Bana kefil olur musun? Onu hanıma sormam lazım!
'Yeter artık' diye isyan ettiğimiz pek çok şey, yeni yıl ile birlikte son buluyor.
Ocak ayında yasalaşması beklenen Ticaret ve Borçlar Kanunu tasarıları hayatımızı pek çok alanda düzene sokacağa benziyor.
Artık otobüslerde lahmacun yenmeyecek, kamyom arkası yazıları tarihe karışacak ve hatta bir erkek eşinin izni ve imzası olmadan en yakın arkadaşına kefil olamayacak.
Müşteri çekmek için vitrinine yılın her ayı 'sezon sonu indirimi' yazan mağazalardan hep rahatsız olduk. Çünkü her seferinde o yazının cazibesiyle mağazaya balıklama daldık ve her seferinde eli boş kaldık. Tabiri caizse aldatıldık, kandırıldık! Ama hiçbir şey yapamadık. Yapabildiğimiz şeyler, mağaza sahibine çatmaktan ya da tüketici mahkemelerinde sürünmekten öteye geçemedi. Amaaa artık devir değişiyor. 'Sözde indirim'in vitrinlerden etiketlere geçemediği bu mağazalara 2011'de 'dur' deniyor. Sadece bu da değil; 'yeter artık' diye isyan ettiğimiz pek çok şey, yeni yıl ile birlikte son buluyor. İktidar ve muhalefet partilerinin ocak ayında yasalaşması konusunda uzlaştığı Ticaret ve Borçlar Kanunu tasarıları hayatımızı pek çok alanda düzene sokacağa benziyor.
Artık otobÜslere lahmacun giremeyecek! Otobüs yolculuklarında biri yemek yiyorsa, diğerlerinin vay haline! Hele ki bu yemek soğanlı bir börek ya da sarımsaklı bir köfteyse... Midesi bulandığı için otobüsü durduranlar mı gözünüzün önüne geliyor, muavinden poşet isteyenler mi? Neyse ki artık burnunuzu tıkamak zorunda kalmayacaksınız. Şehirlerarası yolculuklarda yumurta, soğan, sarımsak, pide, lahmacun gibi kokulu yiyecekler yemek, yeni yasa ile birlikte artık yasak olacak.
Taşfırın erkekleri bu yasaya çok kızacak: Bu yasa eşlerin ikisi için de geçerli ama erkekleri daha çok üzeceğe benziyor. Artık eşiniz izin ve imza vermezse, en yakın arkadaşınızın bile borcuna kefil olamayacaksınız. Şimdi devir "Onu benim hanıma sormam lazım!" devri.
Nazar etme ne olur, yazısız kamyon güzel olur: "Gözlerinin hastasıyım, rampaların ustasıyım.", "Aşıksan vur saza, şoförsen bas gaza.", "Karayollarında değil, senin kollarında öleyim.", "Şoförsem günahım ne?" gibi cümlelerin nicesi şimdiye kadar dolmuş ve kamyon arkalarını süslüyordu. 2011'de araçlardan kaldırılmayan bu yazıları artık cezalar süsleyecek.
Çiçeğime dokunursan, köpeğini öldürürüm: Çiçek mi önemli, köpek mi desek ne dersiniz? Hayvansever cephe bu sorumuza bile kızacaktır ama yasa çiçek diyor. Tasarıda, komşunun bahçesine girip bitkilere ya da insanlara zarar veren köpeklerin öldürülebileceği belirtiliyor. Her üçü de canlı tabii, karar vermek zor! İyisi mi sahipleri, köpeklerini fazla ortalığa salmasın.
Roberto Cavalli'nin kalfası: Ünlüler üzerinden yapılan tanıtımlar da artık tarihe karışacak. Lady Gaga'nın tasarımcısı, Tatlıses'in çiğköftecisi, dünyaca ünlü doktor, her derde deva aktar... gibi çeşitli meslek gruplarını herhangi bir sıfatla nitelemek, haksız rekabet oluşturduğu gerekçesi ile yasaklanıyor. Bu şekilde sahte belge asarak tanıtım yapanlara 2 yıla kadar hapis cezası verilecek.
Kiranı öde, kapıyı görme: Kirasını ödemeyen kiracıyı, evden çıkarmaya uğraşma derdi de artık bitecek. 2 ay kirasını ödemeyenlere, ev sahibinin 2 ay üst üste çektiği ihtarname sonucunda dava yolu açılacak ve kiracı 1 ay içinde evden tahliye edilecek. Bunun yanı sıra ev sahipleri altsoy ve üstsoylarının ihtiyacı için kiracının evden çıkmasını isteyebilecek. Depozitolar ise 3 aylık kira bedelini geçemeyecek.
Biz değil; dilbaz satıcılar kaçacak: Apartmanlara "Bu binaya satıcı giremez" yazıları asılmasına neden olan, herkesin bucak bucak kaçtığı 'kapıdan satışçılar'la rol değiştirmenin vakti geldi. Artık biz onlardan değil, onlar bizden kaçacak. Gerek sokakta gerekse eve gelerek yapılan satışların tümü, yeni yasada saldırgan satış yöntemi olarak değerlendirilecek.
Hasta etme beni, yakarım seni: Şimdiye kadar hastalara, ameliyat öncesinde doktoru ve hastaneyi sorumluluktan kurtarmaya yönelik sözleşmeler imzalatılıyordu. Ancak bu sözleşmeler yeni yasa ile geçersiz sayılacak. Hatası olan doktor ve hastane, savunma yapamayan avukat tazminat ödemeye mahkûm olacak.
Kaybolan eşyadan biz değil, onlar sorumlu olacak: Özellikle hava yolculuklarında bavulu kaybolanlar vardır aranızda. Ama hep suçlu siz olmuşsunuzdur. Uçak firmaları katiyen sorumluluk kabul etmez. Aynı durum otobüsler için de geçerli tabii. İşte size müjde! Yeni yasa ile durum değişecek. Yolcunun kişisel eşyasından otobüs ve uçak firması sorumlu olacak. Üstelik oteller de, eşyanızın çalınması durumunda, konaklama ücretinin 3 katı tazminat ödeyecek.
Ev sahibi kiracıyı kandıramayacak: Ev sahibi, herhangi bir mazeret ileri sürerek kiracıyı evden çıkarırsa, mazeretini yerine getirmediği sürece evi eski kiracısından başkasına kiralayamayacak. Örneğin, ev sahibiniz, "Evi tadilat yapacağım, çıkmanız gerekiyor." diyerek sizi tahliye ederse, evi yeniletmeden başkasına kiralaması mümkün olmayacak. Konutu eski haliyle kiraya vermesi için aradan 3 yıl geçmesi gerekecek. Aksi takdirde ev sahibi, eski kiracıya bir yıllık kiradan az olmamak üzere tazminat ödeyecek.
Zaman