Araplar en çok Türkiye'ye güveniyor

Araplar en çok Türkiye'ye güveniyor

16 Ortadoğu ülkesinde TESEV'in yaptığı araştırma, bölge halkının en çok güven duyduğu ülkenin Türkiye olduğunu ortaya koydu

Cevat Zorba'nın haberi:

Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı (TESEV) tarafından Arap ülkelerinde 3 yıldır yapılan 'Türkiye Algısı Araştırması'nın 2011 yılı sonuçları açıklandı. Prof. Dr. Mensur Akgün başkanlığında yapılan araştırmaya göre ankete katılanların yüzde 78'i Türkiye hakkında olumlu görüş belirtti.

TESEV'in Mısır, Lübnan, Filistin, Suudi Arabistan, Irak, Suriye, Libya gibi 16 ülkede 2 bin 323 kişi ile yaptığı araştırmanın sonuçlarına göre bölge halkının % 77'si de Türkiye'nin bölge barışına olumlu katkı yaptığını düşünüyor ve gelecekte de en büyük bölge ekonomisinin Türkiye olacağına inanıyor.

HALKLAR GELECEKTEN UMUTLU

Araştırmaya göre 16 Arap ülkesinde yaşayanların bölgenin geleceğine dair umutları 2010 yılına göre yüzde 62 oranında yükseliş gösterdi. Araştırma, 'Arap Baharı' olarak nitelendirilen halk hareketlerinin bölgeye etkisine halkın yüzde 60'ı tarafından olumlu bakıldığını ve bölge halklarının yüzde 52'sinin ise bu gelişmelerin kendi ülkeleri için olumlu olduğunu düşündüğünü ortaya koydu.

EN GÜVENİLEN ÜLKE TÜRKİYE

Bölge halklarının en fazla sempati duyduğu ülke ise Türkiye. Katılımcıların yüzde 78'i Türkiye hakkında olumlu görüş belirtirken, bu oran ABD, Rusya, Mısır ve Çin gibi ülkelerin hepsinden daha yüksek çıktı. Libya, Tunus ve Filistin'de yaşayanların yüzde 90'ı ise "Türkiye'yi seviyor." Türkiye'ye yönelik en düşük sempati oranı ise Suriye'de. Buna rağmen Suriye halkı Türkiye'nin dünya barışına olumlu katkı sunacağını düşünüyor.

BÖLGE BARIŞINI SAĞLIYOR

Barış ve huzura en fazla ihtiyaç duyan bölge olan Ortadoğu'da 'barışa olumlu katkıyı en fazla kim sağlar' sorusuna verilen cevaplar da dikkat çekici... Bölge insanı en olumlu katkıyı Türkiye'nin yaptığına yüzde 77 gibi bir oranla inanıyor. Katılımcılar, Türkiye'nin ardından Rusya, Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği'nin bölge barışına katkı sağlayacağı düşüncesinde.

Demokrasi cezbediyor

Araştırma sonuçlarını açıklayan TESEV Dış Politika Programı Direktörü Sabiha Senyücel Gündoğar, Türkiye'ye Ortadoğu'dan büyük bir sempatiyle bakıldığının altını çizerek "Bölge halkları Türkiye'nin sorunlarını anladığını düşünüyorlar. 'Türkiye bizim adımıza konuşacak doğru ülke' cevabını veriyorlar. Geçen yılla karşılaştırdığımızda Türkiye'nin demokratik yapısına verilen önemin arttığını görüyoruz" dedi. Araştırma sonuçlarına göre bölgenin yüzde 61'i Türkiye'yi 'Ortadoğu için rol model' olarak görüyor. Türkiye'nin rol model oluşuna en çok desteği yine Libya, Tunus ve Mısır halkı veriyor. 'Neden Türkiye'yi rol model olarak görüyorsunuz?' sorusuna ise katılımcılar sırasıyla 'demokratik rejime sahip olması', 'Müslüman kimliği' ve 'ekonomisi' cevaplarını veriyor. Ortadoğu halkı gelecekte bölgenin en önemli ekonomik gücünün Türkiye olacağına işaret ediyor.

EN BÜYÜK TEHDİT İSRAİL

TESEV'İN yaptığı araştırmada sorulan sorulardan biri de "Ortadoğu'ya en büyük tehdit hangi ülkeden geliyor?" şeklinde. Soruya cevap verenlerin yüzde 52'si en büyük tehdidin 'İsrail' olduğunu düşünürken, ikinci sıradaki tehdidin ise yüzde 16 ile ABD olduğu kanısında. Tehdit sıralamasındaki üçüncü ülke ise yüzde 14 ile İran... 2010 yılında da İsrail yüzde 40 ile yine en büyük tehdit olarak görülürken ABD yüzde 26 ile ikinci sırada yer almıştı. İran'a yönelik güvensizliğin ise her yıl oransal olarak artış göstermesi de dikkat çekti. İran 2009 yılında halkın yüzde 9'u tarafından tehdit olarak görülürken, bu oran 2010'da yüzde 12'ye, 2011'de ise yüzde 14'e çıktı.

Yeni Şafak