Akıllı prizler Türkiye'de!

Akıllı prizler Türkiye'de!

Kablosuz ağ pazarının önde gelen oyuncularından TP-LINK, 'akıllı ev' konsepti dahilinde tamamlayıcı ürünlerden birisi olan akıllı prizlerinin Türkiye satışına başlıyor.

Her ne kadar ülkemizde henüz pek örneklerini göremesek de başta ABD olmak üzere teknoloji yoğun ülkelerde giderek yaygınlığını arttırmaya başlayan 'nesnelerin interneti' dünyasının yardımcı araçlarından birisi olan akıllı prizlerin işlevini, elektrikle çalışan cihazları yönetmek olarak tanımlayabiliriz. Kablosuz teknolojisi sayesinde bu aletlere uzaktan erişim sağlayabilmemizi ve enerji tüketimlerini kontrol edebilmemizi sağlayan akıllı prizlerin öne çıkan bir diğer özelliği ise ses üzerinden cihaz yönetimine olanak sağlaması.

TP-LINK'in Türkiye'de satışa sunulan iki farklı modeli var. HS100 ve HS110 kodlarıyla gelen akıllı prizleri internet üzerinden yönetiyoruz. Yapmamız gereken akıllı telefonumuza Kasa uygulamasını yüklemek (Android & iOS) ve böylece telefonla, prizi birbirine bağlamaktan ibaret. Bunun ertesinde prize bağlı cihazları açıp kapatılabiliyor, çalışma sürelerini planlanabiliyoruz. Geri sayım sayacı özelliği sayesinde cihazların çalışır halde unutulması sorunu da yok.

HS110 modelinde enerji tüketimini gerçek zamanlı olarak da izlenebiliyor. Bunun pratikteki faydası oda sıcaklığı ve fanları kontrol etmemize da olanak sağlaması. Dilersek haftalık, aylık raporda çıkarabiliyoruz.
 

 

Standart elektrik prizine takarak kullandığımız akıllı prizler tak-çalıştır formunda. Yani priz üzerinde ekstra birşey yapmamız gerekmiyor.

 


En iyi örnekler verelim ki hem daha iyi anlaşılsın hem de kafamızda şekillensin:
 

  • > Diyelim uyumadan kitap okuyoruz. Malum başucu lambamız yoksa sızmadan önce kalkıp ışıkları kapatmak sıkıntı. İşte prizimiz sayesinde telefonumuzla tek bir tuşa basarak kapatabiliyoruz ışıkları.
  • > Bir diğer senaryo: Sabah uyanınca tost yiyorsak misal tost makinesini uzaktan çalıştırıyor ve ısınmasını bekliyoruz. Ha keza kahveciysek biz yüzümüzü yıkarken kettle'a akşamdan koyduğumuz suyu biz mutfağa gitmeden kaynamaya başlıyor.
  • > Ya da tatile gideceğiz mesela, ışıkları belirli saatte yanıp belirli saatte de sönecek şekilde ayarlayabiliyoruz. Hırsızlığa karşı oldukça sağlam bir önlem.

vs. vs.
Örnekleri çoğaltmak mümkün tabii ama anlaşılmıştır muhtemelen uzatmaya gerek yok haliyle.
Son bir not daha düşelim: Eğer Amazon Echo ile eşleştirirsek bağlı cihazları sesle de yönetebiliyoruz. Yani atayacağımız komut eşliğinde örneğin bilgisayarımızı yahut akıllı televizyonumuzu veyahut pancurumuz elektrikliyse pancurları sesle açıp kapatabiliyoruz.
TP-LINK'in bilgilendirmesine göre akıllı prizlerin Türkiye tavsiye edilen satış fiyatları sırasıyla $39 (HS100) ve $42 (HS110) olacak. Yurtdışına baktığımızda Amazon, Newegg gibi sitelerse sırasıyla $30 ve $40'a satıldıklarını görüyoruz ki küçük kardeş olmasa da ağabey için Türkiye fiyatının gayet iyi olduğunu söyleyebiliriz bu durumda. Gerçi zaten alacak olursanız tavsiyemiz kesinlikle ağabeyini almanız yönünde. Termostat özelliği hakikaten pratik hayatta bayağı bir işe yarıyor çünkü.

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.