleşmiş İranlı din alimi Seyid Muhammed İshak'ın türbesi bulunuyor. Bu nedenle cami, kutsal gün ve gecelerde binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor.

Batılılar tarafından "güvercinli cami" olarak bilinen Vezir Han Camisi, UNESCO'nun dünya kültür mirasları listesinde bulunuyor.