Araçlarda ezber bozacak uygulama

Araçlarda ezber bozacak uygulama

Akıllı Yol Bilgisayarı Projesi ile sürücüler, kendi araçlarının modelindeki diğer araçların ortalama yakıt tüketimlerini görebilecek.

TÜBİTAK tarafından desteklenen Akıllı Yol Bilgisayarı Projesi ile büyük veri ve bulut bilişim teknolojileri kullanılarak toplanacak araç verileri, değerli bilgi ve analizlere dönüştürülecek. Sistem, sürücülerin yanında, otomotiv üreticilerinden şehir bölge planlamacılara, akaryakıt dağıtıcılarından sigorta şirketlerine, araç kiralamadan filo hizmetlerine geniş bir yelpazede katma değerli çözümlere kapı aralayacak.

Girişimciler Ümit Çavuş Büyükşahin, Zafer Arıcan ve Engin Tola, Akıllı Yol Bilgisayarı Projesi ile ODTÜ Teknokent'in de desteğiyle TÜBİTAK'ın Bireysel Genç Girişim Programı'ndan yararlanmaya hak kazandı.

Proje, büyük veri ve bulut bilişim teknolojilerini kullanarak, araç verilerinin toplanıp hem sürücüler hem de otomotiv endüstrisiyle ilgili tüm şirket ve kurumlar için değerli bilgi ve analizler sunmayı hedefliyor.

Türkiye'de yaklaşık 20 milyon, dünyada 1,2 milyar araç üzerinde her saniye veriler üretiliyor. Bu verilerle şu an için sadece araç içindeki yol bilgisayarları tarafından çok sınırlı ölçüde sürücülere bilgi sağlanıyor. Proje ile sürücüler basit bir okuyucu cihaz ve akıllı telefonlarıyla çok daha kapsamlı verilere ulaşabilecek. Büyük veri ve bulut bilişim teknolojileri kullanılarak toplanacak araç verileri, değerli bilgi ve analizlere dönüştürülecek. Örneğin şu anda sürücüler sadece belli bir zaman aralığında kendi araçlarının yakıt tüketimlerini görürken, bu sistemle belli bir güzergahta, kendi araçlarının modelindeki diğer araçların ortalama yakıt tüketimlerine de ulaşabilecek.

Bu sistem, sürücülerin yanında, otomotiv üreticilerinden şehir bölge planlamacılara, akaryakıt dağıtıcılarından sigorta şirketlerine, araç kiralamadan filo hizmetlerine geniş bir yelpazede katma değerli analizler sunacak. Otomotiv şirketleri, araçlarının en çok hangi arızaları verdiğini konum ve zaman bilgisiyle öğrenebilecek; sigorta şirketleri, müşteri ve araçları hakkında daha detaylı bilgi alarak daha iyi poliçeler hazırlayabilecek; akaryakıt dağıtıcıları en uygun istasyon noktasını belirleyebilecek; belediyeler en çok arızanın oluştuğu yolları tespit ederek anında müdahale edebilecek.

Projeyle otomotiv endüstrisinde hem otomobil hem de bağlantılı veri teknolojilerinde Türkiye'yi öncü konuma getirmek hedefleniyor.

Hayat kolaylaşacak, verimlilik artacak

Son yıllarda teknolojik gelişmelerle beraber, çok büyük miktarda veri üretilip işlenirken, bunlar akıllı metotlarla anlamlandırılarak insan hayatını kolaylaştırıyor. Otomobiller kullanım sırasında aslında çok büyük veriler üretiyor. Bu veriler konum ve zaman bilgileriyle birleşince, otomobillerin daha verimli kullanılmasına olanak sağlıyor. Örneğin belli rotalardaki ortalama yakıt tüketimi ve verimsiz hız ortalamaları, belirli model ve marka arabaların hangi performans değerlerinde hata kodu almaya yatkın oldukları, karbondioksit emisyonunu artıran konum ve performans değerleri, hangi zaman diliminde hangi yollarda trafik yoğunluğu olduğu gibi insan hayatını kolaylaştırıcı, çevreye hassasiyet uyandıran, aşırı tüketimin önüne geçen birçok faydalı bilgiye ulaşılabiliyor. Bunlara ek olarak, araçları hakkında daha fazla bilgiye ulaşmak isteyen araba tutkunlarına, pazardaki mevcut ürünlerden farklı olarak, daha zengin içeriğin yanı sıra, verilerin anlamlandırıp analizi olanağı sunma, eksik noktaları tamamlama iddiasında bulunuluyor.

Proje kapsamında, mobil bir telefon uygulaması geliştirilerek, on-board diagnostic (OBD) sayesinde alınan veriler, büyük-veri sistemine otomatik aktarılacak. Android ve iOS platformlarında çalışacak bir akıllı telefon uygulaması ürün olarak pazara sürülecek. Bu akıllı telefon uygulaması, araçlardaki OBD cihazları ile iletişim kurarak hem araç hakkındaki performans değerlerini kişiye özel ekranlarda son kullanıcıya gösterecek, hem de bu verilerin analiz edilip, anlamlandırılması için büyük-veri sistemine göndermekle sorumlu olacak.

Bu noktada akıllı telefon uygulaması basic ve pro olarak iki versiyonda uygulama marketlerine konulacak. Basic versiyonda, şu an marketlerde hali hazırda olan ürünler gibi OBD cihazlarından alınan veriler görselleştirilerek son kullanıcıya sunulacak.

Pro versiyonunda ise bunlara ek olarak, büyük-veri sistemindeki analizi yapılan veriler kişiye özgü analizler, akıllı önermeler şeklinde sunulacak. Yine aynı müşteri grubu için bu uygulamayı yükleyen son kullanıcılara, uygulama içi servislerle üyelik hizmetleri verilecek.

 

Yeni Akit

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.