66 aylıklar okula başlamak zorunda değil
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), okula kayıt yaşı ile ilgili yönetmelikte değişiklik yaptı. Yeni düzenlemeye göre okula başlamak istemeyen 66, 67 ve 68 aylık çocukların velileri artık rapor almak zorunda değil.
Yasin Kılıç'ın haberi:
Bir dilekçeyle bu çocukların eğitime başlama süresi bir yıl uzatılabilecek. Ancak 69, 70 ve 71 aylık olanlar, ilkokula başlamaya hazır olmadıklarını belgelemek zorunda. Anne ve babalarının sağlık raporu aldığı çocuklar, okulöncesi eğitime yönlendirilebilecek veya kayıtları bir yıl ertelenebilecek.
MEB’in İlköğretim Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’i, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yenilikle 66 aylıklar rapor zorunluluğundan kurtuldu. Veliler ve eğitimcilerin konuyla ilgili itirazlarının karşılık bulduğunu belirten Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Vekili Ahmet Özer, şunları söyledi: “Birinci yılını dolduran 4+4+4 kademeli eğitim sistemine ilişkin çalışmayı bakanlığa sunmuştuk. Okula başlaması uygun görülmeyen çocuklar için sağlık raporu istenmesi uygulamasından vazgeçilmesini istemiştik. Veli ve okul işbirliği ile çocuğun okula başlayıp başlamamasına karar verilmesinin uygulamadaki birçok sorunu çözeceğini ve memnuniyetsizliği azaltacağını ifade etmiştik. Bakanlık talebimize karşılık vererek rapor isteme yaşını 66 aydan değil bir önceki yılın okula başlama yaşı olan 69-71 aylarına çekmiştir.” Uygulamayı memnuniyetle karşıladıklarını ifade eden Özer, önemli bir talebi daha dile getirdi. Alan değişikliği yapan sınıf öğretmenlerinden, tekrar sınıf öğretmenliğine dönmek isteyenlere bu imkânın verilmesinde de aynı hassasiyetin gösterilmesini beklediklerini sözlerine ekledi.
Cihan