Almanya'da İslami 'hasta telkinciliğine' ilgi

Almanya'da İslami 'hasta telkinciliğine' ilgi

Hastanelerde ve evlerde ölüm döşeğinde yatan Müslümanlara son anlarında telkinde bulmak üzere İslami hasta telkincileri eğitime başladı.

Mannheim Alman-Türk Entegrasyon ve Dinler arası Diyalog Enstitüsü, Pfalz Protestan Akademisi ve Almanya Müslüman İlahiyatçılar Derneği'nin ortaklaşa başlattıkları projede, İslami hasta telkinciler yetiştirilerek hastanelerde görev alacak.

Üç yıl önce başlatılan projeyle Almanya'da "İslami hasta telkinciliği" hayata geçirilmiş oldu. Şu anda beşi kadın olmak üzere on dört kişi gönüllü olarak İslami hasta telkinciliği konusunda eğitime başladı. Eğitimini tamamlayan telkinciler, ilk etapta Müslümanların çoğunlukta olduğu şehirlerdeki hastanelerde görev alacaklar. Hastanelerin eğitimsiz telkincileri kabul etmemesi üzerine, telkincilerin iyi bir eğitimden geçtikten sonra anlaşma yaparak hastanelerde görev almalarına müsaade ediliyor.

Birçok farklı Müslüman ülke vatandaşlarının eğitim aldığı İslami hasta telkinciliğinin ilerde meslek haline geleceği ifade edildi. Haziran sonuna kadar devam edecek eğitimlerin ardından sertifikalarını alarak göreve başlayacak olan telkincilerin, hangi hastanelerde görev alacağı da belirlendi. Ölüm döşeğinde yatan Müslümanlara son anlarında papazların telkinde bulunmasının son derece acı olduğunu belirten Enstitü Başkanı Talat Kamran, "Bu alanda çok büyük ihtiyaç var. Ailelerin yardımı yetmiyor. Hastanelerde yetişmiş insanlara ihtiyaç var. Gönüllü telkinci bulmakta zorlanıyoruz. Müslüman toplumun ihtiyacı olduğu için bu projeyi başlattık." dedi.

İslami hasta telkinciliği eğitimini alanların bu mesleği ücretsiz yaptıklarını belirten Kamran, eğitim masraflarının İçişleri Bakanlığı tarafından karşılanacağını, fakat diplomalarını alacak telkincilerin hastane veya belediyelerden ücret alabilmesi için yasal ve siyasi desteğe ihtiyaçları olduğunu ifade etti.

Cihan