AB'ye 'İsrail'den hesap sor' raporu

AB'ye 'İsrail'den hesap sor' raporu

Uluslararası yardım kuruluşları, İsrail'in kanlı Gazze operasyonunun yıldönümü dolayısıyla hazırladıkları raporda, AB'yi ve uluslararası camiayı bölgedeki insanlık faciasını görmemekle itham etti

Selçuk Gültaşlı'nın haberi:

Uluslararası yardım kuruluşları, İsrail'in kanlı Gazze operasyonunun yıldönümü dolayısıyla hazırladıkları raporda, AB'yi ve uluslararası camiayı bölgedeki insanlık faciasını görmemekle itham etti. AB'nin İsrail'in yıktıklarını ödemeye her zamanki gibi hazır olduğu ifade edilen raporda, Brüksel'in hâlâ İsrail'e hesap sormaya yanaşmadığı belirtiliyor.

İsrail'in kanlı Gazze saldırılarının üzerinden neredeyse bir yıl geçti; ancak "açık hapishaneyi" neredeyse hiçbir Avrupalı yetkilinin ziyaret etmediği ortaya çıktı. Katliamın ardından Gazze'yi sadece bir Avrupalı dışişleri bakanı ziyaret etti, o da İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt.

İnsan haklarını hem kendi varlığının hem de dış ilişkilerinin en önemli referanslarından biri haline getiren Avrupa Birliği'nin Gazze'ye ilgisizliği, dün, başını Uluslararası Af Örgütü'nün çektiği 16 yardım kuruluşunun yayınladığı raporla ortaya çıktı. İsrail'in 22 gün süren Dökme Kurşun Harekatı'nda 347'si çocuk olmak üzere 1.393 Filistinli öldürülmüştü. Katliamların yıldönümünde "Dökme Kurşun'dan sonra bir yılın raporu" altbaşlığı ile yayınlanan rapor AB'yi ve uluslararası camiayı Gazze'deki insanlık faciasını görmemekle itham ediyor. Rapor, bölgeye giden her AB heyetinin muhakkak Gazze'yi ziyaret etmesi gerektiğini vurguluyor.

İsrail ablukası yüzünden çok az sayıda Gazzelinin yurtdışına çıkabildiğine dikkat çeken rapor, buna rağmen Gazze'yi ziyaret eden yabancı yetkili sayısının "devede kulak" olduğunun altını çiziyor. İsrail ablukasının yol açtığı tahribatın ancak ziyaretlerle tespit edilebileceğine işaret eden rapor, Dökme Kurşun Harekatı'ndan sonra İsrail ve işgal altındaki Batı Şeria'yı birçok AB'li dışişleri bakanının ziyaret etmesine rağmen Gazze'ye sadece Carl Bildt'in gittiğini tespit ediyor. AB'nin eski Yüksek Temsilcisi Javier Solana ile AB'nin eski kalkınma komiseri Louis Michel'in de muvazzafken Gazze'yi ziyaret ettiklerini belirten rapor, Fransa ve İrlanda dışişleri bakanlarının ziyaretine İsrail'in izin vermediğini kaydediyor. Ortadoğu Dörtlüsü'nün temsilcisi Tony Blair'in atandıktan ancak iki yıl sonra 2009 Mart'ında Gazze'yi ziyaret ettiğini dikkate getiren rapor, Dörtlü'yü Hamas'la görüşmeyerek Gazze halkının tecrid edilmesine katkı sağlamakla itham ediyor. AB'nin İsrail'in yıktıklarını ödemeye her zamanki gibi hazır olduğunu ifade eden rapor, Brüksel'in hâlâ İsrail'e hesap sormaya yanaşmadığını belirtiyor.

AB BOŞA KONUŞUYOR

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin Dökme Kurşun Harekatı'ndan hemen sonra "Gazze, dünyanın en büyük açık hava hapishanesi olmaya devam edemez." şeklindeki beyanına rağmen hiçbir icraatte bulunmadığını not eden rapor, AB liderlerinin 2009'un ilk yarısında İsrail'e 3 mektup göndererek Gazze'ye geçişlerin serbest bırakılmasını talep ettiğini ancak İsrail'in olumsuz cevabına karşılık hiçbir tedbir alınmadığını belirtiyor. İngiltere Başbakanı Gordon Brown ile Fransa lideri Nicolas Sarkozy'nin de Netanyahu'ya gönderdikleri tebrik mektubunda Gazze'deki insani duruma atıf yapmalarına rağmen hiçbir karşılık alamadıkları vurgulanıyor.

Zaman