Andıç'ta 'askeri mahkeme' planı bozuldu
İnternet andıcı davasında; müvekkillerinin tahliyesini talep eden sanık avukatları, daha iddianamesi bile okunmamış olan davanın dosyanın Ankara’ya, askeri mahkemeye gönderilmesini talep etti.
MURAT ALAN'ın haberi
Önceki gün başlayan internet andıcı davasında; müvekkillerinin tahliyesini talep eden sanık avukatları, daha iddianamesi bile okunmamış olan davanın birleştirme kararının bozulmasını, dosyanın Ankara’ya, askeri mahkemeye gönderilmesini talep etti. Davayı Ankara’ya taşıma planını süratle inceleyen mahkeme, yargılamanın Silivri’de devam etmesine hükmetti.
Orgeneral Hüseyin Nusret Taşdeler ve eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Hasan Iğsız’ın da aralarında bulunduğu 22 sanıklı “Kamuoyunu yönlendirme amaçlı internet siteleri” davası ile birleştirilen, “İrtica ile Mücadele Eylem Planı” davasının 33. duruşması dün tamamlandı. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin baktığı ve Silivri’de görülen duruşma, önceki gün internet andıcı davasında tutuklu bulunan paşaların 4,5 saatlik gecikmeyle getirilmesi nedeniyle geç başlamıştı.
Ergenekon, Balyoz, Poyrazköy, Kafes, Amirallere Suikast, Sahte Çürük Raporu, Askeri Casusluk ve daha bir pek çok davada, sanıklar değişse de savunma stratejisi hiç değişmiyor.
Müvekkillerinin aylarca cezaevinde tutuklu bulunmasından yakınan sanık avukatları, ‘İddiname geçersiz’, ‘Dava askeri mahkemede görülmeli’ şeklindeki çıkışlarda bulunarak yargılamayı kasıtlı olarak uzatıyor. İnternet Andıcı davasında da durum farklı olmadı.
İDDİANAME TALEPLERDEN SONRA
Mahkeme Heyeti Başkanı Hasan Hüseyin Özese, usül ve itiraza ilişkin talepleri alacakları için bu aşamada İnternet Andıcı iddianamesinin okunması bölümüne geçmeyeceklerini açıkladı. Daha sonra da sanık avukatları sırayla taleplerini sundu. Avukatlar, genel kapsamda yargılamaya ilişkin görev ve yetki itirazı konusunda taleplerini dile getirdi.
DAVAYI ASKERİ MAHKEMEYE TAŞIMA TALEPLERİ
Sanık Hıfzı Çubuklu’nun avukatı Ünal Güllüoğlu, internet andıcının emir komuta zinciri içerisinde düzenlenen resmi ve yasal bir belge olduğunu belirterek, müvekkiline hukuk süzgecinden geçirmesi için sunulduğunu, Çubuklu’nun da paraf ettiğini söyledi. Andıcın asker kişler tarafından, askerlik hizmet ve görevleri nedeniyle hazırlandığını ifade eden Güllüoğlu, ortada bir suç varsa suç yerinin askeri yargı makamları olduğunu ileri sürdü. 2 Nisan 2009 tarihli andıç belgesinin Genelkurmay karargah çalışmasının bir ürünü olduğunu belirten Güllüoğlu, Genelkurmay Başkanlığı’nın da Ankara’da olması sebebiyle yargılama yerinin Ankara olması gerektiğini iddia etti. Güllüoğlu ayrıca iki davanın birbirinden ayrılmasına talep etti.
İNTERNET ANDICI 10 YILDIR UYGULANIYOR
Tutuklu sanık Hasan Iğsız’ın avukatı Orhan Önder ise örgütlü suçlardan bahsetmenin zorlama olacağını düşündüklerini söyledi. İnternet çalışmalarının 10 yıllık geçmişi bulunduğunu ve bu 10 yıllık geçmişe ilişkin ayrıntılı bir çalışma yapılarak varsa suç ve suçluların ortaya çakırılmasını istediklerini belirten Önder, andıç ile igili dosyanın da davadan ayrılarak görevli ve yetkili olan mahkemeye gönderilmesini talep etti.
BİR KEZ DAHA BAŞBUĞ İMASI
Sanık Hulusi Gülbahar’ın avukatı Ramazan Bulut, sanıklardan Hasan Iğsız’ın internet andıcı olarak anılan belgeyi komutana arz ederek bu konuda insiyatif almadığını ve son kararı vermediğini hatırlattı. Eski Genelkurmay Başkanı emekli Org. İlker Başbuğ’u işaret eden Bulut, “Bu nasıl bir örgüt lideri ki bir yerlerden emir alıyor ama emir aldığı kişi örgütün lideri değil” diye konuştu.
MAHKEME, SANIK AVUKATLARININ TALEPLERİNİ REDDETTİ
Sanıklar ile avukatların talepleri ve savcı mütalaasına ilişkin karar için verdiği aradan sonra tekrar toplanan mahkeme, sanık avukatlarının dava dosyasının askeri mahkemeye gönderilmesi talebini reddetti. Mahkeme İrticayla Mücadele Eylem Planı davası ve İnternet Andıcı arasında fiili ve hukuki bağ bulunduğunu belirterek, davaların birbirinden ayrılmasına gerek olmadığını belirtti. Mahkeme ayrıca dosyanın uyuşmazlık mahkemesine gönderilmesi talebini de reddetti. ‘İnternet Andıcı’ davası ile birleştirilen “İrtica İle Mücadele Eylem Planı” davasının tutuklu sanığı emekli Albay Dursun Çiçek, duruşmada, “Dün Silivri Cezaevi’ne nakledildim. Terör örgütü suçlaması nedeniyle yargılandığım için tehlikeli görüldüm ve diğer tutuklularla beraber spora çıkmama izin verilmedi. Yani bir PKK’lıdan daha tehlikeli görüldüm” dedi. Çiçek, internet andıcı davasına askeri mahkemelerin bakması gerektiğini savundu.
İDDİANAME OKUNUYOR
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmanın öğleden sonraki bölümünde, Mahkeme Heyeti Başkanı Hasan Hüseyin Özese, Özel Yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcısı Cihan Kansız tarafından 22 sanık hakkında hazırlanan “Kamuoyunu yönlendirme amaçlı internet siteleri” davasının iddianamesinin okunacağını söyledi. Ardından Savcı Mehmet Ali Pekgüzel, 93 sayfalık iddianameyi okumaya başladı. İddianame, Pekgüzel ve Savcı Nihat Taşkın tarafından dönüşümlü olarak okunacak. İddianamenin okunma işlemine ara veren Mahkeme Heyeti Başkanı Hasan Hüseyin Özese duruşmayı yarına erteledi.
YENİ AKİT