Araştırma: Hz. Peygamberin (asm) sünneti 'gündüz uykusu' beyne iyi geliyor
University College London araştırmacıları, düzenli olarak biraz uyumak için zaman bulmanın beynimiz için iyi olduğunu ve uzun süre daha büyük kalmasına yardımcı olduğunu söylüyor
Gündüzleri uyuklayanların beyinlerinin 15 santimetreküp daha büyük kaldığı tespit edildi; bu da yaşlanmanın 3-6 yıl ertelenmesi anlamına geliyor.
Ancak bilim insanları uyku süresinin yarım saatten daha az tutulması gerektiğini aktarıyor.
Araştırmayı yöneten bilim insanlarından Dr. Victoria Garfield sonuçları heyecan verici bulduklarını açıkladı.
İş hayatı çoğu kişi için böyle bir fırsatın oluşturulmasına imkan vermese de gündüzleri uyumanın kilo vermek ya da spor yapmaktan çok daha kolay bir yöntem olabileceği belirtildi.
Bebekken beynin gelişimi için gündüz uyumak çok kritikken yaş aldıkça bu uygulama terk ediliyor.
Daha çok emeklilikte şekerlemeler geri geliyor.
Beyin yaş aldıkça doğal olarak küçülüyor, ancak şekerlemenin Alzheimer gibi hastalıkların önüne geçip geçmediğini bulmak için daha çok araştırma yapmak gerekiyor.
Araştırmacılara göre kötü uyku zamanla beyne ve beyin hücrelerine zarar veriyor.
İngiliz Nöroloji Birliği ve Edinburgh Üniversitesi’nden Prof. Tara Spires-Jones, araştırma sonuçlarını ilginç bulduğunu söyleyerek, “Hafta sonları kısa şekerlemeleri seviyorum; bu araştırma kendimi tembel hissetmememem hatta beynimi koruduğumu düşünmem için beni teşvik edecek” dedi. BBC
PEYGAMBER EFENDİMİZ (asm) ÖĞLE NAMAZINI KILDIKTAN SONRA KAYLULE YAPARDI
Hz. Peygamber (asm) öğle namazını kıldıktan sonra, bir miktar uyur, ‘kaylule’ yapardı. Nitekim, Hz. Peygamber'in kaylûleden, "güzel bir âdet" diye söz ettiği (Dey!emî, IV, 266) zaman zaman süt teyzesi Ümmü Haram veya Enes'in annesi Ümmü Süleym gibi yakınlarının evinde kaylûle yaptığı rivayet edilir. (İbn Hacer, Fethu’l-bari, XI, 72)
Yine Resûl-i Ekrem, gecenin bir bölümünü ibadet için ayıranların gündüz kaylûle yaparak geceye zinde girmelerini tavsiye etmiştir. (İbn Mâce, Sıyâm, 22)
BEDİÜZZAMAN: YARIM SAAT ÖĞLEN UYKUSU GECENİN İKİ SAAT UYKUSUNA EŞİT
Bediüzzaman Said Nursi, 28. Lem'a ismini taşıyan eserinde Peygamber Efendimizn (asm) kaylule sünnetini açıklar. Kaylulenin gece ibadetini kolaylaştırması bakımından Peygamber efendimizin (sav) bir sünneti seniyyesi olduğuna dikkat çeken Üstad Bediüzzaman, öğlen uykusunu (kayluleyi) nitelikli kullanma açısından insanın ömrünü uzattığına işaret eder.
Yirmisekizinci Lem'a'da yer alan ilgili kısım ise şöyle:
ÜÇÜNCÜSÜ: Kaylûledir ki, bu uyku sünnet-i seniyyedir. Duhâ vaktinden, öğleden biraz sonraya kadardır. Bu uyku, gece kıyamına sebebiyet verdiği için sünnet olmakla beraber, Ceziretü’l-Arabda, vaktü’z-zuhr denilen şiddet-i hararet zamanında bir tatil-i eşgal, âdet-i kavmiye ve muhitiye olduğundan, o sünnet-i seniyyeyi daha ziyade kuvvetlendirmiştir. Bu uyku hem ömrü, hem rızkı tezyide medardır. Çünkü yarım saat kaylûle, iki saat gece uykusuna muadil gelir. Demek, ömrüne hergün bir buçuk saat ilâve ediyor. Rızık için çalışmak müddetine, yine bir buçuk saati, ölümün kardeşi olan uykunun elinden kurtarıp yaşatıyor ve çalışmak zamanına ilâve ediyor.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.