ABD'nin İslam alemindeki imajı düşüşte

ABD'nin İslam alemindeki imajı düşüşte

Washington merkezli Pew Research Center'ın araştırma sonuçları, Obama'nın işbaşına gelmesiyle ABD'nin İslam dünyasında yükselen imajı düşeşe geçtiğini gösterdi.

Araştırmaya göre ABD'ye olumlu bakış, Türkiye, Mısır, Endonezya ve Ürdün'de son bir yılda geriledi. Türklerin sadece yüzde 12'si Obama'ya güvendiğini söyledi.

ABD Başkanı Barack Obama, El Kaide lideri Üsame bin Ladin'in öldürülmesinin ardından bugün Arap ve İslam dünyasına yönelik önemli bir konuşma yapacak. Ancak Obama'nın özellikle Ortadoğu sorunu ve bölgeyi sarsan isyan dalgasıyla ilgili mesajlarının ne kadar inandırıcı olacağı merak konusu. Çünkü kritik konuşmanın arefesinde açıklanan bir anket, ABD ve Başkan Obama'nın İslam dünyasındaki imajının bir yılda gerilediğini ortaya koydu.

Washington merkezli Pew Research Center tarafından yapılan çalışmanın sonuçları, Obama'nın çocukluğunu geçirdiği en kalabalık Müslüman ülke Endonezya'da bile 2010'dan 2011'e ABD'nin olumlu imajının yüzde 59'dan yüzde 54'e düştüğünü gösterdi. Araştırmaya göre ABD'ye olumlu bakış, Ürdün'de yüzde 13'ten yüzde 8'e, Türkiye'de ise yüzde 17'den yüzde 10'a geriledi. Araştırma, Türklerin yüzde 12'sinin Obama'ya güvendiğini, bunun da 2010'a oranla 11 puanlık bir azalmaya işaret ettiğini, Ürdün'de ise Obama'ya duyulan güvenin 2 puan artarak, yüzde 28 olduğunu ortaya koydu. Pakistan'da ise ABD'ye olumlu bakış yüzde 17'den yüzde 11'e düştü. Araştırmanın mart-nisan döneminde Türkiye, Mısır, Endonezya, İsrail, Ürdün, Lübnan ve Filistin gibi ülkelerde yapıldığı belirtilirken, Üsame bin Ladin'in öldürülmesinden sonra sonuçların değişebileceğine dikkat çekildi.

11 Eylül terör saldırısı ve akabinde Irak'ı işgali ile ABD'ye güvende ciddi bir düşüş yaşanan İslam dünyasında, Beyaz Saray'a 2009'da Obama'nın oturmasıyla bu trend yukarı doğru çıkmaya başlamıştı. Ancak Obama, Müslümanlara yönelik barış mesajlarına rağmen iki devletli çözüm vaat ettiği İsrail-Filistin sorununda beklenen adımları atamadı. Geçtiğimiz eylül ayından itibaren Obama'nın başlattığı yeni barış süreci başarısızlıkla sonuçlanmıştı. Önceki gün Washington'da Ürdün Kralı Abdullah ile görüşen ABD Başkanı, bu başarısız girişime rağmen barış görüşmelerinin yeniden başlamasının "her zamankinden daha hayati'' olduğunu belirterek iki devletli çözüm için baskı yapmaya devam edeceğini söyledi. Obama bu kapsamda cuma günü de İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile bir araya gelecek. Fakat 2012'deki başkanlık seçimlerinde güçlü Yahudi lobisinin desteğine ihtiyacı olan Obama'nın İsrail'e barış konusunda baskı yapmaktan kaçınacağı söyleniyor. Obama'nın bugün yapacağı konuşmada Arap Baharı konusundaki soru işaretlerine de cevap vermesi bekleniyor. Amerikan yönetimi, Mısır ve Libya'da demokratik haklar için sokaklara dökülen muhalif hareketleri desteklerken Suriye'de ise sessiz kalmakla eleştiriliyor.

Zaman