Akademisyenlik Erozyona Uğratılmıştı

Akademisyenlik Erozyona Uğratılmıştı

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, akademisyenliğin erozyona uğradığını söyledi.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, Türkiye'de geçmiş dönemde yapılan yanlış uygulama, baskı, yasaklar nedeniyle akademisyenliğin erozyona uğradığını söyledi. Geçmişte 2'nci Abdülhamit üzerine doktora tezi hazırlayanların bile yükselmesinin engellendiğini ileri süren Prof. Dr. Çetinsaya, "Bir tarihsel mesele bile, akademik kariyer amaçlayan insanların burunlarından fitil fitil getirildi. Ama artık o engeller kalmadı, o süreçler aşıldı" dedi.

Şanlıurfa'da Harran Üniversitesi'nin ev sahipliği yaptığı '211'inci Üniversiteler Arası Kurul Toplantısı'; 168 üniversite rektörü ve 360 akademisyenin katılımıyla YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya başkanlığında başladı. Harran Üniversitesi'nin Osmanbey Kampusu'nda gerçekleştirilen toplantının açılışında Müzik Bölümü öğrencileri Urfa türkülerini seslendirdi. Toplantının açılış konuşmasını yapan Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Halil Mutlu, Harran Üniversitesi'nin dünyanın en eski üniversitesi olduğunu ifade etti.

Toplantıya katılan Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç ise sanayi, tarım, ticaret ve diğer alanlarda Türkiye'nin sıçrama yapabilmesi için üniversitelerin önemli olduğunu vurguladı. Vali Güvenç, üniversitelerin hayatın her alanında gelişim ve değişime ışık tutan kurum olduğunu kaydetti.

Vali Güvenç'in ardından kürsüye çıkan YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, üniversitelerin ülkelerin büyümesi ve gelişmesine katkı sağlayan en önemli kurumlar olduğunu ancak geçmişte büyüm sıkıntılar yaşadıklarını kaydetti.

Geçmişte uygulanan yanlış yöntemler, baskı ve yasaklar nedeniyle akademik kariyerin önünün tıkandığını, günümüzde ise akademisyenliğin cazip hale getirilmesi gerektiğini savunan YÖK Başkanı Prof. Dr. Çetinsaya şöyle konuştu:

"Üniversitelerin son 30- 40 yıldır yaşadıkları, baskı süreçleri, yasak süreçlerinin altını çizmemiz gerekiyor. Unutmayalım ki; hepimiz o süreçlerden geçtik. Bırakınız ülkenin siyasi meseleleri üzerinde tez yapıp kafa yormayı, bu ülkede 2'nci Abdülhamit üzerine doktora tezi yapmak bile mesele yapıldı. İnsanlar bu yüzden araştırıldılar, soruşturdular, akademik yükselmeleri engellendi. Bunları hepsini maalesef gördük. Bu tez yüzden branşlarını değiştiren arkadaşlarımız oldu. Bunlar siyasi konularda değil, Kürt meselesi, kalkınma ve çevre meselesi gibi konularda değil, bir tarihsel mesele bile akademik kariyer amaçlayan insanların burunlarından fitil fitil getirildi. Artık o engeller kalmadı. Allaha şükür o süreçleri aştık. Bundan sonraki süreçte mesleği teşvik etmek, cazip kılmak adına akademisyenlerin özlük haklarına ilişkin düzenlemelerin de mutlaka hayata geçirilmesi gerekiyor."

Üniversiteler Arası Kurul Toplantısı, açılış konuşmalarının ardından basına kapalı olarak devam etti.

Aktifhaber