Arapça ezan Türkiye'yi böyle ağlatmıştı
Araştırmacı-Yazar Mustafa Armağan, ezanın Arapça aslından okunmaya başlandığı sırada gözyaşı döküldüğünü, halkın bu anı bayram gibi karşıladığını söyledi
Risale Haber-Haber Merkezi
Araştırmacı-Yazar Mustafa Armağan, ezanın Arapça aslından okunmaya başlandığı sırada gözyaşı döküldüğünü, halkın bu anı bayram gibi karşıladığını söyledi.
Zaman Gazetesindeki yazısında, 1950 yılının 16 Haziran'ının yakın tarihin kırılma anlarından biri olduğuna dikkat çeken Armağan, "Türkiye, 1932 yılından beri "Tanrı uludur, Tanrı uludur" şeklinde okunan Türkçe ezanı o gün resmen bırakıp Arapça ezana dönecektir" dedi.
Yapılan yasa değişikliğinde Türkçe ezan okumanın yasaklanmadığını sadece Arapça ezan okunması üzerindeki yasak ve cezanın kaldırıldığını ifade eden Armağan, "Ancak Türkçe okumak serbest olduğu halde 16 Haziran günü ikindi ezanından bugüne kadar Türkiye'de bir tek yerde Türkçe ezan okuyan ne duyulmuş, ne de görülmüştür. Bu da gösteriyor ki, yasaklama boşunaydı. Halkın gönlünde 'ezan' denilince Arapça veya Adnan Menderes'in o çok ustalıklı deyişiyle, "din dili"nde okunan ezan yatıyordu" şeklinde yazdı.
Ezanla ilgili yasa değişikliğinde halkın beklentisini, gözyaşı döken müezzinleri, bir ezanın defalarca okunmasını anlatan Mustafa Armağan'ın yazısı için TIKLAYINIZ