Balkan Savaşı Müzesi ziyaretçilerini 'yeni yüzü'yle ağırlayacak
Milli Savunma Bakanlığı'ndan Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devredilen müzede, tanzim çalışmalarının ardından"Edirne Müdafii" Şükrü Paşa ve askerlerinin kahramanlıkları, çağa uygun müzecilik anlayışıyla ziyaretçilere sunulacak.
Milli Savunma Bakanlığı'ndan Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devredilen Edirne Balkan Savaş Müzesi, yeniden tanzim edilerek ziyaretçilerini ağırlayacak.
Balkan Savaşı sırasında Edirne'nin savunulmasında önemli rol oynayan 30 tabyadan biri olan Kıyık Tabya'nın düzenlenerek müzeye çevrildiği alanda, "Düşman hatlarımızı geçtikten sonra ölürsem, kendimi şehit kabul etmiyorum, beni mezara koymayın. Etimi köpekler ve kuşlar çeke çeke yesinler. Fakat müdafaa hattımız bozulmadan ölürsem, kefenim, lifim, sabunum çantamdadır. Beni buraya gömünüz" diyen Edirne Müdafii" Şükrü Paşa'nın anıt mezarının da bulunduğu Balkan Savaş Müzesi, yeniden tanzim edilecek.
Gelecek yıl başlatılacak tanzim çalışmalarının ardından Erzurumlu Şükrü Paşa ve askerlerinin kahramanlıkları, çağa uygun müzecilik anlayışıyla ziyaretçilere sunulacak.
"Müzeyi ziyaret edenlerin sayısı artacak"
İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Balkan Savaş Müzesi'nin, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devrolduğunu söyledi.
Karşılıklı protokollerin imzalandığını ve devrin gerçekleştiğini aktaran Hacıoğlu, "Teşhir, tanzim projelerinin uygulanması amacıyla müze ziyarete kapandı. Şükrüpaşa Anıtı ve Balkan Savaşları Müzesi olarak tanzim edilen bu yer bizim için çok önemli. Edirne'nin savunmasında yer alan 30 tabyadan birisi Kıyık tabyasıdır." diye konuştu.
Şükrü Paşa'nın Edirne için önemli bir şahsiyet olduğuna işaret eden Hacıoğlu, "1. Balkan Savaşı'nda '40 gün dayan denilen yerde 155 gün savunma yaparak' harp tarihi açısından bir anlamda imkansızı başarmış bir komutandır. Selimiye başta olmak üzere kadim eserlerin zarar görmemesi için şehri teslim etmek zorunda kalmış. Yiğitliğiyle de Bulgarlar tarafından büyük saygı duyulmuştur." ifadelerini kullandı.
Hacıoğlu, 2018 yılında başlatılacak yeniden teşhir ve tanzim programında 1. ve 2. Balkan Savaşları döneminin, dönemin görselleri, kıyafetleri, eşyalarıyla üç boyutlu, animasyonlu şekilde anlatılacağını dile getirerek, projenin bitiş tarihi için ise henüz net bir süre veremeyeceğini kaydetti.
Müzenin yeni bir destinasyon haline geleceğini belirten Hacıoğlu, "Şu haliyle yılda 60 bin turist çeken müze, projenin tamamlanması sonrasında bu sayının 2-3 katı turisti kendisine çekecektir." dedi.
Balkan Savaşı Müzesi
Anıt ve müze, 26 Mart 1913 Balkan Savaşı ve şehitlerinin anısına yapılmış bir kompleks. Savaş sırasında yokluk içinde Edirne'yi savunan Şükrü Paşa'nın mezarı Edirne'nin savunma yerlerinden biri olan Kıyık Tabya'ya getirilerek, bunun anısına bir anıt yaptırıldı. Anıtla birlikte burada bulunan tabyada Balkan Savaşları'nı anlatan ve Edirne halkının elinde bulunan o döneme ait eşyalardan oluşan bir müze oluşturuldu.
Kıyık Tabya, Edirne Valiliği'nin katkıları ve 54. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığınca 2000 yılında 4 aylık bir çalışmayla tarihi dokusuna uygun olarak düzenlenerek ziyarete açıldı.
Edirne halkı tarafından bağışlanan silah, belge ve mühimmatların da sergilendiği 14 bölümden oluşan müzede; 118 harita, fotoğraf, resim ve bilgi notlarının yanı sıra çeşitli malzemelerle o dönem canlandırılıyor.
AA
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.