Açıköğretim için en yeni sorular ve cevapları
Açıköğretim Fakültesi için en yeni Sorular ve Cevapları...
Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi öğrencilerinin en sık sorduğu ve en yeni sorular ile cevapları burada. Bu biligiler çok işinize yarayacak. İşte Açıköğretim sistemi için cevabı en çok merak edilen ve yeni eklenen sorular:
Ara sınava katılamadım. Dönem sonu sınavına katılabilir miyim?
Ara sınava katılmayan öğrenciler, ara sınav notunu sıfır (0) kabul ederek, isterlerse dönem sonu sınavına katılabilirler.
Mazeretleri nedeniyle sınavlara katılamayan öğrencilere mazeret sınavı düzenleniyor mu?
Her ne sebeple olursa olsun sınavlara katılmayan öğrenciler için mazeret sınavı yapılmaz.
Sınava giriş belgesinde belirtilen yerde ve tarihte sınava girmeyen öğrenciler için (mazeretli bile olsalar) başka bir yerde veya zamanda telafi sınavı açılmaz. Bu nedenle, her ne sebeple olursa olsun sınav hakkının saklı tutulması mümkün değildir.
Öğrencilerin mağdur olmamaları için, mutlaka sınavlara katılmaları gerekmektedir. Mazeretli bile olsalar, öğrenciler için telafi sınavı açılmaz.
Sınavlara yurt dışında katılabilir miyiz?
Fakültemizin sınavları yurt içinde ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde yapılmaktadır. Öğrenciler yurt içinde hangi ilde kayıtlı ise o ilde sınavlara katılabilirler. Yurt dışında sınava girmeleri mümkün değildir.
Bağıl Değerlendirme Sistemi nedir?
Yıllık sistemde öğretim yapılan programlarda sınavların değerlendirilmesi mutlak değerlendirme sistemine göre yapılmaktaydı. Mutlak sistemde bir öğrencinin bir dersten başarılı olabilmesi için önceden belirlenmiş mutlak bir not sınırını aşması beklenir. Örneğin; 50 veya 70 gibi mutlak bir sınır. Bunun anlamı 50 veya 70 üzeri not alanlar başarılı, altı ise başarısızlık olarak değerlendirilmekteydi.
Bağıl Değerlendirilme Sisteminde (BDS) mutlak bir not sınırı konmamaktadır. BDS adından da anlaşılacağı gibi bir öğrencinin başarısı, bir programda o dersi alan grup içindeki diğer öğrencilerin başarı düzeyleri ile bağlantılı bir şekilde değerlendirilmektedir.
BDS’de temel amaç, belirli bir dersi alan öğrencilerin yüz üzerinden aldıkları mutlak notlara göre değil, o dersi alan grup içinde gösterdikleri performansa göre notları belirlemektir.
Performansın anlamı bir bölüm veya programda o dersi alan öğrencilere göre, bir öğrencinin ne durumda olduğudur. Yani bir programda o dersi alan öğrencilerin ortalamasının ne kadar altında veya üstünde kaldığını belirlemektir.
BDS’de ulaşılması gereken standartlar önceden belirlenemez. BDS’de geçme notları bir anlamda önceden ilan edilemez. Bir programda o dersi alan öğrencilerin başarısı düşük ise düşük puanla dersten geçilebilmekte, başarı yüksek olduğu derslerde yüksek puanla o dersten, ders tekrarına kalınabilmektedir.
BDS bir anlamda bir ölçme sonucunda elde edilen notların değerlendirme yöntemidir. Ölçme ise öğrencilerin bir dersten yapılan ara ve dönem sonu sınavlarında, sınav sonuçlarını hangi oranda doğru yanıtladıklarını ortaya koyan 100 veya farklı bir birimle ifade edilen işlemleri kapsar.
Bir sorunun puan değeri nasıl belirleniyor?
Sınavların değerlendirilmesi her ders için 100 tam not üzerinden yapılmaktadır. Bir dersin sınavında sorulan soruların sayısı 100 ile bölünerek her sorunun puan değeri bulunur.
Örneğin; Felsefe bölümünde “Çağdaş Felsefe” dersinin sınavında 20 soru sorulmuş ise her sorunun puan değeri (100/20=) 5 puan olarak bulunur. Öğrencinin sınavda doğru yanıt sayısı soruların puan değeri ile çarpılarak o dersten almış olduğu not bulunur.
