Avcı: 45 bin 351 ücretli öğretmen görev yapıyor
Avcı: Doluluk oranı yüzde 93’e ulaştı, 45 bin 351 ücretli öğretmen görev yapıyor nabi avc, suriyeli öğrenci, okullar, milli eğitim bütçe, öğretmen atama, ücretli öğretmen
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, dün Bakanlık bünyesine 30 bin öğretmen atamasıyla birlikte kadrolu statüde görev yapan öğretmen sayısının 893 bin 448 olduğunu açıkladı. 2015-2016 eğitim ve öğretim yılında 45 bin 351 ücretli öğretmenin görev yaptığını ifade eden Avcı, “Bu duruma göre ülke genelinde doluluk oranı, bugün yaptığımız atamayla birlikte yüzde 93’lere ulaşmıştır. Hedefimizin ülke genelinde yüzde 100 doluluk oranına ulaşmak olduğunu sanırım söylemeye gerek yok. Nitekim bugün itibarıyla bazı illerde norm kadro doluluk oranı noktasında bu hedefe ulaşmış durumdayız.” dedi.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Milli Eğitim Bakanlığı, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı, Yükseköğretim Kurulu ve Üniversitelerin 2016 yılı bütçeleri görüşüldü. Bakan Avcı, bütçe sunumunu yaptı.
İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğünün son verilerine göre ülkede 5-17 yaş arası okul çağında yaklaşık 620 bin Suriyeli’nin bulunduğunu belirten Avcı, “Bunlardan yine yaklaşık 310 binine Bakanlığımız tarafından eğitim ve öğretim hizmeti verilmektedir. Bakanlığımızca, Suriyelilere yönelik yürütülen faaliyetlerin kapsamını ve kapasitesini artırabilmek amacıyla örgün öğretim çağı dışındaki Suriyeli misafirlerimizin halk eğitimi faaliyetlerinden faydalanabilmelerinin önündeki engeller de kaldırılmıştır.” açıklamasında bulundu.
"73 BİN SURİYELİ ÖĞRENCİ OKUL ÖNCESİNDEN 12. SINIFA KADAR TÜRK AKRANLARI İLE BİRLİKTE EĞİTİMLERİNE DEVAM EDİYOR"
Bakanlığın Türkiye’de geçici koruma altında bulunan Suriyelilere yönelik çalışmalarını iki ana çerçeve üzerinden yürüttüklerini anlatan Avcı, şu bilgileri aktardı: “Bunlardan birincisi Türkiye’nin dört bir yanına dağılmış olarak yaşamlarını sürdüren Suriyelilerin, Türk vatandaşları ile birlikte, mevcut eğitim sistemine dahil edilerek hizmetlere erişimleri sağlanmaktır. Bu kapsamda, bugün itibarıyla yaklaşık 73 bin Suriyeli öğrenci okul öncesinden 12. sınıfa kadar Türk akranları ile birlikte eğitimlerine devam etmektedir. Resmi ve özel okullara Suriyeli öğrencilerin kabullerine devam edilmektedir. Bakanlığımıza bağlı resmi ve özel okullarda öğrenimlerine devam etmesi öngörülen öğrenci sayısının öğretim yılı sonuna kadar 105 binin üzerine çıkması hedeflenmektedir. İkinci uygulama ise Suriyelilerin çok yoğun bir şekilde ve bir arada yaşadığı şehirlerimizde ve onlar için oluşturulmuş geçici barınma merkezlerinde (kamplar) onlara özel olarak hazırlanmış bir program ile kendi dillerinde ve kendi öğretmenlerinin desteği ile yürütülen faaliyetlerimizdir. İlgili mevzuat çerçevesinde geçici barınma merkezlerinde ve Suriyelilerin yoğun olarak yaşadığı bölgelerde 'geçici eğitim merkezleri' açılmaktadır. Bu merkezlerde Türk öğretmenler Suriyeli öğrencilere Türkçe öğretirken, gönüllü Suriyeli öğretmenler ise diğer dersleri kendi dillerinde aktarmaktadır. Bu sayede çocukların sene kaybı yaşamadan eğitimlerine kaldıkları yerden devam edebilmeleri ve aynı süre içerisinde Türkçe öğrenerek Türk eğitim sistemine dahil edilmesi hedeflenmektedir.”
2015-2016 eğitim ve öğretim yılının başlaması ile birlikte kamplarda oluşturulmuş geçici eğitim merkezlerinde yaklaşık 82 bin, şehirlerde oluşturulmuş geçici eğitim merkezlerinde ise yaklaşık 155 bin Suriyeli öğrencinin öğrenimlerine devam ettiğini vurgulayan Avcı, “Bakanlığımızın öğrenci kayıtları ve yeni geçici eğitim merkezi oluşturma faaliyetleri sürmektedir. Yıl sonuna kadar 450 bin Suriyeli öğrenciye ulaşılması hedeflenmektedir.” diye kaydetti.
Dün Bakanlık bünyesine 30 bin öğretmen atamasını gerçekleştirdiklerini belirten Avcı, “Bugünkü atama öncesi Bakanlığımız bünyesinde kadrolu statüde görev yapan öğretmen sayımız 893 bin 448 idi. Bugünkü atamayla birlikte bu sayı 923 bin 448 oldu. Bu sayının yüzde 58,70’ine karşılık gelen 542 bin 120 öğretmenin ataması iktidarımız döneminde yapılmıştır.” şeklinde konuştu.
45 BİN 351 ÜCRETLİ ÖĞRETMEN GÖREV YAPIYOR
Diğer yandan, 2015-2016 eğitim ve öğretim yılında 45 bin 351 ücretli öğretmenin görev yaptığını ifade eden Avcı, sözlerine şöyle devam etti: “Kamuoyundaki yanlış bir yorumu düzeltmek için söylemek istiyorum. Ücretli öğretmen istihdamında önceliğimiz öğretmenliğe kaynak teşkil eden fakülte ve bölüm mezunlarıdır. Yeterince başvuru olmayan yerlerde ise diğer yüksek öğretim kurumlarından mezun olanlarla öğretmen ihtiyacımızı gideriyoruz. Eğitim kurumlarının ihtiyacı olan öğretmen sayıları, norm kadrolara ilişkin yönetmelik esaslarına göre belirlenmektedir. Bu duruma göre ülke genelinde doluluk oranı, bugün yaptığımız atamayla birlikte yüzde 93’lere ulaşmıştır. Hedefimizin ülke genelinde yüzde 100 doluluk oranına ulaşmak olduğunu sanırım söylemeye gerek yok. Nitekim bugün itibarıyla bazı illerde norm kadro doluluk oranı noktasında bu hedefe ulaşmış durumdayız.”
Bazı illerde öğretmen sirkülasyonun çok hızlı olduğu gerçeğinden hareketle bir kısım tedbirler alacaklarını anlatan Avcı, bunları şöyle ifade etti: “Öğretmenlerin çalışma sürelerinin çok düşük olduğu bu illerde ve eğitim kurumlarında daha uzun süre görev yapmayı teşvik edici mekanizmalar üzerinde çalışıyoruz. Bu çalışmanın bölgeler arasındaki eğitim farklılığını en aza indirmede de önemli bir fonksiyon icra edeceğini ve tüm öğrencilerimiz için eşit eğitim fırsatı sağlamayı kolaylaştıracağına inanıyoruz.bir kısmı yasal düzenleme gerektirdiği için sizin önünüze getireceğiz orada da destek vereceğinizden eminim.”
CİHAN
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.