Adana narenciye üretiminden vazgeçiyor
Adana'da narenciye üreticileri, pazar sorunu ve düşük geliri nedeniyle greyfurt ve Washington portakal ağaçlarını söküyor.
Seyhan Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyesi Cahit İncefikir, yaptığı açıklamada, geçen yıl greyfurtta 47 bin 818 dekarda 170 bin 652 ton üretim yapıldığı, Washington portakalda 60 bin 750 dekardan 174 bin 126 ton ürün elde edildiğini belirtti.
Türkiye'de narenciyeye talebin az olduğunu, yıllık kişi başı greyfurt tüketiminin 300 grama düştüğünü anlatan İncefikir, bu ürünün büyük bölümünü ihraç ettiklerini söyledi.
Sektörü ayakta tutan ihracatın da azaldığına dikkati çeken İncefikir, "Dünyada greyfurtun tüketimi azaldı. Bu azalmaya bağlı olarak ihracat da azaldı. İç tüketimde de fazla rağbet görmeyen greyfurt para etmeyince üreticiyi etkiledi. Üretici, artık çözümüne bakıyor. Greyfurt üreticisi, dünyada talebin az olmasından dolayı ağaçlarını kesip, yurtdışı pazarlarında tercih edilen daha rahat soyulabilen, çekirdeksiz türlere yöneliyor" diye konuştu.
Orta Doğu ve Rusya'daki gelişmelerin sektöre etkisi
İncefikir, Washington portakalda da özellikle Rusya'ya uygulanan ambargo ve Orta Doğu'daki karışıklığın ihracatı olumsuz etkilediğini, bu ürünün ağacını da belirli miktarda kestiklerini kaydetti.
Bu yıl narenciye rekoltesinde artık beklediklerini, özellikle Washington portakal, greyfurt ve limonda çiçeklenmenin çok iyi olduğunu belirten İncefikir, "Sert bir poyraz veya çok yüksek sıcaklık olmazsa bu yıl narenciyede verim artar" değerlendirmesini yaptı.
Depolama yaygınlaştırılmalı
İncefikir, üreticilerin bu tür sorunlarla karşılaşmaması için depolamanın önem taşıdığını vurguladı.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının, yeni üretime geçen çiftçilere depo yapmayı mecbur kılmasını öneren İncefikir, "Yaş meyve sebzede arz talep çok önemli. Üreticiye verilecek uygun kredilerle küçük ve orta kapasitedeki üreticiler arasında da depolama yaygınlaştırılmalı. Dalda tutulan mandalinanın kilogramı, iki ay sonra bahçeden çıkış fiyatı 1 liraya ulaşabiliyor. Üretici, bu ürünü depoda tutsa daha fazla kar edecek" ifadelerini kullandı.
İncefikir, büyük kısmı ihracata dönük narenciye sektöründe iç tüketimin artırılması için önlem alınmasını istedi.
"Para etmezse greyfurttan kurtulmanın yoluna bakacağız"
Narenciye üreticisi Mustafa Aksoğan da 260 dönümde mandalina, portakal, limon ve greyfurt yetiştirdiğini söyledi.
Greyfurtun ihracata yönelik olduğunu, yurtdışından talep gelmediği gibi iç piyasada da tüketimi azaldığından değerinin düştüğünü anlatan Aksoğan, "Greyfurt ağaçlarını geçen yıl kesmediğim için pişmanım. Sökseydim, dikeceğim mandalina bir yaşında olacaktı. 40 dönümdeki ağaçları söküp, mandalina fidanı dikeceğiz. Para etmezse yavaş yavaş greyfurttan kurtulmanın yoluna bakacağız" diye konuştu.
aa
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.