Ara ve dönem sonu sınav notunun başarı notuna katkısı ne kadardır?
Merkezi açıköğretim ve uzaktan eğitim sistemine göre öğretim yapılan programlarda (İngilizce Öğretmenliği Lisans Programında İngilizce okutulan dersler ve ödevi olan dersler hariç) yapılan sınavlar sonucunda alınan notların, başarı notuna katkı oranları; ara sınav notunun %30’u, dönem sonu sınav notunun %70'i dir.
Bir Dersin Başarı Notu = (Ara Sınav Notu X %30) + (Dönem Sonu Sınav Notu X %70) değerlerinin toplamı ile hesaplanır.
Örneğin; “Çağdaş Felsefe” dersinin ara sınavında 60, dönem sonu sınavında 80 alan bir öğrencinin başarı notu şu şekilde hesaplanmaktadır.
Başarı Notu = (60 X %30) + (80 X %70) => Başarı Notu = 18 + 56 => Başarı Notu = 74
Başarı notu hesabında alt sınır uygulanması nedir?
Merkezi açıköğretim ve uzaktan eğitim sistemine göre öğretim yapılan bölüm ve programlarda öğrencilerin notlarını BDS katılabilmesi için ham başarı notlarının belirli bir baraj değerini aşması gerekmektedir. Başka bir deyişle ders bazında Başarı Notuna Alt Sınır (BNAS) uygulanmaktadır. Başarı notuna alt sınır değeri (İngilizce Öğretmenliği Lisans Programında İngilizce okutulan dersler hariç) 25’tir.
Bunun anlamı şudur; başarı notu 25 ve altında ise o öğrencilerin notu değerlendirmeye, yani o ders için başarı notu ortalaması hesabına katılmaz. Böylece tüm derslerde başarının belirli bir düzeyinin altına düşmesi engellenmiş olur. 25’in altında başarı notu alan öğrenciler o dersi tekrar almak zorundadırlar.
İngilizce Öğretmenliği Lisans Programında İngilizce okutulan derslerin başarı notunda 100 ile 70 arası alınan notlar AA ile CC arasındaki harf notlarına dönüştürülecektir. 60 ile 70 arası alınan notlar DD-DC-CD harf notlarına dönüştürülecek ve öğrenciler 2.00 genel not ortalamasını sağlamaları halinde başarılı olarak kabul edilecektir. İngilizce Öğretmenliği Lisans Programında İngilizce okutulan derslerin başarı notuna uygulanacak alt sınır değeri 60 olarak belirlenmiştir. Bu derslerden 60’ın altında başarı notu alan öğrenciler o dersi tekrar almak zorundadırlar.
Başarı notu alt sınırının altında kalan öğrencilere FF harf notu verilir. Bu öğrencilerin notları başarı notlarının ortalaması hesabında dikkate alınmaz. Başarı notuna alt limit uygulanmasının amacı, aşırı düşük notlarla öğrencilerin BDS istatistiği üzerindeki olumsuz etkisini ortadan kaldırmaktır.
Sınav soruları ve cevap anahtarları e-Öğrenme Portalında ne zaman yayımlanmaktadır?
Açıköğretim, İktisat, İşletme Fakültesi öğrencilerinin sınav soruları ve cevap anahtarları sınavın yapıldığı günü takip eden 2 yada 3 iş günü içerisinde e-Öğrenme Portalında yayımlanmaktadır.
Sınav kurallarıyla ilgili hatırlatma!
Açıköğretim sistemiyle öğretim yapan fakültelerde kayıtlı öğrenciler, sınavlarda cep telefonu, diğer iletişim araçları, ders malzemesi (kitap, ders notu vb.) ile sınav binasına giremeyeceklerdir.
Sınav binasının girişinde öğrencilerin üst araması yapılacak, üzerinde cep telefonu, diğer iletişim araçları, ders malzemesi (kitap, ders notu vb.) olanlar sınav binasına alınmayacaklardır.
Herhangi bir mağduriyet yaşamamanız için sınavlara gelirken yanınızda cep telefonu, diğer iletişim araçları, ders malzemesi (kitap, ders notu vb.) bulundurmayınız.
Sınav binalarının girişinde bu cihazların herhangi bir yere veya kişiye teslimi ile ilgili sorumluluk öğrenciye ait olup cihazın kaybolma veya çalınmasından Üniversitemiz sorumlu tutulamaz.
Bugün