Balonlar ‘Dumansız Hava Sahası’ için gökyüzüne bırakıldı
Samsun Halk Sağlığı Müdürlüğü’nün düzenlediği “Dünya Tütünsüz Günü” etkinliğinde “dumansız hava sahası” için gökyüzüne binlerce balon bırakıldı.
Etkinlik ilk olarak Samsun Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi’nde Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu’nun sunumu ile başladı. Sunumda Kasapoğlu, “Tütün kullanımı en önemli önlenebilir ölüm nedenidir. Dünya çapında her 10 yetişkinden birinin ölümünden sorumludur. Küresel tütün salgını her yıl yaklaşık 600 bini pasif içici olan 6 milyon kişinin ölümüne neden olmaktadır. Bununla birlikte eğer harekete geçilmezse bu salgın 2030 yılına kadar yüzde 80’inden fazlası düşük ve orta gelir düzeyinde olan ülkelerde yaşayan 8 milyon kişinin ölümüne neden olacaktır. Ülkemizde ise her yıl 100 bin dolayında kişi tütün kullanımının yol açtığı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Bu sayının 2030 yılında 240 bine ulaşacağı tahmin edilmektedir” dedi.
Sigarayla ilgili yapılan denetimler hakkında da bilgi veren Kasapoğlu, “Samsun’da Tütün Kontrol Kurulu bünyesinde oluşturulan denetim ekipleri tarafından hem rutin kapalı alan denetimleri yapılmakta, hem de SABİM 184 hattına gelen ihbarlar değerlendirilmektedir. Bu kapsamda geçtiğimiz yıl yapılan 26 bin 989 denetimde 768 ihlal, 2015 yılının ilk 4 ayında ise 9 bin 189 denetimde 215 ihlal tespit edilmiştir. Ayrıca 2015 yılı Şubat ayında Bakanlığımız tarafından sigara bırakma tedavisinde kullanılan bilimselliği kanıtlanmış ilaçlardan satın alınarak vatandaşlarımıza ücretsiz olarak sunulmaya başlanmıştır. Bu kapsamda 2015 yılı Nisan sonu itibariyle 2 bin 916 kişi polikliniklere başvurmuş, 2 bin 884 kişiye farmakolojik tedavi, 32 kişiye de danışmanlık hizmeti verilmiştir” diye konuştu.
Sigaraya 1972’li yıllarda başladığını belirten Atakum Kaymakamı Ali Bakoğlu, “İzmir’de okuduktan sonra Ankara’ya Mülkiye’ye gittim. Orada belediye otobüslerinde sigara içmek yasaktı. Biz de sigara içmek için dolmuş taksilere binerdik. Sonra kaymakam olduk. Sevincimizi sigarayla kutladık. Hüzünlendiğimizde sigara bizim dostumuz oldu. Çarşamba’da görev yaparken vatandaşlar bana ‘neden sigara içiyorsun’ dediklerinde ‘benim memleketim tütün üretiyor’ diyordum. Şu anda dünya tütün üretiminde durumumuz nedir bilmiyorum ama dünyada tütünü birileri üretiyor, biz tüketiyoruz. Yaklaşık 30 seneye yakın bir süre sigara içtik. 2002 yılında da sigarayla vedalaştık” şeklinde konuştu.
Sigara ve tütün ortadan kalkacağı yıl olarak 2050’li yılların gösterildiğini ifade eden Samsun Vali Vekili Ali Galip Saral, “Dumansız hayat sloganı çok güzel. Türkiye 1996 yılından itibaren başladığı serüvenini sürdürüyor. Bu serüven içersinde son verilere baktığımız zaman Samsun gerçekten çok önemli bir yerde. Burada olmasını sağlayan bütün sağlıkçılara, kolluk kuvveti mensuplarına ve herkese çok teşekkür ediyorum. Toplum sağlığı için en önemli hizmetlerden birini yerine getiriyorsunuz. Bugün de burada çok önemli katkı yapan arkadaşlarımıza ve önemli işler üstlenen kurumlarımıza ödül vereceğiz. Tütün bağımlılığı bir halk sağlığı sorunudur. Tedavi edilebilir bir hastalıktır” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından sigara içen personelin bulunmayan kurumlara ve iş yerlerine başarı belgeleri verildi.
Etkinlikte daha sonra Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi önünden Halk İskelesi önüne kadar ‘Sigarasız Yaşam Yürüyüşü’ yapıldı. Yürüyüşün ardından ‘Sigarasız Hayat Balonları’ adı altında binlerce balon gökyüzüne bırakıldı.
Etkinliğe ayrıca İl Emniyet Müdürü Vedat Yavuz, İl Sağlık Müdürü Dr.Yusuf Köksal, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Dursun Mehmet Mehel, Samsun Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Necmi Çamaş, Türk Kızılayı Samsun Şube Başkanı Mustafa Keskin, kamu ve özel hastane başhekimleri ile sağlık çalışanları katıldı.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.