Amerika'daki yeni bir araştırmadan Risale-i Nur'un en çok bilinen cümlesine

Amerika'daki yeni bir araştırmadan Risale-i Nur'un en çok bilinen cümlesine

Hastanelerde sürdürülen araştırma kapsamında kadınlar 10 yıl, erkekler 30 yıl boyunca gözlemlendi

RİSALEHABER-AA

Amerikalı bilim adamlarının yaptığı araştırmaya göre, hayata pozitif bakan iyimser kişilerin yüzde 11 ila 15 daha uzun yaşadığı ortaya çıktı.

Araştırma, Risale-i Nur'un en bilinen "Güzel gören güzel düşünür. Güzel düşünen, hayatından lezzet alır" cümlesini hatırlattı.

İslam’ın Müslümanlara emrettiği husus

İyimser olmak, hüsnüzan, müspet düşünmek, her şeyin iyisini alıp kötüsünü terk etmek, tevekkül ve teslimiyet gibi kavramlar, İslam’ın Müslümanlara emrettiği bir husustur. Kötümserlik, suizan, menfi düşünmek, isyan ve stres gibi insan psikolojisini olumsuz yönde etkileyen şeyler de İslam’ın yasakladıklarıdır.

Bediüzzaman Said Nursi, Risale-i Nur'un bir çok yerinde hüsn-ü zan, güzel düşünme ve iyimserliğin insanların dünya ve ahiret saadetini etikeldiğine dikkat çekiyor.

Güzel düşünmenin insan ruhu ve kalbine yaptığı olumlu katkının yanında uzun ömürlü olmasına da vesile olması Cenab-ı Hakkın kullarına verdiği bir hediye.

Kadınlar 10 yıl, erkekler 30 yıl boyunca gözlemlendi

BBC'de yer alan habere göre, Boston Üniversitesinden uzmanlar tarafından yapılan bir araştırmada, on binlerce kadın ve erkek hastanın iyimserlik seviyeleri, genel sağlık durumları, spor, diyet, alkol ve sigara alışkanlıkları incelendi.

Hastanelerde sürdürülen araştırma kapsamında kadınlar 10 yıl, erkekler 30 yıl boyunca gözlemlendi. Çalışma, iyimser olanların yüzde 11 ila 15 daha uzun yaşam süresine sahip olduklarını ve diğerlerine göre 85 yaşına kadar yaşayabilme ihtimallerinin daha yüksek seyrettiğini gösterdi.

Araştırma ekibinden Lewina Lee, "ilk verilerin, daha iyimser insanların hedeflerini gerçekleştirmek için öz güvenlerinin olduğunu, problemleri daha kolay çözdüklerini, bunun da duygularını ve stres seviyelerini daha iyi kontrol edebildiklerini gösterdiğini" belirtti.

Stresin bağışıklık sistemine etkilerine de değinen Lee, iyimserlerin enfeksiyonlarla ve stresin rol oynadığı rahatsızlıklarla daha iyi başa çıkabileceklerini kaydetti.

Pozitif düşünmenin faydaları

Lee, "Denek gruplarından rastgele alınan veriler, güzel bir gelecek hayal etmenin veya daha yoğun 'bilişsel davranışçı terapi'nin iyimserlik seviyesinin arttığını gösteriyor." şeklinde konuştu.

İyimser insanların neden daha uzun yaşadığıyla ilgili tartışmaların devam ettiğini ancak araştırmanın pozitif düşünmenin faydalarını desteklediğini vurgulayan Profesör Lee, "Sürekli olumsuzlukları düşünmekten kaçınmak stresle başa çıkmak için sıradan bir mekanizma olabilir. Bulgularımıza göre iyimserlik, insan ömrünü uzatarak sağlıklı yaşlanmaya katkı sağlayabilir." ifadesini kullandı.

Uzmanlar, kötümserlere de "güzel bir gelecek hayaliyle bir şeyler yapmalarının kendilerine faydalı olacağı" tavsiyesinde bulundu.

Nasıl daha iyimser olunabilir?

Northumbria Üniversitesinde görevli bilim adamı Michael Smith de günde 20 dakika yazı yazmanın, kitap okumanın, resim yapmanın, müzik dinlemenin stresle mücadeleyi ve iyimserliği attırabileceğini söyledi.

Kişinin kendisini iç sesiyle iyi düşünmeye sevk etmesinin, olumsuz düşünce sarmalından kurtulmasında etkili olduğuna değinen Smith, olumlu kelimeler kullanmanın ve pozitif varsayımlar yapmanın gerekliliğine işaret etti.

Daha önce de bilim adamları iyimserliğin uzun yaşama olasılığını artırdığını ortaya koyan benzer araştırmalar yapmışlardı.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum