Bakırcılığı yaşatmak için okulunu açtı

Bakırcılığı yaşatmak için okulunu açtı

Unutulmaya yüz tutan bakırcılık ve sedef kakmacılığı okulunda öğretiliyor

Adem Yılmaz'ın haberi:

Hayatının 33 yılını bakırcılık ve sedef kakmacılığına veren Gaziantep Bakırcılar Odası Başkanı Celal Açık, sanatını yaşatmak için gece gündüz çalışıyor.

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Gaziantep İl Müdürlüğü tarafından yönlendirilen 20 kursiyere bakırcılığı öğreten Açık, sanatının eski günlerdeki gibi olacağına inanıyor. 3 ay sürecek kurs sonunda kursiyerlerin bakırcılığa ilk adımı atmaları sağlanacak.

Sabah saatlerinden akşama kadar bakıra desen çizen kursiyerler, hem meslek öğreniyor hem de para kazanıyor.

Kursiyerlerin üzerinde çalıştığı bakırlar, kurs sonunda çeşitli kurum ve kuruluşlara hediye edilecek. 3 usta tarafından eğitilen kursiyerler, iş bitiminde evlerine 15 TL ile dönüyor. Kurs, İŞKUR ve Gaziantep Bakırcılar Odası'nın destekleri ile yürütülüyor.

Türk el sanatları arasında çok önemli bir yere sahip bakırcılık mesleğini yaşatmak için çalıştığını anlatan Celal Açık, üretimde en önemli unsurun insan olduğunu söyledi.

Eğitim, üretimin her aşamasında ve her meslekte çok önemli yere sahip olduğuna dikkat çeken Açık, mesleklerin öğrenilmesinde pratik eğitimin yanı sıra modern eğitimin de önemine değindi.

Bakırcılık mesleğini yaşatmak ve bu alanda gençlere iş imkânı sağlamak amacıyla açılan kursun önemine vurgu yapan Açık, "Kursiyerlerimize mesleğin bütün inceliklerini öğretmeye çalışıyoruz. Gençlerimiz, bir meslek sahibi bir de iş sahibi olma imkânına kavuşacak. Eğitimlerini tamamlayan 20 gencimiz iş bulamasa bile evinde yapacağı eserlerle nafakasını çıkarır." dedi.

Bakırcılık kursundan önce açılan sedef kakmacılık kursuna 10 öğrencinin katıldığını hatırlatan Açık, kurs bitiminde 10 kişiden 3'nün işe yerleştirildiğini ifade etti.

Bakırcılık kursuna ilginin fazla olduğunu anlatan Açık, "Bakırcılık, kursiyerlerimizin ilgisini çekiyor. Kurs için 20 kursiyer başvuru yaptı. Hepsini de kursa aldık. Temennimiz, bu insanların buradan bir meslek sahibi olarak çıkması." şeklinde konuştu.

Bakırcılığın yanında kalaycı ustası da yetiştirdiklerini belirten Açık, memlekete sanatkâr insan yetiştirmenin çabasında olduğunu vurguladı.

Türkiye'de son yıllarda sanatkâr yetiştirilmediğini kaydeden Açık, şunları söyledi: "Aileler çocuklarını okula gönderiyor. Okula devam eden çocuk, bir ustanın yanında iş öğrenmiyor. Lise bittiğinde yaşı 18 olan öğrenci, o saatten sonra vasıfsız insan olarak piyasaya çıkıyor. Eskiden okumamış gezen çoktu, şimdi okumuş gezen çok. Piyasada onlarca üniversite mezunu öğrenci var, biz öğrenci bulamıyoruz. Bazı mesleklerin, meslek liselerine girmesi lazım. Türkiye'de mesleklerin pratik eğitimi yok. Okullarımızda teorik eğitimin yanında pratik eğitim verilmediği sürece sıkıntı devam edecek. Öğrencilerimiz meslek liselerinde teorik eğitim alırken bizim yanımızda da pratik eğitimi alması gerekiyor. Bu işi ancak bu şekilde bitirebiliriz."

Açık, 20 kursiyerin başında ustalar olduğunu belirterek, kursiyerlerin içinde daha önce bakırcılık yapan ancak mesleği bırakanların da olduğunu ifade etti.

Bu insanları yeniden mesleğe kazandırmak istediğini belirten Açık, kurs sonunda mesleğe atılacakları dil kursuna çağıracaklarını kaydetti.

Bakırcıların hedef kitlesinin turistler olduğunu anlatan Açık, kursiyerlere İngilizce öğreteceklerini dile getirdi.

Açık, "Bizim müşterilerimizin yüzde 90'ı yabancılar. Esnaflarımızın müşterilerle rahat iletişim kurabilmesi için İngilizce kursuna çağıracağız." ifadelerini kullandı.

Sanatın yaşı ve günü olmadığını aktaran Açık, şöyle konuştu: "Bakırcılığı 33 yıldan beri yapıyorum. Hâlâ eksiğimin olduğunu düşünüyorum. Sanat her gün gelişiyor. Bakırcılığı yaşatmak için yeni projeler geliştirmeye devam edeceğim. Yeni dönemde hedef kitlemiz bayan kursiyerler."

Bakırcılık mesleğine ilgi duyduğu için kursa gelen Mehmet Demir, buradan meslek sahibi olarak çıkacağına inanıyor.

Kursu tamamladığında sertifika sahibi olacağını söyleyen Demir, ilk etapta; bakır üzerinde desen çıkarma ve işlemeyi öğrendiklerini belirtti.

Bakırcılığın yeniden ilgi duyulan meslek olacağını vurgulayan Demir, "Bakırcılık, memleketimizin kalkınmasında önemli rol oynayacak. Çünkü, ustalarımızın anlattıklarına göre, çıkarılan ürünler turistlerin de ilgisini çekiyor. Kursa geldiğim için mutluyum." dedi.

Meslek sahibi olmak için kursa müracaat ettiğini anlatan Selçuk Kaya ise bakırcılığın zevkli bir meslek olduğunu dile getirdi.

Çekiç sesleri ile ritim tuttuklarını ifade eden Kaya, kurs sonunda bakırcılıkla ilgili işler yapacağını aktardı.

İsa Çakır da bakırcılığın ilgisini çeken mesleklerden olduğunu kaydetti.

Babasının tavsiyesi üzerine kursa katıldığını anlatan Çakır, "Bakıra desen işlemeyi çok seviyorum. Bu nedenle kurs benim için zevkli geçiyor. Buradaki ustalarımız da ellerinden gelen fedakarlığı gösteriyor. Buraya gelen arkadaşlarımız kurs bitiminde meslek sahibi olacak. En önemlisi de, hem eğitim alıyoruz hem de akşam eve giderken cüzi de olsa 15 TL alıyoruz." diye konuştu.