Bakan Avcı: Beyin göçünü engellemeye çalışıyoruz
Yurtdışındaki Türk Bilim Adamları Kurultayı'nda konuşan Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Türkiye'de beyin göçü olmasını engelemeye çalıştıklarını belirtti.
Gözde Uluçay'ın haberi:
Yurtdışındaki Türk Bilim Adamları Kurultayı'nda konuşan Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Türkiye'de beyin göçü olmasını engelemeye çalıştıklarını belirterek, "Hedefimiz bilgi toplumuna dönüşmüş, her alanda dünya standartlarını yakalamış, küresel ölçekte rekabet gücü yüksek, güçlü bir Türkiye'dir.'' dedi.
TÜBİTAK tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen Yurtdışındaki Bilim İnsanları 2. Kurultayı İstanbul Grand Cevahir Otel’de düzenlendi. Kurultaya, Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, TÜBİTAK Başkanı Prof.Dr. Yücel Altınbaş da katıldı.
Türkiye’de eğitim, bilim ve teknoloji alanında büyük adımlar atıldığını söyleyen Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı, "Hızla değişen dünyada fark üreten faktörler olarak eğitim, araştırma, buluşçuluk ve yenilikçilik öne çıkmaktadır. Ülkemizin de eğitime, ileri teknolojiye, araştırma ve geliştirme yatırımlarına hız vermesi, hükümetimizin göreve gelmesiyle birlikte çok önemli bir ivme kazanmıştır. Türkiye'nin araştırma geliştirme bütçesi 2002 yılında 57 milyon 670 bin liraydı. 2013 yılında Türkiye'nin toplam araştırma geliştirme bütçesi ise 2 milyar 800 milyon liraya ulaşmıştır." ifadelerini kullandı.
Yapılan çalışmaların yeterli olmadığını ifade eden Avcı, “Son 10 yıllık dönemde eğitim yatırımlarına, vasıflı insan gücü yetiştirmeye, araştırma geliştirme faaliyetlerine yüksek öğretime, öğrenci hareketine verilen büyük önem ve öncelik de ümit verici.” diye konuştu.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün ise dünyanın en iyi malzemeler de sağlansa, en iyi parayı da kazansalar, bilim insanları için gerekli ortam, özgürlük ve bilime olan saygınlık sağlanamazsa bilimin bir yerde tıkanacağını söyledi.
Gençlerin yapılan çalışmalarla önünün açıldığını kaydeden Ergün, “Türkiye’nin son on yılında ekonomiden eğitime demokratikleşmeden halk özgürlüğüne hemen hemen her alan da yapılanlar son derece önemlidir. Türkiye’de gençlerin bilime ve teknolojiye daha fazla yönelmelerinin üniversitelerde önü açılmıştır.” dedi.
Son zamanlarda ekonomide gelişen ülkelerin yanında, bilimde gelişen ülkelerin de gündeme geldiğini aktaran Ergün, şunları kaydetti: “UNESCO'nun her 5 yılda bir yayınladığı bilim raporunda yükselen bilim ülkeleri olarak Çin, Hindistan, Brezilya ve Meksika ile birlikte Türkiye’de zikredilmektedir. Türkiye’de sayılan ülkelerle birlikte akademisyen araştırmacı, bilimsel yayın sayıları ve araştırma geliştirme yatırımlarının hızla arttığı ifade edilmektedir.”
Ergün, 2002 yılında milli gelir içerisinde binde 5 olan ARGE harcamalarının 2001 yılında yüzde 1’e yaklaşması ile bilimde meydana gelen gelişmelerin açıkça gösterildiğini belirtti.
Cihan