Bangladeş imamları tepkili: Çok iş, az maaş
Bangladeş'in Başkenti Dhaka'da yaşayan imamlar isyanda. Şartlarının kötü olduğunu ve iyileştirilmesini isteyen imam ve müezzinler sorunlarını yüksek sesle dile getiriyor.
Ömer Çiftçi'nin Haberi
Risale Haber- Güney Asya'nın İslam Ülkesi Bangladeş'te görevli imam ve müezzinler uzun zamandır yaşadıkları mağduriyetler nedeniyle isyan etti. Başkent Dhaka'da imam ve müezzinler, zorlu çalışma şartlarının yanında yeterince gelir kazanamadıklarını ve bu nedenle fakirlik çektiklerini dillendiriyor.
160 Milyon nüfusu bulunan Bangladeş'te nüfusun yüzde 90'ı Müslüman. Pek çok camisi bulunan Bangladeş'te imamlar ve müezzinlere büyük görevler düşüyor. Fakat buna rağmen Bangladeş'te bir imam 6.000 Taka (75 dolar) ila 15.000 Taka (185 dolar) arası gelir kazanıyor. Bu bangladeş standartlarında bir hayli düşük bir miktar. Ayrıca kırsal yerlerde bir imamın maaşı 4.000 Taka'ya kadar düşebiliyor. Müezzinler ise kentsel bölgelerde aylık 10000 Taka (120 Dolar) para alıyorlar.
Bangladeş'teki imam ve müezzinlerin tek sorunu düşük maaşlar değil. Ülkede imam ve müezzinler çok sık olarak görev yeri değişikliğine uğruyor. Örneğin Hafız Mevlana Eşref Ali adlı Bangladeşli saygın bir imam, 18 ayda bir görev yerinin değiştiğini söylüyor. Kendisinin 15 aylık bir kızı var. Kendi ifadelerine göre sık sık otellerde yemek yiyip camide konaklamak zorunda kalıyorlar. Ayrıca bu ücretler bu tempoyu finanse etmeye yetmiyor.
Bir diğer mağdur isim ise Ebu Musa El Kazi, Kazi'nin yeri o kadar sık değişmiş ki, 1999'dan beri kendi evine çıkamamış. Kazi, 18 yıldır camilerde konaklıyor.
Bu sorunlara rağmen imamların herhangi bir protestosu veya işini bırakması söz konusu değil. Bangladeşli imamlar; "Çoğu imam ve müezzin, hanehalkı masraflarını karşılamakta yetersiz olmakla birlikte işlerine devam etmektedir. Çünkü bizler, öbür dünyada alacağımız mükafata inanıyoruz " ifadeleri ile durumu anlatıyorlar.
Dhaka Tribüte'ün haberine göre imamların tek isyanı ve kızgınlığı Bangladeş Devleti tarafından doğrudan finanse edilen bazı camilerdeki imam ve müezzinlerin durumunun kendilerinden çok daha rahat olması ve o imamların daha az yer değiştiriyor olması. Doğrudan devletin seçtiği camiler dışında görevli imamlar şartlarının iyileşmesini bekliyor.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.