Atık kağıttan radyasyon tutucu malzeme ürettiler
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nde atık kağıt ve mukavva kullanılarak radyasyon tutucu yalıtım malzemesi elde edildi.
İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hanifi Binici koordinesinde yapılan çalışmada, atık kâğıt ve mukavvalar, barit ve çimento ile karıştırılıp radyoaktif geçirgenlik testine tabi tutularak radyasyon tutma dereceleri tespit edildi. Testin sonucunda, gelen radyasyonlarının neredeyse tamamının absorde edildiği ortaya çıktı. Çalışmayla elde edilen ürün, hastaneler, x-ray cihazları gibi yoğun radyasyon bulunan ünitelerde kullanılabilecek.
Radyasyonun yoğun olduğu hastaneler ve x-ray cihazlarında kurşun maddesinin kullanıldığını söyleyen Doç. Dr. Binici, kurşunun pahalı bir malzeme olduğunu, kendilerinin de buna alternatif kağıt veya mukavvadan bir karışım denediklerini belirtti. Kağıt veya mukavvayı, barit ve çimentoyla kimyasal reaksiyona soktuklarını vurgulayan Doç. Dr. Binici, çıkan sonucun kurşunun sağladığı güvenilirliği temin ettiğini anlattı. Günümüzde radyasyondan korunmada kullanılan kurşunun çevreye verdiği zararın artık bilindiğini ifade eden Doç. Dr. Binici, “Doğal kaynaklarımız dünya nüfusunun artması ve tüketim alışkanlıklarının değişmesi nedeniyle git gide azalmaktadır. Bu nedenle malzeme tüketimini azaltmak, değerlendirilebilir nitelikli atıkları geri dönüştürülerek doğal kaynaklarımızı verimli kullanmalıyız. Kâğıt endüstrisi çevreyi kirletme dereceleri açısından sıralandığında dünyada altıncı sırada bulunmaktadır. Bu noktada biz de, katı atıklar içinde kâğıt miktarının artması nedeniyle bu çalışmayı başlattık.” dedi.
Çalışma kapsamında atık kâğıt ve mukavva ile uçucu kül ve barit katkılı yalıtım malzemesi üretildiğinin altını çizen Doç. Dr. Binici, “Bu amaçla atık kâğıt ve mukavva esaslı malzemeler hamur haline getirildikten sonra uçucu kül ve barit katılarak 2x13x13 cm boyutlarında numuneler üretildi. Yaklaşık 24 saat 100 0C’de etüvde bekletilen numunelerin ısı iletim katsayısı, ultra ses geçirgenlik katsayısı ve radyasyon geçirgenlikleri belirlendi." diye konuştu. Doç. Dr. Binici, numunelerin, 6, 17.7, 20.7 ve 60 keV enerjilerinde radyasyon geçirgenliklerinin ölçüldüğünü vurgulayarak, “Baritli numune ile aderansı artırmak için 25 gram çimento ile karışım yapılan numune daha geçirimsiz ve sıkı oldu. Bu nedenle bu malzemenin gelen radyasyonların neredeyse tamamını absorbe ettiğini gördük. Özellikle hastanelerin radyasyonla çalışılan birimlerinde radyasyon tehlikesinin izole edilmesi için çok rahatlıkla kullanılabilir.” ifadelerini kullandı.
Doç. Dr. Binici ayrıca, yaptıkları araştırmalarda, kâğıt ve mukavvanın ses ve ısı yalıtımında kullanılmasının da mümkün olduğunu gördüklerini vurguladı.
Cihan
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.