Anayasa Mahkemesinden "protesto eylemi" kararı
Anayasa Mahkemesi, basın açıklaması yapmak isterken gözaltına alınan kişinin, toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edildiğine karar verdi.
Anayasa Mahkemesi, Aydınlık Gazetesi ve İşçi Partisi'nin bazı yöneticilerinin gözaltına alınmasını protesto için ABD Büyükelçiliği önünde basın açıklaması yapmak isterken gözaltına alınan kişinin, toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edildiğine karar verdi.
Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, İşçi Partisi üyesi Osman Erbil, 24 kişilik bir grupla söz konusu olayı protesto etmek üzere ABD Büyükelçiliğinin önüne geldi.
Polis, gösterinin yasa dışı olduğu, grubun dağılması gerektiği, aksi takdirde haklarında yasal işlem yapılacağı uyarısında bulundu.
Grubun uyarıyı dikkate almaması üzerine polis, müdahalede bulunarak 23 protestocuyu gözaltına aldı. Protestoculardan biri avukat olduğunun tespit edilmesinin ardından serbest bırakıldı.
Haklarında kamu davası açılan protestocular, 5 ay hapis cezasına çarptırılırken, bu kişilerle ilgili hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verildi.
Protestoculardan Osman Erbil, olay nedeniyle Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulundu.
Yüksek Mahkeme, başvurucunun, toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkının ihlal edildiğine hükmetti.
Kararda, Anayasa'nın 34. maddesine göre, önceden izin almadan, silahsız ve saldırısız toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkı olduğu belirtilerek, bu hakkın ancak milli güvenlik, kamu düzeni, suç işlenmesinin önlenmesi, genel sağlığın ve genel ahlakın veya başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması amacıyla ve kanunla sınırlanabileceği anlatıldı.
Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi uyarınca da herkesin barışçıl olarak toplanma ve dernek kurma hakkı bulunduğuna değinilen kararda, bu hakkın ifade özgürlüğünün özel bir biçimi olduğu kaydedildi.
Toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkı ile ifade özgürlüğünün demokratik toplumun en temel değerleri arasında bulunduğu vurgulanan kararda, hukukun üstünlüğüne dayalı demokratik bir toplumda, mevcut düzene itiraz eden ve barışçıl yöntemlerle gerçekleştirilmesi savunulan siyasi fikirlerin, toplantı özgürlüğü ve diğer yasal araçlarla kendisini ifade edebilmesi imkanı sunulması gerektiği belirtildi.
AA
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.