Akkuyu'nun Rusya'daki "ikizi" kapılarını açtı

Akkuyu'nun Rusya'daki "ikizi" kapılarını açtı

AA, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin "ikizi" olarak nitelendirilen Rusya'nın Novovoronej Nükleer Güç Santrali'ni görüntüledi.

Akkuyu'ya kurulacak nükleer santralin referansı ve "ikizi" olarak gösterilen Rusya'daki Novovoronej Santrali'ni görüntüledi, santralin özelliklerini araştırdı. 

Rusya'nın Voronej Eyaleti'ne 45 kilometre mesafede, Don nehrinin kıyısında inşa edilen Novovoronej Satrali, 1964'te enerji üretmeye başladı. 

İki VVER 440 ve bir  VVER-1000 güç reaktörü kullanılan santralde, toplam bin 800 megavat enerji üretilebiliyor.

Santralin ilk iki ünitesi, kullanımın süresini doldurmasının ardından 1988 ve 1990 yıllarında kapatıldı. Artan enerji ihtiyacı nedeniyle inşasına devam edilen iki yeni reaktörün ise kısa zamanda kullanıma açılması planlıyor. 

"Çevredeki su kaynaklarını kirletmiyor"

Novovoronej  Nükleer Santrali kurulduğunda küçük bir köy olan Novovoronej'de şimdi 40 bin kişi yaşıyor. Buradaki her üç kişiden birinükleer santralde çalışıyor. 

Nükleer santralin soğutulması için çok miktarda su gerekiyor. Bu yüzden Novovoronej Santrali'nin Don nehrinin kıyısına inşa edildiğini belirten Rus yetkililer, koruma sistemleri sayesinde yakınlardaki su kaynaklarının kirletilmediğini vurguluyor.

Rusya'nın farklı nükleer santrallerinde şu anda çalışan 33-34 reaktörü bulunuyor. 143 milyonluk ülkenin elektrik tüketiminin yüzde 20'si bu reaktörlerden karşılanıyor.  

Nükleer santralin "kalbinde" 6 uzman çalışıyor

Novovoronej Nükleer Santrali'nin kalbi olarak adlandırılan ana kumanda odasında 6 uzman personel görev yapıyor. Kumanda odasındaki bin 600 elektronik göstergeye yaklaşık 4 bin veri geliyor. 

Santralin, en küçük parçasına kadar, tüm faaliyetlerinin denetlendiği kumanda odasında çalışmak için zorlu eğitim ve sınavlardan geçmek gerekiyor.

Novovoronej Santrali'nin kumanda odasında çalışan Maksim Smetoyev, 2011 yılında alt seviye uzman olarak göreve başladığını, tüm birimlerde çalıştıktan sonra burada görevlendirildiğini anlattı. 

Smetoyev, "Benim görevim reaktörün bulunduğu bölümü kontrol etmek. Sorumluluğu yüksek bir görev yapıyorum, bazen vardiyam boyunca 8 saat ayakta duruyorum" ifadelerini kullandı. 

Akkuyu'da daha sıkı güvenlik sistemi uygulanacak

Akkuyu Nükleer AŞ Üst Düzey Yetkilisi Andrey Abramov, Fukuşima kazasından sonra nükleer santrallerin güvenlik normlarında bazı değişiklikler olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Türkiye'de yapılacak Akkuyu Nükleer Santrali ile referans santral Novovoronej arasında coğrafi ve güvenlik şartları bakımından bazı farklılıklar olacak. Akkuyu'nun deprem riski, iklim şartları, tsunami olasılığı gibi nedenler gözetilerek üst düzey güvenlikle inşa edilecek. Novovoronej Santralinin 5-7 ton uçak düşmesine dayanıklı yapılmasına karşın, Akkuyu'nun Türk yetkililerin belirlediği normlar gereği 400 tonluk uçağın düşmesine dayanıklı olacak."  

Abramov, Akkuyu Santrali'nin soğutma sisteminin deniz suyuna kesinlikle zarar vermeyeceğinin altını çizerek, "Santralde kullanılacak sistem ve ekipmanın kriterlerini Türkiye belirledi. Borularla taşınan soğutma suyu radyasyonla karşılaşmıyor. Ayrıca santralde kullanılacak üç aşamalı koruma sistemi sayesinde, türbinlere giren ve çıkan suyun temizliği garanti altına alınıyor" diye konuştu. 

Akkuyu Nükleer Güç Santrali için yaklaşık 10 bin kişiye istihdam kapısı açılacağına işaret eden Abramov, nükleer enerjinin çevreye zararsız olduğunu savundu.

Abramov, "Zararlı olsa 27 yıldır nükleer santralde çalışmazdım" ifadelerini kullandı. 

Akkuyu Nükleer Santrali Projesi, 2010 yılında Türkiye ve Rusya arasında imzalanan hükümetler arası anlaşmayla başladı. Akkuyu'nun her biri 1200 megavat gücünde 4 üniteden oluşması planlanıyor. Ayrıca, Türkiye’nin nükleer enerji sektörü için uzman kadro yetiştirme programı kapsamında 250’nin üzerinde Türk öğrenci Moskova’da halen nükleer enerji alanında eğitim alıyor.

aa

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.