Araştırma görevlilerinin zorunlu 35. madde isyanı

Araştırma görevlilerinin zorunlu 35. madde isyanı

Doğu ve Güneydoğu’da yeni açılan üniversitede çalışan araştırma görevlileri YÖK'e tepkili

13.04.2013 tarihli YÖK Yürütme Kurulu toplantısında alınan, Üniversitelerde çalışan Araştırma Görevlilerinin aynı ilde veya farklı bir il’de lisansüstü eğitim yapanların 2547 sayılı Kanunun 35. Maddesi’ne göre lisansüstü eğitim yaptığı üniversiteye kadrosunun zorunlu olarak tahsis edilmesi ilgili karar üniversitelere gönderildi.

Ancak, 2547 sayılı kanunun 35. Maddesinde, “Öğretim elemanı yetiştirilmesi amacıyla üniversitelerin araştırma görevlisi kadroları, araştırma veya doktora çalışmaları yaptırmak üzere başka bir üniversiteye, Yükseköğretim Kurulunca geçici olarak tahsis edilebilir.” denilmekte  ve herhangi bir zorunluluktan bahsedilmemektedir.

Araştırma Görevlileri Tepkili

2007 ve 2008 yılında Doğu ve Güneydoğu Bölgesinde kurulan üniversitelerde çalışan araştırma görevlileri ile yaptığımız görüşmelerde, 3-4 yıl gibi bir süredir üniversitede çalıştıklarını ve lisansüstü eğitimlerini ÜNİP (Üniversiteler Arası İşbirliği Protokolü) çerçevesinde devam ettiklerini ve lisansüstü eğitim derslerini haftanın bir-iki günü git-gel yaparak tamamladıklarını ve şu an çalıştıkları il’de bir düzen kurduklarını ifade etmekte. Kanun’da bir zorunluluk olmamasına rağmen YÖK’ün kanunu aşarak almış olduğu bu karara tepki göstermektedirler. Diğer taraftan bu üniversitelere atandıklarında 35. Madde ile görevlendirme taleplerinin geri çevrildiği ve şu an da kurulu düzenlerinin tekrar değiştirmelerinin sıkıntılarını ifade etmektedirler.

YÖK Kararını Geri Çeksin

Doğu ve Güneydoğu’da yeni açılan üniversitede çalışan araştırma görevlilerinin geldikleri günden bu yana çeşitli sıkıntıları aştıklarını ve tam bölgeye alışmaya başladıkları dönemde YÖK’ün böyle bir dayatması ile karşılaşmalarına bir anlam verememektedirler. Bölgenin değişim ihtiyacı ve üniversitelerde eğitim devam etmesi ve öğrencilere iyi bir rehberlik yapma aşamasında oldukları ve kaynaşmanın arttığı, bölge insanında kabullenmeye başladığı bir dönemde YÖK’ün bu kararı bu üniversiteleri kurulduğu ilk güne çevireceği ve bu nedenle bu kararın geri çekilmesi gerektiği akademik camia tarafından yüksek sesle dillendirilmektedir.

Hükümet Doğu’ya Gidin Diyor, YÖK Batıya...

Bölgenin kalkınmasında önemli bir role sahip olan üniversitelerin öğretim elemanı bulmakta yaşadığı sorunlar ve Batı illerinden Doğu’ya doğru gelmesi gerektiğinin ifade edildiği bugünlerde YÖK’ün böyle bir karara imza atması, hali hazırdaki bölgede bulunan personelleri de Batı’daki üniversitelere çekmek suretiyle tersine yönde hareket ettiği düşünülmektedir. Farklı kültürlerin bir araya gelmesi, araştırma görevlilerinin bilimsel etkinlikleri ve bölge insanları ile kurduğu iyi ilişkiler ve bölge ekonomisine katkıları ve ülke’de bölgenin sorunlarının çözüme kavuştuğu şeklindeki olumlu havaya rağmen YÖK kararında ısrar etmesi durumunda olumlu havayı tersine çevirebilir.

Ne Yapılabilir?

Bu soruyu kararın muhataplarına sorduğumuzda aldığımız mantıklı ve makul cevap: zorunlu tahsis etme değil, talep edenlerin zorunlu tahsis edilmesi şeklinde düzeltilmesi şeklinde olmuştur. Bu durumda Ankara’dan bir kararlarla zorunlu duruma tabi tutulmak yerine gitmek isteyenlerin gitmesine imkan vermek daha adil olacaktır kanaati hakim.

Üniversite Haber