Ahilik kültürü nefes aldırdı: Kimi kira almadı kimisi indirim yaptı
Bazı mülk sahipleri bir süre kira almadı. Bazıları da kiralarda yüzde 50 indirim yaptı
Sağlığın yanısıra ekonomik ve sosyal hayatta derin yaralar açan pandeminin üzerinden bir buçuk yıl geçti. Küresel çapta olduğu gibi Türkiye’de de birçok kesim salgından olumsuz etkilendi. Hükümet pandeminin yaralarını sarmak için verdiği desteklerle işletmelerin ayakta kalmasını sağladı. Destek paketlerinin yanısıra unutulmaya yüz tutan ahilik kültürünü yeniden hatırladık.
Bu zorlu süreçte dayanışma ruhunu gösteren çok farklı örneklerle karşılaştık. Bazı mülk sahipleri belli bir süre kira almadı. Bazıları da kiralarda yüzde 50 indirim yaparak esnafa katkı sundu. Salgının yüksek boyutlara ulaştığı dönemlerde getirilen kısıtlamalardan esnafın ayakta kalma mücadelesi ile esnafın sorun ve taleplerini Esnaf ve Sanatkarlar Derneği (ESDER) Genel Başkanı Mahmut Çelikus ile konuştuk.
UNESCO DA DAYANIŞMA KÜLTÜRÜNÜ GÖRDÜ
UNESCO’nun 2021’i Ahi Evran yılı ilan ettiğini hatırlatan Çelikus, ahiliğin toplumu dayanışma ve kardeşlikle ayakta tutacağını söyledi. Çelikus, Ahi Evran ile ilgili çok sayıda aksiyon aldıklarını belirterek, şu bilgileri paylaştı: “15 yıldır Ahi Evran çalışıyoruz. Yurtiçinde ve yurtdışında sayısız etkinlik yaptık ve katıldık. En güzel etkinliklerden biri Türkiye’de de ilk olan Balkanlar'da sosyal barışın inşasında Ahiliğin rolü diye Saraybosna’da bir etkinlik yaptık. Çok sayıda proje yürütüyoruz. Pandemiye rağmen 5 tane projemiz var. Gençlik ve Spor Bakanlığı projelerimiz var. Ulusal ajansla gençlik projelerimiz var. Yeşilay ile sanayide çalışan gençlerle ilgili projelerimiz var. Bir de Makedonya’dan ve Kosova’dan gençler gelecek. Türk kültürünü tanıtıyoruz. Bu proje kapsamında bin 600 genç var.”
VERGİLERİN SADELEŞTİRİLMESİNİ İSTİYORUZ
Geçen yıl Türkiye çapında 500 esnafa e-ticaret eğitimi verdiklerini söyleyen Çelikus, dijitalleşmeye önem verdiklerini ve bu süreci hızlandırmak istediklerini belirtti. Bir taraftan gelenekseli korurken, diğer yandan da çağın gereğine ayak uydurmanın önemini vurgulayan Çelikus, “E-ticaret ile ilgili önce eğitimle başladık. Yaklaşık 6 bin civarında üyemiz var. Esnaf pandemiye rahat bir dönemde yakalanmadı. Esnafın en büyük ihtiyacı moral. Cebimize para konulmasını istemiyoruz. Ama üzerimizde 21 çeşit ödenmesi gereken vergiler var. Bunun sadeleştirilmesini istiyoruz. Diğer sorunumuz da çırak bulamıyoruz. 10 sene sonra daha çok sıkıntı olacak. Arabayı tamir edecek kimseyi bulamayacağız. Elektriğimizi, boyamızı kim yapacak. Berbere gidiyorsun kalfası yok” dedi.
ÜRETMEYE İHTİYACIMIZ VAR
“Ahi Evran yılı aslında bizim için bir ilaç” diyen ESDER Başkanı Mahmut Çelikus, “Ahilik kardeş demek. Bizim ecdadımız ahi demekle kalmamış bu kardeşliğin ekonomik kültürel sosyal bütün alanlara yaymış ve paylaşmış. Ahiliği dört başlıkta sloganlaştırdık. Sevgi, kardeşlik, üretim ve paylaşım medeniyeti. Şu anda bu değerlere hem Türkiye’nin hem de dünyanın ihtiyacı var. Sevmeye ve sevilmeye kardeş olmaya ihtiyacımız var. Üretmeye ihtiyacımız var. En önemlisi de ürettiğimizi paylaşmaya ihtiyacımız var. Ahilik bir medeniyet projesi.”
Yeni Şafak
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.