Anne babalar, bu uyarılara dikkat!

Anne babalar, bu uyarılara dikkat!

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Bilişim Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü, aileler için güvenli internet rehberi hazırladı.

Zararlı internet kullanımının 9 yaşına düştüğüne dikkat çeken uzmanlar, ailelerin bilgisayarları çocuk odalarından çıkarmalarını tavsiye ediyor.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Bilişim Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü, aileler için hazırladığı güvenli internet rehberinde, bilgisayarı mutlaka evlerde ailenin hep birlikte zaman geçirdiği yaşam odasına koymaları gerektiğini belirtiyor. Emniyet yetkilileri, ailelerin bu yolla çocuğun internetle ilişkisinin daha rahat kontrol edileceğini söylüyor. Ailelerin, interneti asla bir bebek bakıcısı ya da çocuk yetiştiricisi olarak düşünmemesi gerektiğini dile getiren yetkililer, ebeveynlerin çocukları kendi odasında bilgisayarla baş başa bırakmasının çocuğa iyilik yapma anlamına gelmediğine dikkat çekiyor. “Ailenin bıraktığı boşluğu internet dolduruyor.” diyen emniyet yetkilileri, ebeveynlerin internet kullanımı ile ilgili olarak kesin kurallar koymalarını ve başta kendileri olmak üzere ailedeki herkesin bu kurallara uyması konusunda karar kılınmasını ifade ediyor. Ayrıca kesinlikle zaman sınırlaması yapılmasını tavsiye eden uzmanlar, ailedeki tüm fertlerin internet kullanımıyla ilgili yapılacak olan sözleşmeyi imzalaması ve bu anlaşmanın bilgisayarın yakınında görünür bir yere asılması gerektiğini kaydediyor. Bu sözleşmeye ise www.guvenliweb.org.tr sitesinden ulaşılabiliyor.
Güvenli internet için bunlara dikkat!

İnternette okuduğunuz gördüğünüz ve karşılaştığınız her şey doğru değildir gerçeğini aklınızdan çıkarmayın ve çocuğunuzu mutlaka şu şekilde uyarın: “Şüpheci ol, karşındaki kişi her zaman kendini tanıttığı gibi biri olmayabilir, internetten edindiğin bilgiler ve görüntüler ise seni yanıltabilir.”

Çocuğunuzla internette neler yaptığı, kimlerle iletişim halinde olduğu konusunda sürekli konuşun. İnternette karşılaşabileceği olası tehlikelerle ilgili olarak onu bilgilendirin.

Düzenli aralıklarla çocuğunuzun internet aktivitelerini kontrol edin ve herhangi bir sorun ya da sizi rahatsız eden bir durumla karşılaştığınızda çocuğunuzla bu konuyu uygun ve çözüm odaklı bir üslupla konuşun. Kontrollerin onun özel hayatına ve internet kullanım özgürlüğüne yaptığınız bir müdahale değil, korumak olduğunu anlatın.

İnternetteki kullanıcı adı, şifreler ve kişisel tüm bilgilerin kendisine ait çok özel ve önemli bilgiler olduğu ve bu bilgileri en yakın arkadaşlarıyla bile olsa kimseyle paylaşmaması gerektiği konusunda çocuğunuzu mutlaka uyarın.

Çocuğunuzun üye olduğu sosyal ağa siz de üye olabilir ve çocuğunuzu arkadaş listesine ekleyebilirsiniz. Böylece çocuğunuzun neler yaptığı konusunda bilgi sahibi olabilirsiniz.

Çocuğunuzun oynadığı ve çok sevdiği oyunlar, siteler hakkında bilgi edinin. Oynadığı oyunlar hakkında onunla konuşun. Onunla birlikte siz de oynamaya çalışın. Oynadığı oyunlardaki yaş sınırlamalarına mutlaka dikkat edin. Çocuğunuzu telif hakları, fikri mülkiyet hakları, tehdit, hakaret ve müstehcenlik gibi konularda bilgilendirin.

Çocuğunuzun internetle ilgili herhangi bir konuda tehlikede olduğunu hissettiğinizde ya da çocuğunuz sizinle böyle bir durumu paylaştığında adli ve idari mercilere başvurun. İnternette karşılaşabileceğiniz uygunsuz içerikli, zararlı ve rahatsız edici siteleri Emniyet Müdürlüğü’nün www.ihbarweb.org.tr adresine ya da tüm operatörlerden 1199 kısa mesaj hattına şikâyet edebilirsiniz.

Zaman