Avrupa'nın varlığını İslamsız temellendirmesi doğru olmamıştır

Avrupa'nın varlığını İslamsız temellendirmesi doğru olmamıştır

Avrupa'nın İslam'ı sonradan kendi topraklarına gelmiş bir unsur olarak görmesi...

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, "Avrupa'nın kendi varlığını, birlik olarak varlığını İslamsız olarak temellendirmesi doğru olmamıştır. İlmi olarak da doğru olmamıştır, tarihi olarak da doğru olmamıştır." dedi.

İslam'ın Hırvatistan’da resmi dinlerden biri olarak kabul edilmesinin 100. yılı dolayısıyla Zagreb İslam Merkezi’nde düzenlenen Avrupa İslam Cemiyetleri Buluşması’na katılan Görmez, burada yaptığı konuşmada, her yerde islamofobik nefretin yaygın olduğu bir zamanda Hırvatistan'da uluslararası bir toplantı düzenlenmesinin takdire şayan olduğunu söyledi.

Avrupa İslam Cemiyetleri Buluşması vesilesiyle Balkanlardaki Müslümanların temsilcileriyle Avrupa'da yaşayan Müslüman azınlıkların temsilcilerinin bir araya geldiğini belirten Görmez, burada üzerinde durulması gereken birçok konu olduğunu ifade etti.

Görmez, "Avrupa'nın kendi varlığını, birlik olarak varlığını İslamsız olarak temellendirmesi doğru olmamıştır. İlmi olarak da doğru olmamıştır, tarihi olarak da doğru olmamıştır." ifadesini kullandı.

Medeniyetlerin insanlığın ortak değerleriyle ayakta durduğuna işaret eden Görmez, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Müslümanların İspanya’da kurdukları Endülüs medeniyetinin, Avrupa’yı Ortaçağ'ın dogmatik uykusundan uyardığını ben söylemiyorum, tüm bilim adamları söylüyor. Dolayısıyla hem Endülüs tecrübesi hem Osmanlı tecrübesi hem de yaklaşık 100 senedir İslam dünyasının muhtelif yerlerinden göçmen olarak gelip yerleşen insanlar, kendilerini Avrupalı olarak addediyorlar. Tüm bunlar varken Avrupa'nın İslam'ı sonradan kendi topraklarına gelmiş bir unsur olarak görmesi, bütün Müslümanları da göçmen ve muhacir olarak görmesi, varlığını bir güvenlik sorunu haline getirmiş olması bugün konuşulması gereken en önemli hususlardan bir tanesi."

Görmez, üzerinde durduğu bir diğer önemli konunun da öz eleştiri olduğunu ifade ederek "İslam dünyasında ortaya çıkan hastalıkları, düşünce hastalıklarını Avrupa’ya taşımamalıyız. Bu son derece önemli." dedi.

Bosna Hersek İslam Birliği Başkanı Husein Kavazovic de Hırvatistan’ın İslamiyet'i ülkedeki diğer dinlerle eşit kabul ederek Avrupa’daki birçok ülkede hala olmayan Müslümanların görünürlüğünü güvence altına aldığını kaydetti.

Bu yıl dönümünün tüm İslam cemiyetleri ve Hırvatistan, Bosna Hersek ve tüm diğer bölge ülkelerindeki Müslümanlar için önemli olduğuna işaret eden Kavazovic, İslamiyet'in Hırvatistan’da kabul edilmesinin ülkedeki din kurumlarında, camilerde, minarelerde görüldüğünü vurguladı.

Hırvatistan’da İslamiyetin kabulü

Hırvatistan Meclisi, 27 Nisan 1916 tarihinde İslamiyet'i resmen kabul ederek ülkedeki diğer dinlerle eşit saydı.

Hırvatistan’da bugün yaklaşık 63 bin Müslüman yaşıyor. Bu, toplam nüfusun yüzde 1,5’ine tekabül ediyor. Ülkedeki Müslümanlar bugün okullarda kendi dinlerini öğrenme hakkına da sahip.

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.