80 bin Osmanlıca eser dijital ortama aktarıldı
İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi IRCICA'nın 2008 yılında açtığı, Farabi Kütüphanesi, Osmanlıca kitap ve el yazması eserleri dijital ortama taşıdı.
Türkiye'nin ilk sayısal kütüphanesi olma özelliği taşıyan İslam Tarihi Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi'nin bünyesinde hizmet veren IRCICA Farabi Kütüphanesi yeni bir projeyi hayata geçirdi. Optik karakter tanıma sistemi OCR'ın Osmanlıca uygulaması başlatıldı. Böylece Osmanlıca kitaplar ve el yazması eserler; dijital ortamda da okuyucularla buluştu.
2008 'de kurulan kütüphane; 148 farklı dilde yayımlanan tarih, coğrafya, bilim, din, mimarlık, sanat ve edebiyat alanlarında kaleme alınan 80 bin kitaba sahip. Osmanlıca OCR sistemi, bu 80 bin Osmanlıca eser arasında kelime taraması yapma imkanı sunuyor. Kütüphanede yer alan eserler tarandıktan sonra bilgisayarlara yükleniyor.
Uygulamaya konan projeyle alakalı IRCICA Genel Direktörü Halit Eren şu ifadeleri kullandı:
“IRCICA sayısal kütüphane olarak ortaya çıktı ve buraya başta salnameler olmak üzere Osmanlıca periyodikleri ve kronikleri taradık. Bunları okuyucunun hizmetine sunduk. Buradaki kitaplara hem kütüphanemize gelmek suretiyle hem de dışarıdan erişilebilir.
IRCICA'nın hayata geçirdiği bu sistemle birlikte okuyucular, Osmanlıca bir eseri internet üzerinden farklı dillerde dinleme şansı da bulabiliyor. Okuyucular; IRCICA Farabi Sayısal Kütüphanesi'nin internet portalına üye olduktan sonra Osmanlıca "OCR" sisteminden ücretsiz olarak faydalanabiliyor."
yenişafak
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.