Allah`ın sınavı diğer sınavlara benzemez

Allah`ın sınavı diğer sınavlara benzemez

Hep deriz ya imtihan dünyası diye. Gerçekten insan için dünya hayatı bir imtihan safhasıdır. İmtihanı yapan ise bizzat Allah'dır. Hastalık, kaza, bela, musibetler, ibadetler, haramlar, nimetler... Kısacası bir ömrün hesabını vereceğiz. Ama nasıl?..

Hayatımız boyunca çeşitli imtahanlara girip çıkmışızdır. Bunların bazısından başarıyla ayrılmışken bazısından iyi sonuç alamamışızdır. Bu girdiğimiz sınavların birkaç tane ortak özelliği de vardır. Bir çok sınav hayatımızda bir iki kere başımıza gelir, ehliyet sınavı, öss sınavı bunlara iyi birer örnektir. Çoğunun tarihini biliriz ve kendimizi o güne göre ayarlarız. Kimimiz aylar öncesinden kimimiz günler öncesinden kendimizi hazırlarız.

Nelerle karşılaşacağımızı bildiğimiz gibi karşımıza çıkacak sorularıda tahmin edebiliriz. Hazırlıklarımızı bunlara göre yaparız. Ehliyet sınavı için dersler alırız, sınava hazırlanırız. Öss sınavı içinde uzun süre öncesinden kendimizi hazırlarız. Sınavın ne zaman olacağını bilmek insana çalışmak için vakit ayırdığı gibi rahatlıkta verir. Ne kadar soruyu cevaplarsak ne kadar başarılı olacağımızı hesap edebiliriz. Allah`ın imtahanlarının ise bunlardan çok büyük farklılıkları vardır. En önemlisi her an olabilir, bunun zamanını bilemeyiz. Aynı zamanda ne sıklıkla olduğunuda bilemyiz, benim imtahanım oldu ve bitti diyemeyiz. İmtahanın yerinide bilemeyiz, bu yüzden heryerde imtahana tabi tutulabiliriz. Çoğunlukla bizim istediğimiz şeylerden imtahan olmayız aksine zaafımız olan şeylerden imtahanlar daha sık olabilir.

Her insanın imtahanı farklı olduğu gibi her devrin imtihanıda farklıdır, aynı devirlerde farklı mekanlarda farklı imtihanlarda olabilir. Kimse imtihanın sonucunu tam olarak bilemez. Çoğunlukla imtihan olduğunu imtihan bittikten sonra anlarız. İmtihanlar çok sık aralıklarla olduğu gibi uzun aralıklarlada olabilir. Büyüklerimizin imtahanı bizim başımıza gelmeyebilir, bizim imtihanımızda bizden küçüklerin. İmtihanın süresinin uzunluğunuda bilemeyiz, bizimle beraber aynı imtahana girecekleri de. Aynı imtihana bir kerede girebiliriz, birden çokta. İmtihanlara hazırlıksız yakalanabiliriz. Allah`ın imtihanları çok çeşitlidir ve zamansızdır. Bu yüzden kendimizi her an bu imtihanlara girecekmiş gibi geliştirmeliyiz. İmtihan anında sabırlı olmalıyız ve birbirimize destek vermeliyiz.

Allah`ın verdiği nimetlerden de imtihan edildiğimizi unutmamalıyız ve nimetlerine şükretmeliyiz. Başkalrına tavsiyelerimizi verirken kendimizi unutmamalıyız. İmtihan esnasında da Allah`ı sık sık anmalı O`na isyan etmemeliyiz. En önemlisi imtihan olduğumuzun farkına varmalıyız. Belki başkası imtihan olurken dışardan baktığımızda bunu kolayca kavrayabiliriz ama iş kendimize gelince aynı sağlıklı kararı veremeyebiliriz. Bu durumda sukuneti elden bırakmamalı ve inanan arkadaşlarımızdan yardım almalıyız. Allah inşallah hepimize kaldırabileceğimiz imtihanlar verir. Bizleri ahiret günü utandırmaz.

 

(islamsitesi)

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.