Almanya'da kamuda başörtüsü yasağına tepki: 'Ayrımcı Tarafsızlık Yasası kaldırılsın'
Almanya'da Yeşiller Partisi'nin Berlin grubu, başörtüsü takan Müslüman kadınlara ayrımcılık yaptığı ve kamu hizmetinde kariyerlerini engellediği gerekçesiyle Tarafsızlık Yasası'nın kaldırılmasını istiyor
Berlin Eyalet Meclisi’ndeki Yeşiller Parti Grubu, kamu görevlilerinin görev başında dini semboller takmasını veya sergilemesini yasaklayan, “Tarafsızlık Yasası” olarak bilinen yasanın kaldırılması için bir önerge sundu.
2005’te yürürlüğe giren bu yasa öğretmenler, polis memurları ve yargı görevlileri gibi birçok kamu çalışanını kapsıyor ve daha önce de birçok kez yargıya taşındı.
Yasa, Müslüman kadın kamu görevlilerinin başörtüsü takmasıyla bağlantılı olarak yeni şikâyetlere konu olmaya devam ediyor. Ayrıca Yahudi erkeklerin takke (yarmulka) takmasını da yasaklarken, haç kolyesi gibi Hristiyan sembollerine izin veriyor.
Yasa destekçileri ise düzenlemenin belli bir grubu hedef almadığını, kamu görevini din veya ideolojiden ayırmayı ve sekülerliği sağlamayı amaçladığını savunuyor.
Ancak Berlin’deki Yeşiller Parti Grubu, bu yasanın “başörtüsü takmayı tercih eden kadınların kamu hizmeti mesleklerine erişimini engellediğini, bazı durumlarda bunu imkânsız hale getirdiğini” belirtiyor.
Yeşiller Partisi'nden Tuba Bozkurt, Tagesspiegel gazetesine yaptığı açıklamada, “Yüksek niteliklere sahip kadınlar, başörtüsü taktıkları için mesleklerini icra edemiyor. Bu ciddi bir sorun,” diyerek yasayı “fiili bir meslek yasağı” olarak nitelendirdi.
Yeşiller, bu girişimleriyle adalet, cezaevi ve polis teşkilatlarında başörtüsü takan kadınların da kamu görevlisi olarak çalışabilmesinin önünü açmak istiyor.
Euronews
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.