Alevîler memnun: Cumhurbaşkanı cemevi ziyaretiyle tarihe geçti
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Tunceli ziyareti sırasında bir cemevini ziyaret etmesi Alevileri memnun etti. Alevi önderleri Cumhurbaşkanı'nın verdiği mesajların sosyal barış ve güven açısından çok önemli olduğunu ifade etti.
İstanbul Erikli Baba Cemevi Başkanı Metin Tarhan, Cumhurbaşkanı'nın ziyaretinin tarihe geçtiğini vurguladı. Cumhurbaşkanı'nın cemevine ayakkabılarını çıkarıp girmesi ise sadece nezaket olarak değil, Alevi toplumunun âdetlerini bildiğini göstermesi bakımından da önemli olarak değerlendirildi.
Metin Tarhan (Erikli Baba Kültür Derneği ve Cemevi Başkanı): Alevi toplumu açısından Cumhurbaşkanı'nın ziyareti son derece önemli ve memnuniyet vericidir. Cumhurbaşkanı'nın eşitlik mesajı vermesi, Alevi toplumunu çok heyecanlandıran ve ilgi uyandıran bir mevzudur. Bu ziyaret tarihe geçmiştir diye düşünüyorum.
Fermani Altun (Dünya Ehlibeyt Vakfı Başkanı): Devletin bütün farklılıklara eşit mesafede durmasını ve eşit uygulamada olmasını temenni ediyoruz. Cumhurbaşkanı'nın bu duruşu eksiklik giderme sinyalidir. Cumhurbaşkanı'nın cemevine galoşsuz girmesi doğru bir davranış. Galoşla girmek abestir. Camiye girerken ayakkabının çıkarıldığı gibi çıkarılması gerekiyor.
Şenol Kaluç (Liberal Düşünce Topluluğu Alevi-Bektaşi Araştırmaları Merkezi Direktörü): Sayın Cumhurbaşkanı'nın Tunceli gibi hem etnik hem de dinsel açıdan Türkiye'nin farklı yüzünü yansıtan bir şehri ziyaret etmiş olması çok önemli bir adım. Bu adımı politikaya alet etmek yerine Türkiye'nin sosyal barışına katkı olarak değerlendirmek gerek. Bu ziyaret hukuki olarak en tepedeki ismin Alevileri fiilen tanıması demek. Bugüne kadar devlet görmezden geldi. En üst makamın Alevi cemine katılması büyük bir kazanımdır. Psikolojik olarak bir duvarın yıkılması demektir.
Ali Balkız (Hacı Bektaş Federasyonu Başkanı): Tunceli, ülkemizin vilayetlerinden biridir. Malatya'dan, Elazığ'dan, Erzincan'dan ne farkı var ki Cumhurbaşkanı'nın Tunceli'ye gitmesi, kamuoyunda bu kadar yankı buldu? Bu yıllardır ihmal etmiş olmanın, ötekileştirilmenin ve görmezden gelmenin zımnen kabulüdür. Cumhurbaşkanı'nın ziyaretini olumlu buluyorum.
Doğan Bermek (Alevi Vakıflar Federasyonu Genel Başkanı): Görüşümüz olumludur. Doğrusunu yapıyorlar. Çoktan yapılması gereken bir ziyareti yaptı. Türkiye'de yasalarda ayrımcılık yok uygulamalara bakınca, bunları niyet beyanı olarak görmek lazım. Bir siyaset adamının bu niyeti beyan etmesi olumlu. Dönüşümü hazmederek yaşamak lazım.
9 il daha Gül'ün yolunu gözlüyor
Tunceli'nin 15 yıl sonra Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından ziyaret edilmesi, gözleri Cumhurbaşkanı yolu gözleyen diğer illere çevirdi. Burdur 42, Ordu 27, Kastamonu ve Adıyaman 24, Artvin ve Uşak 23, Giresun ve Rize 21, Yozgat ise 19 yıl boyunca reisicumhur yüzü görmedi. Abdullah Gül, devlet ile millet kucaklaşması adına yurt genelinde sürdürdüğü geziler ile 25 yıl sonra Bitlis, 23 yıl sonra Siirt ve 19 yıl sonra da Tunceli'yi ziyaret edip bu illerin hasretini dindirdi. Görev yaptığı 2 yıl içerisinde 51 yurtiçi ziyaret gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Gül'ün yolu 4 kez de memleketi Kayseri'ye düştü.
Zaman