Başarıyı artırmak için gelecek yılı ailenizle planlayın
Bir ders yılının daha sonuna geliniyor.
*FARIKA TEYMUR ARTIR
Öğrencinin gelecek yıla daha iyi başlaması için nasıl bir yol izleneceğine, son sınavlar, kanaat notu, not yükseltme sınavı gibi imkânların nasıl değerlendirilebileceğine ailesi ile birlikte karar vermesi önemli. Böylece eksikleri tamamlamaya yönelik çözümler üretmek başarıyı artırabilir.
Çocuklarımızın bütün yıl verdikleri emeğin sonucuna ulaşmalarına çok az kaldı. Baharın güzellik, yorgunluk ve mevsim hastalıklarıyla etkisini yoğun olarak gösterdiği bugünlerde çocukluk ve ergenlik dönemindeki öğrenciler, ders başarısı konusunda ebeveynin ilgi ve desteğine ihtiyaç duyuyor.
Normal, sağlıklı bir çocuğun bütün derslerde sınıf ortalamasında, ilgili ve yetenekli olduğu alanlarda ise sınıf ortalamasının üstünde bir başarı göstermesi beklenir. Ders başarısı sadece akademik yönden değil, ruhsal ve duygusal açıdan da önemsenmeli. Velilerin ders durumunu takip etmesi, sonuçların öğrencilerle birlikte değerlendirilmesi de başarıyı olumlu şekilde etkiliyor. Bununla beraber bazı çocuklar, bilhassa ergenler, ders konusunda anne-babalarıyla konuşmak istemez. Bu bazen gelişim süreçleriyle ilgili geçici bir durum olsa da iletişimin sağlıklı bir şekilde sürmesi için gayret edilmesi şart.
Diğer yandan Veli Bilgilendirme Sistemi, bu konuda ailelerin yararlandıkları önemli bir kaynak. Bu sistemden alınan bilgiler, öğrencinin başarısını değerlendirmek için tek başına yeterli değil. Bu bilgiler öğretmen ve öğrencinin verdiği bilgilerle birlikte değerlendirilmeli. Ebeveynler, dersleri ve okul durumu hakkında önce yorum yapmadan öğrenciyi dinlemeli. Dinlerken de şu sorulara bir yandan cevap aramalı: “Öğrencinin okula gitme amacı nedir? Belli bir meslek tercihi var mı? Bu tercihte yakın çevresinden gelen bir baskı var mı? Hedefine doğru giderken bir yandan da öğrenmekten zevk alıyor mu? Sınavlar onun için ne ifade diyor?” Öğrenci, bu gibi konularda düşünmeye yönlendirilmeli. Gayreti için takdir edilen öğrencinin başarısı karşısında da sevinci paylaşılmalı.
KIYASLAMA, ÖĞRENCİYİ SANAL ÂLEME YÖNLENDİRİYOR
Bazen derse bazen de o dersi anlatan öğretmene karşı geliştirilen önyargı sebebiyle öğrenme ve çalışma istekleri kaybolabilir. Öğretmen ve dersle ilgili sorunlar, doğru yaklaşımlarla çözülürse ders başarısı artar. Sorun öğretmenin davranışlarıyla değil de dersle ilgiliyse o dersi daha iyi anlayan bir arkadaşla çalışmak, birkaç saat bile olsa özel ders almak yararlı sonuç verecektir. Bazen de arkadaşlarla ilişkilerin sağlıklı olmaması, okul başarısını olumsuz etkiler. Bu alanda sorunlar olup olmadığına da dikkat edilmeli.
Anne-babanın çocuğun başarılarını takdir etmemesi, sürekli eksikliklerini görmesi ya da başarılı olanlarla kıyaslaması da ders başarısının düşmesine yol açar. Bu durumdaki bazı öğrenciler başarı ile ilgili aşırı kaygılı olsa da umursamaz görünerek, olumsuz duygularını bastırmaya çalışır. Bilgisayar, telefon, internet oyunları ve dizilere düşkünlük gibi kaçışla birlikte görülen sorunlar başarıyı daha da düşürür. Bu çocuklarda normale dönüş, anne-babanın tutumlarını gözden geçirmesi ve doğru yaklaşımlarıyla mümkün olur.
Aile, hayatın her alanında olduğu gibi başarı kadar başarısızlığı da normal görmeli. Öğrencinin bütün ihtiyaçlarına dengeli bir şekilde duyarlılık gösterip, kendi potansiyelinin farkında olarak kendisiyle yarışmasına teşvik etmeli. Çalışmalarını yapıcı bir şekilde takip ederek daha fazla çalışarak zamanla daha fazla başarabildiğini görmesine yardımcı olmalı. (*) Uzman Psikolog
Zaman
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.