Af Örgütü'nün 'israil soykırım yapıyor' raporundan rahatsız oldular

Af Örgütü'nün 'israil soykırım yapıyor' raporundan rahatsız oldular

Birleşik Krallık merkezli Uluslararası Af Örgütü'nün İsrail'le ilgili soykırım raporu, kuruluşun israil kolu tarafından reddedildi

Örgütün yayımladığı raporda, Hamas'ın 7 Ekim 2023'teki Aksa Tufanı'yla başlayan Gazze savaşında İsrail ordusunun saldırılarını hiçbir hesap vermeden sürdürdüğüne dikkat çekilmişti.

Ekim 2023-Temmuz 2024'teki çatışmaların incelendiği çalışmada, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılarda çoğu sivilin ayrım gözetilmeden öldürüldüğü belirtilmişti. İsrail'in Gazze'deki eylemlerinin, soykırımı "ulusal, etnik, ırksal ya da dini bir grubu tamamen ya da kısmen yok etmek amacıyla işlenen eylemler" diye tanımlayan BMGK'nın 1948'de onayladığı Soykırım Sözleşmesi'ni ihlal ettiği sonucuna varılmıştı.

Filistinlilerin, İsrail cezaevlerinde kötü muamele ve işkenceye maruz kaldığı da hatırlatılmış, Tel Aviv yönetiminin eylemlerinin "soykırım niyeti" taşıdığı ifade edilmişti. Hamas'ın İsraillilere karşı işlediği "vahşet suçlarının soykırımı haklı çıkarmadığına" da dikkat çekilmişti.

Bunlara ek olarak Af Örgütü, İsrail'in Gazze'deki sivillerin Hamas tarafından canlı kalkan olarak kullanıldığına, Hamas'ın siviller arasına gizlendiğine yönelik iddialarının da "güvenilir olmadığını" bildirmişti.

Ancak Af Örgütü'nün İsrail kolu, 296 sayfalık rapordaki iddialarla arasına mesafe koydu. Örgütün Tel Aviv şubesinden yapılan açıklamada, soruşturmaya alınması gereken "ciddi suçlar" işlendiği belirtilerek şu ifadelere yer verildi:

Uluslararası Af Örgütü'nün İsrail kolu olarak, elimizdeki bilgilere dayanarak İsrail'in soykırım yaptığı suçlamasını kabul etmiyoruz. Öte yandan Gazze'de soruşturulması gereken ciddi suçlar işlendiğinden endişe duyuyoruz.

Örgütün İsrail şubesi, ordunun Hamas'a karşı yürüttüğü savaşta yaptıklarının soykırım değil "insanlığa karşı suç ve etnik temizlik" olarak değerlendirilebileceğini savundu.

ABD de Af Örgütü'nün raporunu kabul etmediklerini bildirmişti. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel şunları söylemişti:

Raporla ilgili haberleri gördüm, böyle bir raporun ulaştığı sonuçlara katılmıyoruz. Soykırım iddialarının asılsız olduğunu daha önce söylemiştik.

Patel, Washington yönetiminin Gazze'deki insani durumla ilgili endişelerinin sürdüğünü de sözlerine eklemişti.

İsrail Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, örgütün raporu "uydurma" diye nitelenmiş, "soykırım niteliğinde bir katliam" yapanın Hamas olduğu savunulmuştu.

Örgütün raporuyla birlikte İsrail'in Gazze'deki insan hakları ihlallerine yönelik açıklamalara bir yenisi eklenmiş oldu. Uluslararası Ceza Mahkemesi de geçen ay İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ve eski Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında savaş suçu ve insanlığa karşı suç işledikleri gerekçesiyle tutuklama emri çıkarmıştı.

Independent Türkçe

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.