Arap rejimlerinde şimdi de 'teravih' korkusu
Rejim karşıtı protestoların sürdüğü bazı Arap ülkelerinde Ramazan endişesi yaşanıyor
Cumali Önal'ın haberi:
Rejim karşıtı protestoların sürdüğü bazı Arap ülkelerinde Ramazan endişesi yaşanıyor. Cuma namazları sonrası gerçekleştirilen protestoların, gösterilerin teravihlerin ardından da düzenlenmesi planlanıyor. Teravih namazlarının büyük bir fırsat olduğunu düşünen muhalifler Suriye, Libya ve Yemen'de gösteri çağrısı yapıyor.
Arap rejimlerinin korkulu rüyası haline gelen cuma günlerine şimdi de Ramazan ayı ekleniyor. Cuma namazı gibi toplu kılınan teravih namazı sonrası gösteriler düzenlenebileceği, özellikle Ramazan'ın son 10 gününde bu gösterilerin daha da şiddetlenebileceği ifade ediliyor. Katar merkezli İslamonline adlı internet sitesinin yöneticisi Abdullah el Amadi'ye göre, "Ramazan ayı tarih boyunca devrim ve zaferlerin ayı oldu." Amadi, Ramazan ayının Arap gençlerini adaletsizliğe ve diktatörlere karşı başlattıkları ayaklanmaları nihayete erdirme konusunda teşvik edeceğini düşünüyor. Katarlı gazeteciye göre, Ramazan ayının son 10 günü ise ayaklanmalar için en kritik dönemi oluşturuyor.
Geçtiğimiz yıl sonunda Tunuslu bir gencin kendisini yakmasıyla başlayan Arap ülkelerindeki isyanlar, cuma namazları sonrası gerçekleştirilen büyük çaplı gösterilerle önce Tunus, ardından da Mısır'daki sert rejimlerin sonunu getirmişti. Benzer cuma gösterileri Suriye, Libya ve Yemen rejimlerini de derinden sarsmıştı. Teravih namazlarının başlayan süreci sona erdirmek için büyük bir fırsat olduğunu düşünen isyancılar özellikle Suriye, Libya ve Yemen'de gösteri çağrısında bulunuyor.
iktidarlar zam tedbiri alıyor
Suriye yönetiminin teravih namazlarının cuma protestosuna dönüşmesinden endişe ettiği ve teravih namazlarını yasaklamayı düşündüğü öne sürülüyor. Sosyal paylaşım siteleri üzerinden çağrı yapan Suriyeli göstericiler ise teravih namazlarından sonra sahura kadar gösteri düzenlenmesi çağrısında bulunuyor. Muammer Kaddafi'ye karşı silahlı mücadelede bulunan Libyalı muhalifler de saldırılarını daha da artırmayı planlıyor. Muhalifler, saldırı halinde olmaları halinde oruç tutmayacaklarını, savunma halinde olduklarında ise oruç tutacaklarını belirtiyor. Yemen'de Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih karşıtı gösterilerini sürdüren muhalifler de başkent Sana'nın merkezinde kurdukları kamplarda gösterilerini Ramazan ayı boyunca sürdüreceklerini ifade ediyor. Yemen'in Gençlik Hareketi grubu sözcülerinden Velid el Ömeri, "Bu ay Yemen'de değişim ayı olacak, özellikle de Salih Yemen'de olmadığı için." diye belirtiyor. Salih, 3 Haziran'da sarayına düzenlenen bir saldırı sonrası yaralanmış ve ardından da tedavi için Suudi Arabistan'a gitmişti.
Diğer Arap ülkeleri de Ramazan ayının yönetim karşıtı gösterilere dönüşmemesi için bir yandan güvenlik önlemlerini artırırken, diğer yandan da halkın ihtiyaçlarını gidermeye ve muhtemel tepkileri ortadan kaldırmaya çalışıyor. Özellikle de muhtemel gıda artışlarının önüne geçmek için tedbir alınıyor. Ordu ile reform isteyen göstericiler arasında gerginliğin sürdüğü Mısır'da yönetim, temel gıda fiyatlarının yükselmemesi için bazı önlemler aldı. Suudi Arabistan Ticaret Bakanlığı da günlük tüketilen gıda maddelerinin fiyatlarındaki artışın önüne geçmek için üreticilerinden fiyatları artırma kararını gözden geçirmelerini istedi. Ayrıca hükümet, ithal et fiyatlarındaki artışın önüne geçmek için bazı kararlar aldı. Birleşik Arap Emirlikleri'nde de pirinç fiyatlarının artmaması için bazı önlemler alındığı belirtildi.
Petrol ve doğalgaz zengini ülkeler başta olmak üzere pek çok Arap ülkesi daha önce halkın geçim sıkıntısını bahane ederek sokaklara dökülmesini engellemek için temel gıda maddelerine yaptığı desteği daha da artırırken, maaşlara da önemli ölçüde zam yapmıştı.
Zaman